Культпростір Чернівців

 16 червня в столиці БУКОВИНИ в Музеї під відкритим небом відбувся 11 фестиваль «ОБНОВА – ФЕСТ». Чернівчан та гостей міста, що відвідали Фестиваль організатори та учасники свята дивували концертними виступами, лекціями, фестивальним квестом, дитячою галявиною «Обнова – ленд». Під час свята, як і обіцяли організатори, продовж цілого дня працювали майстерні для усієї сім’ї. Ремісниче містечко представило клуб історичної реконструкції «Берсерк», а легендарну «Червону руту» виконали близько чотирьох тисяч людей.


Рекорд України на «ОБНОВА – ФЕСТ» .- Чернівці.- 20.06.2019.- с.10


Наталія Кузнєцова. Рекордна «Червона рута» на «ОБНОВА – ФЕСТ».- Буковина. 21 червня 2019.- – С.1


Про фестивальну подію літа – «Обнова -фест» продовжує розмову газета «Погляд».


Чернівчани та гості міста «обновлювалися» на фестивалі .- Погляд.-20 червня2019 .- с.9.


У Медіа центрі Belle vue у Чернівцях відбулась презентація нової книги журналіста Вахтанга Кіпіані - «Справи Василя Стуса» про кримінальні справи та долю поета і письменника – дисидента Василя Стуса.


Наталія Фещук. «Ті, хто Стуса розпинали, у 90- х його … реабілітували» .- Молодий буковинець. -21 -22 червня 2019.- – С.3

Вахтанг Кіпіані відкрив таємниці «Справи Василя Стуса» в Чернівцях Версії. – 20- 26 червня 2019.- с.8


В Целанівському центрі в ці дні відомий сучасний історик і публіцист Ярослав Грицак презентував своє друге ( доповнене) видання «Нарис історії України».Перше його видання побачило світ в 1996 році, коли автору було всього 28 років.

Історія України: свою версію в Чернівцях презентував Ярослав Грицак.- Версії. – 20- 26 червня 2019.- с.8


Також газета Версії на сторінці культурних новин розповідає про Олену Чорногуз – українську художницю, майстриню текстилю і ткацтва, яка днями відзначає свій поважний ювілей.

Т.Дугаєва. Світлий світ художниці Олени Чоногуз.- Версії. – 20-26 червня 2019.- с.8


У Чернівцях нагородили авторів кращих робіт архітектурного конкурсу імені Олександра Щербанюка. Журі відібрало 21 роботу майбутніх фахівців – студентів Чернівецького політехнічного коледжу. Варто нагадати, що конкурси пам’яті Героїв Небесної сотні відбуваються по всій Україні. Наступного року організатори конкурсу планують залучити до конкурсу студентів з різних міст Західної України.

Наталія Фещук. Студент спроектував Музей героїв нації.- Молодий буковинець. -21 -22 червня 2019.- – С.3


У Чернівцях на початку ХІХ століття проживала родинна династія ливарників – дзвонарів Гайбів. Їхні вироби звучали в багатьох чернівецьких та буковинських церквах. Один дзвін їхньої роботи важив 500 кілограмів. На ювілейному дзвоні -гіганті (1910року) віднайшли зображення цісаря різного віку. Він зберігся у римо-католицькій базиліці Воздвиження Всечесного Хреста в Чернівцях.


Столітній цісарський дзвін зберігся досі.- Молодий буковинець. -15 -20 червня 2019.- – С.6


Газета «Час» свою культурну сторінку присвячує єврейському письменнику Хаїму Меламуду та друкує уривок його оповідання ВУСАЧ.
Культурна сторінка газети «Буковина» розповідає про нашого земляка, улюбленця українського ліричного кіно – Івана Миколайчука. Про віхи його творчого та сторінки приватного життя , а також про 78 роковини від дня народження легендарного українського актора і режисера.

Людмила Черняк. «Вічний політ білого птаха».- Буковина. 21 червня 2019.- – С.1


Хаїм. Меламуд.- Час,- 20 червня 2019.- с12.


У дворику ратуші відбулася виставка міського конкурсу дитячих малюнків та проектів. На виставці були представлені роботи дітей з дошкільних установ міста та школярів – переможців першого етапу міського конкурсу на тему « Енергозбереження – безпечне майбутнє»

Альона Чорна. Дні сталої енергії – 2019 .- Чернівці.- 20.06.2019.- с.10


23 червня в чернівецькому музично – драматичному театрі відбудеться офіційне закриття 88 – го театрального сезону. На завершення глядачам пропонують прем’єрну виставу «Скапен –штукатур», французького комедіографа Жана Батіста Мольєра.


Альона Чорна. На закриття театрального сезону – Мольєр .- Чернівці.- 20.06.2019.- с.10

Цій події присвячує свою статтю і журналістка газети « Буковина» Людмила Черняк.

Людмила Черняк. ««Скапен –штукатур».- Буковина. 21 червня 2019.- – С.4

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Підготувала Г.Мурмилюк