КНИГИ ЧЕРНІВЧАН - РІДНОМУ МІСТУ

Особливою гордістю кожної бібліотеки та, власне, і кожної освіченої родини, є книги з краєзнавства про історію, науку, культуру, мистецтво, музику, літературу рідного міста, вулиці та будинки, в яких вони живуть. Особливі хвилювання викликають видання, що містять спогади людей, які жили колись і які живуть сьогодні, які творили, творять і зберігають його неповторну ауру. Чернівчани з гордістю слідом за Гайнценом називають своє місто «негласною культурною столицею Європи» саме за прихильність і приналежність його мешканців до високої європейської культури. А так як Чернівці на хвилях історії опинилися на перетині багатьох культур і релігій, тому все це тут переплелось і викликає справедливе зацікавлення як у справжніх чернівчан, так і у всіх, хто приїжджає в місто. Подив і захоплення містом спонукає їх все глибше і глибше відкривати для себе Чернівці – перлину Північної Буковини в Центрально-Східній Європі. Місто яке до цих пір гордо іменує себе колишньою «столицею коронного краю Габсбургів – Буковини».
 

Чернівці є унікальним зразком урбаністичного середовища з неповторною атмосферою, що формувалося на «пограниччі культур і народів». В наслідок цього феноменального поєднання культур на вулицях міста городяни спілкувалися одразу п’ятьма мовами: українською, німецькою, гебрейською, румунською та польською. А поруч жили, залишаючи вагомий внесок у розвиток економіки та культури міста вірмени,євреї,чехи, угорці, росіяни. Така атмосфера сприяла тому, що Чернівці дали світу настільки унікальну літературну школу, що подібною не може похизуватися жодна сусідня метрополія.
Багаторічне спільне життя у середовищі різних етнічних культур і релігій, що мали притаманні лише їм традиції і звичаї, сформувало у Чернівцях своєрідну «маленьку націю», яка гордо називає себе чернівчанами. Її представники з першого погляду і з першого слова впізнають один одного в будь якій країні світу, мандруючи континентами. Вони не «розчинилися у світі», а підтримують спілкування і, через співчутливий зв’язок, з хвилюванням спостерігають за життям свого рідного міста. Чернівчани, як відомо, колишніми не бувають!

З незапамятних часів на чернівецьких землях жили торгівці та митці. Перші своїми коштами, а другі своїм мистецьким талантом, створили і залишили нам у спадок затишне європейське місто зі своєрідною аурою та чудовими архітектурними ансамблями.

«Торгівцям і підприємцям, аби добре вівся ґешефт, був потрібний спокій, щоб все обміркувати, подумати, де дешевше купити, а дорожче продати. А митцям, аби відчути і увіковічнити красу міста та його жителів у слові, камені, музиці та картинах», теж потрібно було «спокійно споглядати» навколишній світ.
Слава Чернівців, «негласної культурної столиці Європи», як називали місто через велику пристрасть його мешканців до літератури, театру, музики, продовжується і до наших днів.
Тут панує напрочуд дивна атмосфера – легка і ненав’язлива. І що особливо важливо сьогодні, на прикладі Чернівців, які можна вважати Європою в мініатюрі, можна вивчати, як в найскладніших історичних реаліях люди різних культур, вірувань і поглядів на життя вміли жити поруч і поважати один одного.

Не дивлячись на те, що доступний нині Інтернет відкриває всім бажаючим сторінки історії нашого дивовижно міста, все одно гості Чернівців уже в перші години знайомства з ним, задають традиційне питання: «Де можна більше прочитати про Чернівці?».

Ще донедавна як в екскурсоводів, так і в продавців книжкових магазинів був не дуже багатий вибір книг про Буковину та місто Чернівці. Однак чернівчани, які дуже люблять своє місто, не втомлюються відкривати для себе і для всіх нас невідомі історії вулиць, закуточків, будинків й своїх попередників, які тут жили і творили. Для цього вони по зернинці збирають з різних джерел маловідому інформацію, аби повертати їх рідному місту.  
 
  
Проте ще донедавна було не дуже багато доступних популярних книг з історії нашого міста. Бо ті видання, які колись виходили невеликим накладами, вже давно стали бібліографічною рідкістю.Гості великих міст завжди  дивувались, що ми маємо таку неймовірно цікаву історію, проте майже зовсім немає відповідної літератури.  Небайдужим чернівчанам  до історії міста інколи  вдавалось написати вартісне видання, але для цього їм була потрібна    специфічна література.  Однак навіть на сьогоднішній день видавництво книг  не є дешевим  задоволенням. 
   
