Культпростір Чернівців


5 червня ЛЕГЕНДІ БУКОВИНИ - ІВАНУ СНІГУРУ виповнилось би 90 років. Іван Назарович чи не найкраще за нас усіх знав Чернівці. З ним могли сперечатися хіба що історики. Останні свої знання Великий Буковинець передав друзям – Ігорю Чеховському, Василеві Кожелянкові, Олександру Масану. До історії Чернівців він підходив «зі своєю міркою». Ніхто ніколи не зможе розповісти історичні факти, які знав лише він про наше місто, оспіване не одним покоління поетів та письменників, починаючи з Георга Гайцена, Ольги Кобилянської, Пауля Целана, Йосифа Бурга та закінчуючи нашими сучасниками – Миколою Бучком, Тамарою Севернюк, Галиною Тарасюк, Василем Васканом, Віталієм Колодієм та іншими митцями.

Ярослава Ніколюк. Тетяна Кратко. Легенда Буковини. – Час. – 6 червня 2019.- – С.12

Також культурна сторінка газети «Час» розповідає про фестиваль класичної музики VOROBKEVYCH – FEST, який пройшов у Чернівцях в кінці травня. Кошти зібрані на концертах засновники фестивалю планують передати на реконструкцію храму Найсвятішого Серця Ісуса. Три роки тому імпрезу започаткував викладач коледжу мистецтв ім. Сидора Воробкевича Ярослав Гакман.

Ярослава Ніколюк. Тетяна Кратко. Крок до відновлення храму. – Час. – 6 червня 2019.- – С.12

1959 року побачила світ книга «Мистецтво фабрики Жолнаї» , в якій наведене ім’я автора панно на фасаді Художнього музею. Вона належить перу ветерана мануфактури Жолнаї і переконливо засвідчує, що ім’я автора чернівецької майоліки – Йозеф Ланг.

Тетяна Дугаєва. Книзі, де вказане ім’я автора чернівецької майоліки, - 60 років. - Версії. – 6 -12 червня 2019.- – С.8

Версії культурні розповідають читачам про те, що Чернівецька обласна філармонія 31 травня завершила сезон потужним фінальним акордом – виконанням кантати Мирослава Скорика на поетичний текст Т.Шевченка «Гамалія». Диригував цим величним мистецьким дійством київський диригент з буковинським корінням Андрій Савчук.

Кантата «Гамалія» Шевченка / Скорика вперше звучала в Чернівцях. - Версії. – 23 травня 2019.- – С.8

Газета «Буковина» розповідає про український правопис та зміни, які чекають на нас з його запровадженням.

Мар’ян Скраб. Український правопис : зміни не катастрофічні.- Буковина. – 7 червня. - 2019.- – С.4

Культурна сторінка часопису веде розмову про призабуте ім’я української письменниці Сидонії Никорович та відкриття у селищі Кострижівка меморіальної дошки.

Богдан Мельничук. Ще один знак пам’яті.- Буковина. – 7 червня. - 2019.- – С.4

Далі йдеться про історію «Просвіти в краї», а також про мистецький захід присвячений нашому знаменитому земляку - видатному оперному співаку – Дмитру Гнатюку.

Анна Янушевська. «Митець великої душі і неспокою».- Буковина. – 7 червня. - 2019.- – С.4

Ольга Меленчук. «Просвіта: колись і сьогодні».- Буковина. – 7 червня. - 2019.- – С.4

На сторінках часопису розповідається і про життєвий шлях Констянтина Червінського, який майже 20 років був ректором Чернівецького університету, про заходи з нагоди сторіччя від дня народження очільника освітнього закладу в Червоній залі ЧНУ та презентоване видання Ольги Червінської, де зібрано унікальні роздуми ректора про свою роботу та колег.
 
Валентина Мацерук. «Залишається золото…».- Буковина. – 7 червня. - 2019.- – С.4

У статті «Літописці в законі» Анатолій Ісак згадує редакторів україномовного часопису «Буковина» та журналістів, які творили історію краю починаючи від Ю.Федьковича і закінчуючи нашими сучасниками, які намагаються підтримувати та розвивати у складний час для України та журналістів традиції Федьковичевого часопису.

Анатолій Ісак. Літописці в законі .- Буковина. – 7 червня. - 2019.- – С.1

Матеріал додатку «Молодого Буковинця» розповідає про відомого науковця Якова Кішенблата, який розробив тест на вагітність та працював з телергонами, які в народі називають «феромонами кохання». Його відкриття були варті Нобелівської премії пише газета МБ. Відомий чернівчанин, який був за покликанням талановитим біологом, фізіологом та ендокринологом, працював після війни науковим співробітником Інституту акушерства і гінекології Академії медичних наук СРСР.

Надія Будна. Винайшов феромони кохання.- Молодий буковинець. Місто. – 6 червня - 2019.- – С.7

Днями у центрі культури «Вернісаж» урочисто відкрито виставку робіт випускників четвертих класів художньої школи імені Миколи Івасюка. Програма відкриття була неймовірно цікавою, учасники дійства не могли відвести погляду від представлених картин. Вугілля, олійна пастель, туш, чай, олівець, суха голка, пензель і ще багато іншого – це те, чим малювали обдаровані підлітки. Окрім картин на виставці діти презентували скульптуру з пластиліну, власні інсталяції та колажі.

Єлизавета Печериця. Вугілля, туш, чай , олівець… -Чернівці. –6 2019.– .с.9

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото: вікіпедія 
Підготувала Г.Мурмилюк