«Літо з книгою». Проект Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського


Сьогодні у зв’язку із літніми канікулами у школі співробітники Муніципальної бібліотеки вчергове відновили свій авторський проект для дітей – «Літо з книгою». З цією метою було створено відеопрезентацію «Пізнай світ мистецтва», яка перетворилась для школярів Чернівецької школи № 2 у віртуальні мандри сторінками презентованих книг, які нещодавно потрапили на полиці книгозбірні:

Франсуа Барб Галль «Як розмовляти з дітьми про мистецтво»,
«Дитяча Біблія» та «Святий град Єрусалим» Лариси Курущак.
 
 
 

 
  
На зустрічі зі школярами, вожатими літніх таборів та вчителями було розглянуто сакральні сюжети у творчості таких художників епохи Відродження як Бранартіно, Лукас Кранах ,Андреа Мантенья, Рафаеля, Леонардо да Вінчі. Розповідаючі про картини торкались біблійних історій та буковинських легенд, зокрема, легенди про Святу Анну Вашківецьку. Гостя проекту Лариса Курущак – науковий співробітник Чернівецького художнього музею, будучи авторкою презентованої книги «Святий град Єрусалим», розповіла присутнім про одну із найбільших ікон в Україні, яка зберігається в музеї з часів його відкриття.
 
Цю ікону розмірами 221 Х 155см. було лише нещодавно відреставровано художником Володимиром Крсновим. Оскільки полотно потрапило в музей з приватної колекції і було в жалюгідному стані, без відновлення окремих елементів картини було необійтись . Лише випадковість дала можливість реставратору віднайти елементи цього шедевру, відвідуючи святі храми Болгарії та Сірії. Подібні біблійні сцени на іконах цих країн дозволили митцеві відтворити композиційний задум невідомого живописця, який в центрі свого полотна зобразив Святий Храм на Голгофі, де було розп’ято Ісуса Христа, і де нині щороку паломники з різних країн світу, що відвідують Святу землю, спостерігають дивовижне непізнане людським розумом явище – появу священного вогню.
 
 
 
До віртуальних мандрів сторінками презентованих книг було запрошено учнів 3-4 класів Чернівецької школи № 2 , які відвідують літній пришкільний табір, їх керівників вчителів школи -Скрижинецьку Т.В. та Тюх І.М. А також вожатих табору , студентів факультету педагогіки, психології та соціальної роботи ЧНУ , які безпосередню участь у віртуальних мандрах книгами з Муніципальною.

Підготувала Галина Мурмилюк