 
 
 
  
Аби виправити цю ситуацію  у владних коридорах Чернівецької міської ради багато років виношували ідею  виділити кошти на книги про місто та її історію.  І 31 січня 2014 року рішенням міської ради під № 1099 була прийнята «Чернівецька міська програма підтримки книговидання імені бургомістра Антона Кохановського на 2014-2019 роки», затверджена рішенням міської ради VI скликання від 31.01.2014 року №1099.
 

Головною метою Програми стало поширення всебічної інформації про місто Чернівці, популяризації культурної спадщини, формування позитивного і привабливого іміджу міста, а також підтримка сучасних авторів і видавців, створення сприятливих умов для розвитку книговидавничої сфери. Аби видавати справді вартісні книги з історії та культури Чернівців, виконавчим комітетом міської ради затверджено Положення про експертну раду, до складу якої ввійшли відомі літератори, мистецтвознавці, художники, історики, краєзнавці, журналісти, громадські діячі, які добре розуміють, які видання є вартісними і їх потрібно підтримати. Експертна рада збирається двічі на рік і вивчає подані заявки від авторів та видавництв, кошториси та обґрунтування важливості видання цих книг. І найважніший пункт, без якого всі благі задуми залишаються тільки добрими мріями – були виділені дуже конкретні кошти на видання.

Власне реалізація Програми розпочалась в 2016 році і ось за ці три роки вже вийшло друком понад 20  вартих уваги книг про Чернівці та чернівчан. Без перебільшення  можна сказати, що  у книговиданні відбувся так званий «книжковий бум».

Безперечно на увагу заслуговують такі  розкішні мистецькі видання  як «Це місто колись називалося «CZERNOWITZ» Олега Любківського та «Чернівці. Czernowitz» художній альбом, який упорядкували Тетяна Дугаєва та Сергій Осачук. В цьому ряду  і поважний фотоальбом – каталог «Вітання з Чернівців. Вулиці, площі, містяни на старовинних поштових листівках», який впорядкувала Світлана Побережник. Повернуті в науково-популярних монографіях імена знакових науковців: «Повернення у славі в Чернівці» (про життя і діяльність першого ректора Чернівецького університету Костянтина Томащука); «Академік Аркадій Жуковський: український географ, картограф, енциклопедист» (автори В.Руденко, А.Пирігівська); «Спогади про видатного буковинського митця Андрія Кушніренка» (упорядники О.Залуцький, О.Кушніренко). Давно заслуговував на оцінку від нащадків примар Чернівців, який виконував свої обов’язки в надзвичайно складний історичний момент – «Траян Попович (Сповідь. Біографія. Свідчення)» автор і упорядник С.Воронцов. А вже про гіркі втрати дня сьогоднішнього – «Янголи букового краю» Н.Брянська (про загиблих чернівчан-учасників АТО).

Як завжди, небайдужі чернівчани та екскурсоводи з приємністю зустріли такі книги, як «Чернівці в деталях» Антоніни Вишневської та «Книга-путівник «Наші Чернівці» Марії Никирси та Надії Сєрікової.
Як завжди, найбільше хвилювання викликали книги - спогади про Чернівці, адже його мешканці в різні історичні та життєві періоди мають своє сприйняття рідного міста. Для кожного з них Чернівці були і є містом кохання і натхнення, містом сили і містом спокою. Адже місто таїть у собі стільки таємниць, загадок, воно нікого не залишає байдужим. І в справжнього чернівчанина, де б він не був, завжди будуть свої стосунки з містом, і він не втомлюється перечитувати «сторінки» прецікавої книги, яка називається Чернівці і з якою в нього свої стосунки. І кожен з авторів через спогади, фрагменти намагається так дуже делікатно передати атмосферу цього міста та його неповторну ауру. Зрозуміло, кожен пише про своє, відкриваючи часові портали і потаємні закутки. Ідеться про події, місця, але більшість історій – про людей. Бо Чернівці – це люди.

