Культпростір Чернівців

3 /05/2019

В Україні прийнято один із найважливіших законодавчих актів – Закон про мову. Наша мова – це не тільки ідентичність українського народу, це його зброя, мелодійна пісня, і як висловився  І.Рибак -«розпізнавальний знак нашої держави у світі, наші вогні у Всесвіті, вона є нашим щитом проти ворожої агресії і оберегом. Бо там, де починається українська мова, починається Україна».

Олесь Задністровський. У державі, нарешті, є державна мова .-Погляд. – 2травня 2019.– .с.5

Мистецька сторінка газети «Буковина» на своїх шпальтах розглядає таке непросте питання, що стоїть перед буковинською громадою та всією Україною, як збереження пам’яток культури.

Людмила Черняк. Зберегти пам’ятки культури. - Буковина. – 3 травня 2019.- – С.3

Мистецька сторінка газети «Погляд» знайомить своїх читачів з історією творчої буковинської родини - Альони і Василя Беженарів. Чернівецькі художники не лише шанують українські старі традиції і з’являються на релігійні свята у вишуканих народних строях, вони навчають мистецтву живопису, графіки, писанкарству та іконопису на склі і своїх, і чужих дітей.

Ольга Шупеня. Також зростають буковинські таланти.-Погляд. – 25 квітня 2019.– .с.6

В статті Н.Синицької відомий чернівецький архівіст і краєзнавець - Марія Никирса розповідає читачам про історії, які пов’язані з меморіальними дошками на архітектурних пам’ятках міста. Науковець мріє повернути чернівчанам призабуті імена, бо переконана в тому, що Чернівці будувалися у свій час «не як задвірки, а як обличчя старої Австрії». Йдеться у статті і про новий міжнародний проект та видання з історії та архітектури - «Сучасність минулого в урбаністичному просторі …».

Наталія Синицька. Присутність минулого, або повернуті імена.-Чернівці. – 2.05. 2019.- – С.4

5 травня день народження української письменниці Ірини Вільде, яка народилася і певний час проживала у Чернівцях та залишила чернівчанам свій творчий спадок у вигляді повістей, в яких змальовує картини з свого дитячого та підліткового життя у місті.

Ірина Вільде.- Час. – 3 травня 2019.- – С.8

У Чернівцях знімають фільм за романом Софії Андрухович. До масових сцен режисери залучають студентство та бажаючих знятись в епізодах картини.

Василь Вовк. «Селяни» - у лляних штанах, «багатії» - у фраках.- Молодий буковинець. – 2 травня 2019.- – С.10

На зеленому трав’яному килимі серед смарагдових шат, повідомляє часопис «Буковина», в Музеї народної архітектури та побуту відбулося традиційне обласне мистецьке великоднє свято «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Родзинкою цьогорічного дійства став виступ театру народних традицій «Чернівчанка». Учасники цього дійства відтворили на сцені святкування Великодня в буковинських родинах, які відзначають це велике свято в автентичних народних і стилізованих костюмах, дотримуючись стародавніх буковинських традицій своїх пращурів. Здивували чернівчан цього разу своїми новими неочікуваними творчими задумами і гості з районів області.

Людмила Черняк. Великодні гостини під буковинським небом. - Буковина. – 3 травня 2019.- – С.3


Підготувала Г.Мурмилюк