Культпростір Чернівців


Чернівці відсвяткували День вишиванки. Цьогоріч на державному рівні захід був зорієнтований на захист українських інтересів на міжнародній арені. А в нашому місті в цей день благодійники в Чернівецькому пологовому будинку № 2 роздавали новонародженим малюкам дитячі вишиваночки, популяризуючи народні традиції в рамках акції «Народжені у вишиванках». На вулиці Ольги Кобилянської у мистецькій залі Центру «Вернісаж» експонувалась в цей день виставка тканих рушників із приватної колекції Петра Панчука та проводився показ народних строїв. В програмі відзначення Дня вишиванки також відбулось свято музики за участі оркестрів області, а силами дитячих музичних шкіл було організовано концертну програму, яка містила козацькі марші та пісні українських композиторів. Цим подіям присвятили свої розгорнуті сторінки всі газети Буковини.

Ліліана Іонашку. Марина Кавкало. «Кожна вишиванка з історією».- Молодий буковинець. – 17-18 травня 2019.- – С.3

Надія Будна. Коли вишиваю забуваю про свої біди.- Молодий буковинець. – 17-18 травня 2019.- – С.3

Людмила Черняк. Вишиванка одяг вільних людей.-Буковина. – 17 травня 2019.- – С.1
 
Код нації -Чернівці. –16 травня 2019.– .с.11
 
Змінили камуфляж на вишиванку.-Буковина. – 17 травня 2019.- – С.4

«Удома в Йордані співатиму українські пісні», запевняє студент медуніверситету Білал Джад Аллах.-Буковина. – 17 травня 2019.- – С.1

Марина Кавкало. Вишиванка як доля людська.- Молодий буковинець. – 16 травня 2019.- – С.10

В статті Марини Кавкало йдеться про вишивку як символ національної ідентичності та зображено карту України в орнаментах національної вишивки. До статті додається перелік символів української вишивки та їх тлумачення.
Епатажний художник Анатолій Федірко презентував представникам преси та чернівчанам свій черговий мистецький проект- авангардну інсталяцію – супрематичний портрет новообраного президента і запропонував прилаштувати її в кабінетах начальників. На зустрічі зі ЗМІ завив: « Зелений – це колір майбутньої перспективи».

Наталія Фещук. Зеленський у формі зеленого квадрата.- Молодий буковинець. – 17-18 травня 2019.- – С.12

Сорок років тому не стало композитора Володимира Івасюка. Про похорони композитора у Львові та про останній день народження Володимира розповідає його друг засновник і керівник ансамблю «Смерічка»Л. Дудківський, з яким вони дружили багато років.

Наталія Фещук. Всі закричали: Ні! Нести!.- Молодий буковинець. – 16 травня 2019.- – С.12

М
истецька сторінка газети «Буковина» на своїх шпальтах розповідає про життя і творчість чернівецької поетки Зельми Меербаум, кузеном якої був відомий єврейський письменник Пауль Целан. В «Галереї на Штейнбарга» за сприяння Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини відкрито виставку присвячену поетесі, яка по сьогоднішній день живе серед людей у своїх віршах. Також газета «Буковина» розповідає про відзначення 135 річниці від дня народження всесвітньовідомої співачки Лідії Липковської в музеї співачки на Кельменеччині, а також про свято духовної музики до Дня Європи в Чернівцях, виставку творчих робіт учнів художніх шкіл , яку днями відкрито в Учбово- методичному центрі культури Буковини.

Антоніна Тарасова. Вона померла, не знаючи куди втекти… - Буковина. – 17 травня 2019.- – С.4

Анна Янушевська. Невигадані історії про Лідію Липковську.Свято духової музии до Дня Європи. «Україна – європейська держава». -Чернівці. –17 травня 2019.– .с.4

Мистецька сторінка газети «Чернівці» розповідає про презентацію альбому «Коко-Меланж», яка проходила у Центральному палаці культури в Чернівцях. Цей проект створили піаніст та композитор Роман Коляда та вокалістка Анастасія Колодюк. За висловлюваннями журналістів «зібраний та оспіваний Настею фольклор, Роман одягнув у вишукане фортепіанне звучання».

Альона Чорна. Фольклор у фортепіанному звучанні. -Чернівці. –16 травня 2019.– .с.10

На мистецькій сторінці цієї газети журналісти також розповідають про гала концерт та нагородження переможців Всеукраїнської мистецької програми «Нові імена». Цьогоріч у цьому творчому конкурсі взяло участь 105 конкурсантів.

Наталія Синицька.Нові імена-2019. -Чернівці. –16 травня 2019.– .с.10

Йдеться на сторінці газети й про відому буковинку – оперну співачку Лідію Липковську, яка народилася в селі Бабин на Кельменеччині, проживала довгий час в Чернівцях, а будучи солісткою Маріїнського театру, зуміла завоювати світові сцени, гастролюючи містами Західної Європи і Північної Америки та виступаючи разом з такими великими співаками, як Федір Шаляпін та Енріко Карузо. Стаття містить розповідь про долю співачки, книгу А. Добрянського про нашу землячку, яка була створена за участі Л. Щербанюк та Л. Черняк та спогади Лідії Липковської про своє сценічне життя під світлом софітів та її малу батьківщину.

Галина Мурмилюк. Знайома незнайомка -Чернівці. –16 травня 2019.– .с.8

Газета «Версії» на сторінці культурних новин розповідає про концерт всесвітньовідомого органіста Сальваторе Пронесті та знайомить своїх читачів з чернівчанкою – художницею Юлію Косівчук із Садгори та її творчими роботами, які називають «ліками від поганого настрою і вісниками щастя». Минулоріч видавництво «Букрек» видало аж дві Юлині книги для дітей українською і англійською з малюнками її янголят. Опікуючись Чернівецьким Центром доброти для матері й дитини, вона передала 9 тисяч доларів від продажу шестисот намальованих янголят. В Америці молода художниця своїми роботами підтримує нитку, що пов’язує українських діток з їх малою батьківщиною – Чернівцями.

Неля Марковська. Янголи надії від Юлії Коівчук. - Версії. – 15- 22 травня 2019.- – С.8

Джерело фото: /molbuk.ua/
Підготувала Г.Мурмилюк