До таких видань належать такі здавалось би різні видання, але їх об’єднують саме Чернівці: «Місто пахло корицею й кремом «Nivea» та «Чернівецький вінтажний альбом» «Ательє на старій вулиці міста, що пахло корицею і кремом Nivea» автором яких є чернівчанка Наталя Гриценко; «Книга з повітря «Chernowits» Сергія Воронцова; «Чернівці для своїх» В.Килинича, «Нотатки під час подорожі від турецького кордону Буковиною, Східною та Західною Галичиною, Сілезією та Моравією до Відня» Йозефа Рорера; «Арнольд Шварц. Ревю одного журналіста» в перекладі Сергія Осачука.

Звичайно, є серед книг цієї Програми і дитячі видання, про спорт, фотоальбоми – але все це також наші Чернівці.
Нам приємно представити і книги, які були підготовлені в Муніципальній бібліотеці ім. А.Добрянського і вийшли в світ саме за підтримки програми книговидання ім. А. Кохановського. Серед них саме повне видання про життя і творчу спадщину Анатолія Добрянського «Система координат», яке підготувала Інга Кейван. Вперше була написана книга про історію однієї вулиці «Вулиця Українська: мандрівка в часі». З подачі бібліотеки вийшли спогади чернівчанки Марти Блум «Горіхове дерево», так як рукопис перекладу свого часу передав нам поет Микола Бучко.

Представляємо небайдужим читачам весь перелік книг, які були видані в ході виконання Програми підтримки книговидання імені Антона Кохановського

2016

«Група чотирьох», фотоальбом чотирьох відомих чернівецьких фотографів Б.Савельєва, В.Тарновецького, С.Лопатюка, О.Слюсарєва)
Марта Блум «Горіхове дерево»
«Система координат» про Анатолія Добрянського
«Повернення у славі в Чернівці» (про життя і діяльність першого ректора Чернівецького університету Костянтина Томащука)

2017

Надія Брянська «Янголи букового краю» (про загиблих чернівчан-учасників АТО)
Сергій Воронцов «Книга з повітря «Chernowits»
Христина Венгринюк «Легенди Чернівців від Чорної вівці»
Василь Палагнюк «Фотонариси з історії боксу Чернівців і Буковини»
Олег Любківський «Це місто колись називалося «CZERNOWITZ»

«Чернівці. Czernowitz» художній альбом, (упорядники Т.Дугаєва, С.Осачук)
«Вулиця Українська: мандрівка в часі» (упорядник І. Кейван)
Гриценко Наталя «Місто пахло корицею й кремом «Nivea». Чернівецький вінтажний альбом»
«Мистецькі паралелі»(Чернівецькі кольори)упорядник В. Діаковська

2018


Антоніна Вишневська «Чернівці в деталях»
Марія Никирса, Надія Сєрікова «Книга-путівник «Наші Чернівці»
«Траян Попович (Сповідь. Біографія. Свідчення)» автор і упорядник С.Воронцов
Йозеф Рорер «Нотатки під час подорожі від турецького кордону Буковиною, Східною та Західною Галичиною, Сілезією та Моравією до Відня»
«Арнольд Шварц. Ревю одного журналіста» (переклад С.Осачука)
«Вітання з Чернівців. Вулиці, площі, містяни на старовинних поштових листівках» фотоальбом–каталог (укладач С.Побережник
«Академік Аркадій Жуковський: український географ, картограф, енциклопедист» (автори В.Руденко, А.Пирігівська);
Наталя Гриценко «Ательє на старій вулиці міста, що пахло корицею і кремом Nivea»
 «Митець і час
» ( Спогади про видатного буковинського митця Андрія Кушніренка)                
(упорядники О.Залуцький, О.Кушніренко)
Володимир Килинич «Чернівці для своїх»

2019
В роботі знаходить альбом «Архітектурне диво Чернівців. Двомовний альбом про Чернівецький університет» Т.Марусик, І.Коротун.

В переддень Дня працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження, яке відзначається в Україні згідно з Указом Президента № 563/99 від 1999 року, щорічно в останню суботу травня,
 а цьогоріч   25 травня 2019 року, колектив Муніципальної бібліотеки ім. Анатолія Добрянського щиро вітає всіх, хто взяв на себе дуже непросту, але достойну місію – відкриття проекту «Програми підтримки книговидання імені Антона Кохановського». Зичимо Вам креативних і небайдужих авторів, тільки цікавих і вартісних книг про Чернівці та їх достойних мешканців, терпіння та мудрості.
І хай втіхою для всіх буде те, що Ви залишаєте для нащадків непроминущий духовний скарб рідного міста – Книгу!