Культпростір Чернівців

Мистецька сторінка «АРТ- МАЙДАН» газети «Погляд» розповідає про ІІІ національний чемпіонат з фольклору «EUROFOLK- Чернівці» -2019», який проходив продовж двох днів в Чернівцях. Під час цього фестивального дійства свою творчість презентувало близько ста колективів з різних куточків України та світу. Захід відбувся у рамках Музичних свят «Єврофолк», «Світ – це телебачення». Такі музичні свята проводяться у різних країнах світу під егідою Європейської Асоціації Фольклорних Фестивалів за сприяння офіційного спонсора ЮНЕСКО.

Альона Чорна. Коли поєднані музика, спів і танець...-Чернівці. – 9 травня 2019.– .с.11

На сторінці «Професіонали» цієї газети і журналістка Альона Чорна розповідає про майстерність буковинського «дзигармайстра» Михайла Драгомирецького, якого в Чернівцях романтично називають майстром ЧАСУ. Чоловік продовж 42 років повертає до життя часоміри вітчизняні, японські, швейцарські, німецькі, румунські та інші. Визначаючи їх «недугу», ставлячи їм «діагноз», прислуховується до стуку їхніх стареньких механічних «сердечок».

Альона Чорна. Майстер часу .-Чернівці. – 9 травня 2019.– .с.10

Сімнадцятого травня у Центрі культури «Вернісаж» відбудеться презентаційний показ мистецьких творів одразу трьох талановитих художників. Ігор Бадян, Марина Рибачук та Анатолій Фурлет виставлять на глядацький суд чернівчан та гостей Буковинської столиці близько сотні своїх робіт. Назву виставка матиме не зовсім звичну для буковинця - «Французькі канікули», тому, що художники сюжети своїх робіт присвятили мандрам Трансільванією, Словенією та Венецією, а також минулорічному мистецькому пленеру у Франції.

Ольга Шупеня. Запрошують на «Французькі канікули».-Погляд. – 9 травня 2019.– .с.14

Зі сторінок газети дізнаємось і про завершення зйомки художнього кінофільму «Чорний ворон». Прем’єра історичної драми про боротьбу козаків Холодноярської республіки з більшовиками відбудеться цього року в чернівецьких кінотеатрах та кінотеатрах України. Також мистецька сторінка газети повідомляє про міжнародні імпрези, куди запрошено буковинських митців. Для експонування в Румунії уже відібрано понад 60 творів живопису, графіки та скульптури тридцяти чотирьох художників краю.


Мистецька сторінка газети «Буковина» на своїх шпальтах розповідає про приїзд у Чернівці одного з найкращих українських піаністів - львівянина, що в 25 років потрапив до списку найвпливовіших мешканців Львова, встиг записати 4 своїх авторських альбоми та заснувати фестиваль акустичної музики – Єгора Грушина. Концерт молодого музиканта відбувся днями у Чернівецькій обласній філармонії.

Тетяна Марценюк. У пріоритеті завжди Україна. - Буковина. – 10 травня 2019.- – С.4

Сторінка «Культура і національне відродження» газети повідомляє про круглий стіл, який нещодавно мав місце в обласній науковій бібліотеці ім. М.Івасюка , де обговорювалось питання параюристів, якими мають стати для відвідувачів працівники бібліотек.

Людмила Черняк. Я маю право. - Буковина. – 10 травня 2019.- – С.4

Також Мистецька сторінка газети знайомить своїх читачів з історією творчої спадщини Сидора Воробкевича, новелою Галини Тарасюк «За сімома замками», «за яку авторку «попросили» з московського літінституту», знайомить з книгою спогадів Леонтія Сандуляка «Немовчіть – і вас почують» про історію Народного та Зеленого Руху, зустрічі автора з працівниками КДБ та першу україномовну газету «Буковину», в якій друкувався автор, а також з короткою історією Національної заслуженої академічної капели «Думка», яка приїжджала в Чернівці зі святковим концертом.

Галина Тарасюк. Новела «За сімома замками».- Буковина. – 10 травня 2019.- – С.4
Духовний світ Сидора Воробкевича.- Буковина. – 10 травня 2019.- – С.4
Анатолій Ісак. Щоб не мовчати треба бути відважним.- Буковина. – 10 травня 2019.- – С.4
Думка виступала в Чернівцях .- Буковина. – 10 травня 2019.- – С.4

Тему розпочату часописом «Буковина» продовжує газета «Молодий Буковинець». У статті Наталії Фещук знову в центрі уваги легендарна хорова капела «Думка», яка відзначає 100 – річчя з часу заснування. Керує 35 років цим колективом Євген Савчук, уродженець Буковини, який розповідає про мандри капели країнами світу.

Наталії Фещук. «Не виступали лише в Африці й Антарктиді».- Молодий буковинець. – 9 травня 2019.- – С.16

У наступній статті газети читайте історію про відомого оперного співак а Йозефа Шмідта, який мешкав в Чернівцях у будинку № 4 на вулиці Заньковецької. Ще будучи хлопчиком він брав уроки вокалу у найкращого викладача вокалу Чернівецької консерваторії Феліції Лерхенфельд- Гржималі. Згодом Шмідт виконував головні ролі в операх на великих сценах світових театрів.

Надія Будна. Створив святилище книги в Єрусалимі.- Молодий буковинець. Місто.- – 9 травня 2019.- – С.10

Газета «Версії» на сторінці культурних новин розповідаючи читачам про Національний чемпіонат із фольклору «EUROFOLK-Чернівці-2019», нагадує своїм шанувальникам музики про Перший фестиваль фрі -джазу в Чернівцях, в якому братимуть участь музиканти світового рівня. Він триватиме продовж трьох днів – з 15 по 17травня. Також днями до Чернівців приїжджає наша землячка з Буковини, яка багато часу живе і працює в Еквадорі - співачка Лучіана Гакман, донька відомого скрипаля і художнього керівника ансамблю «Плай». Вона в супроводі академічного симфонічного оркестру Чернівецької філармонії даруватиме шанувальникам музики латиноамериканські композиції.

Неля Марковська. «CONCERTO LATINO» в Чернівцях. - Версії. – 9-15 травня 2019.- – С.8

 

Підготувала Г.Мурмилюк