Культпростір Чернівців

Днями  Академічний камерний хор «Чернівці» під художнім керівництвом Надії Селезньової, здобув перемогу на 38 – му конкурсі - фестивалі Церковної музики «Хайнувка - 2019» у номінації «Професійні хори», не зважаючи на вимогливість журі до конкурсантів. Варто додати, що даний фестиваль є одним з найпрестижніших і найпопулярніших в Європі. Для колективу чернівецьких хористів несподівана перемога стала справжнім подарунком, адже в цьому році камерний хор «Чернівці» святкує своє десятиріччя з часу заснування.

Марія Німіжан, Єлизавета Печериця. Заслужена перемога. -Чернівці. –30 травня 2019.– .с.9

Культурна сторінка газети «Чернівці» також розповідає про проект присвячений українському композитору, виконавцю і поету Володимиру Івасюку - «Наш Івасюк», який було презентовано в Чернівецькій обласній науковій книгозбірні. Майстриня художнього ткацтва Оксана Петращук – Гинга представила на глядацький суд свої роботи навіяні відомими піснями нашого земляка. Також на сторінках газети йдеться про відкриття у Чернівецькому національному університеті виставкової зали. Відтепер гості міста та університету, іноземні делегації зможуть не лише відвідувати резиденцію митрополитів Буковини та Далмації, а й познайомитись з роботами студентів вишу і взяти участь у майстер – класах. Журналісти газети також із захопленням розповідають про довгоочікуваний фестиваль ретроавтомобілів на Театральній площі міста, під час якого усі охочі мали змогу сфотографуватися з раритетними автівками, мотоциклами та їх власниками. На Соборній площі міста з метою популяризації наукових досягнень, в рамках «Наукових пікніків з Марією Кюрі» пройшов обласний STEM – фестиваль науки і техніки «Технофест- 2019». Зі шпальт газети можна дізнатись і про ще одну приємну подію, яка відбулась в Чернівцях. В області 5 років тому було створено «Галерею пошани» працівників культури. Лауреатами цього року стали 43 працівники культури краю. Серед переможців – чернівецька аматорська студія «Бу- бу- бу»( керівник Іван Данілін), працівники чернівецького будинку естетики та дозвілля, які вибороли першість в номінації «Кращий міський клубний заклад» та мистецька світлиця «Місце зустрічі» (керівник Лариса Бережан).

Надія Пожарук. Приємно коли цінують твою роботу. -Чернівці. –30 травня 2019.– .с.10

Про п’яту обласну культурно – мистецьку рейтингову програму «Галерея пошани» детально розповідає на сторінках часопису «Буковина» і журналістка Анна Янушевська. Йдеться у статті і про сам проект, який було започатковано задля збереження, розвитку та популяризації культурно – мистецьких надбань, якими багата Буковинська земля. Варто додати, що Чернівецька область - єдина в Україні, де створено «Галерею пошани» працівників культури.

Анна Янушевська. Таланти потребують праці й визнання. -Буковина. –31 травня 2019.– .с.3

Педагоги Буковини не рідко на уроках «Літератури рідного краю» звертаються до творчості місцевого поета Мірчі Лютика. Добре знаному на Буковині та за її межами Мірчі Савовичу присвятила свої рядки з нагоди 80 - річчя Літературна сторінка газети «Буковина», надрукувавши розгорнутий матеріал літературознавця Богдана Мельничука, який особисто знайомий з поетом. Крім цього матеріалу Літературна сторінка знайомить читача з буковинським поетом Віктором Антонюком, поезією Василя Місевича, новелою Романа Кракалія «Магія вуличних музик» та розповідає про нову книгу радіожурналіста Миколи Палійчука «Скажи правду».

Богдан Мельничук. Народжений у Йорданештах. -Буковина. –31 травня 2019.– .с.4
Михайло Ватаманюк. Хай зозуля років накує… -Буковина. –31 травня 2019.– .с.4
Валентина Мацерук. « І прийде час збирати врожай». -Буковина. –31 травня 2019.– .с.3
Роман Кракалія. Новела «Магія вуличних музик».- Буковина. –31 травня 2019.– .с.4
Анна Владко. Спогади від людини перед мікрофоном.- Буковина. –31 травня 2019.– .с.4
Василя Місевич. До України.Поезії.- Буковина. –31 травня 2019.– .с.4

На початку травня далекого 1907 року у нашому місті з’явилась на світ відома українська письменниця Ірина Вільде. Ім’я цієї чернівчанки міжнародною організацією ЮНЕСКО внесено в списки найзнаменитіших людей ХХ століття та другого тисячоліття. Про долю неординарної жінки, її біографічні романи та зв’язки з Чернівцями читайте на сторінках преси.

Галина Мурмилюк. Ірина Вільде та її Чернівці. -Чернівці. –30 травня 2019.– .с.8
 

В цьому році минає 130 років з дня смерті румуномовного поета Буковини – Михая Емінеску, юні роки якого пов’язані з Чернівцями - у 1858-1866 роках він навчався в нашому місті, пише Надія Пожарук. А Васіліє Терицану, голова «Товариства румунської культури ім. Міхая Емінеску» розповідає у статті про особисте життя поета.

Надія Пожарук. На площі Святої Марії він бешкетував з однолітками. -Чернівці. –23 травня 2019.– .с.9
 
Про перемогу камерного хору «Чернівці» на фестивалі у Польщі пише газета Молодий Буковинець. Чернівецькі артисти виконали там музичну композицію «Ерурем» так, що змусили журі плакати.

Наталія Фещук. Змусили журі плакати. - Молодий буковинець. – 31 травня - 1 червня 2019.- – С.11

Мистецька сторінка газети «МБ» вкотре звертає увагу краян на творчість та кропітку працю реставратора – члена національної спілки України, художника Володимира Краснова, якому вдалось відновити понад триста старовинних ікон працюючи завідувачем науково- реставраційного відділу Чернівецького художнього музею, а також розповідає про відому чернівецьку родину Мандичевських,
 колискою яких стало село Багринівка,звідки походить її родовід. 
 
Надія Будна. Родина, яка прославила Буковину.- Молодий буковинець. – 30 травня -   2019.- – С.11

Газета «Версії» на сторінці «Культурні новини» розповідає про книгу «Скажи правду» патріарха Чернівецького радіо Миколи Палійчука. Журналіст розповідає про розвиток державного радіомовлення починаючи з 70 – х років до наших днів. За його словами - «як радіо на Буковині ставало літописцем краю».

Лідія Костинська. «Скажи правду, навіть якщо й не можна» - Версії. – 30 травня  - 5 червня 2019.- – С.8

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото: www.facebook.com

Підготувала Г.Мурмилюк