Культпростір Чернівців

Міжнародний поетичний фестиваль «Meridian Czernowitz» цьогоріч відзначає свій десятилітній ювілей на культурній мапі Європи.

Чернівецький творчий бомонд готується 5-8 вересня зустріти своїми новими творчими доробками гостей з різних країн світу, які завітають до нас на «Meridian Czernowitz». Під час літературного фесту буде проведено презентацію одразу дев’яти нових книг. Також організаторами поетичного свята заплановано провести в нашому місті літературні дискусії та паради поетів, здивувати чернівчан новими театральними постановками та оригінальними концертними програмами камерної музики. Яскравою сторінкою фестивалю будуть концерти знаних рок музикантів. До Чернівців у ці дні мають наміри приїхати добре відомі і молоді літератори з Ізраїлю, Швейцарії, Німеччини, Австрії. Українських письменників та поетів Міжнародний фестиваль буде представляти літературному світу такими відомими іменами як Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Катерина Калитко, Тарас Прохасько, Олександр Бойченко, Петро Рихло, Ірена Карпа, Христя Венгренюк та ін.

На «Meridian Czernowitz»- парад поетів. .- Молодий буковинець. -26 -27 липня 2019. – С.5

І ще одна подія стане знаковою для нашого міста. «Червону руту» хочуть повернути до Чернівців назавжди… У вересні в серці Буковинської столиці відбудеться 30-тий ювілейний всеукраїнський фестиваль сучасної пісні. Він триватиме продовж кількох днів. У центрі міста під час цієї святкової події гратиме симфонічний оркестр, в нічних кав’ярнях виступатимуть молоді таланти. У фестивальній програмі будуть задіяні міські площі та Літній театр, «для погоди» організатори навіть обіцяють привезти в Чернівці мольфара. Фестиваль проходитиме з 17 по 22 вересня. Нагадаємо, що 16 червня, під час фестивалю «ОБНОВА – ФЕСТ», чернівчанами та гостями міста було встановлено унікальний рекорд - легендарну пісню «Червона рута» виконали близько чотирьох тисяч людей, про що повідомили у свій час місцеві ЗМІ, зокрема часопис «Буковина» та газета «Чернівці», відповідно у статтях Н. Кузнєцової «Рекордна «Червона рута»… та «Рекорд України на «ОБНОВА – ФЕСТ».

Наталія Фещук. «Червону руту» хочуть повернути до Чернівців назавжди .- Молодий буковинець.-26-27 липня 2019.- – С.5

А ось в кінці місяця, а саме 26 липня фестивалити розпочала Вижниця. Буковина приймає Міжнародний гуцульський фестиваль. Цього року в чарівному куточку нашого краю приймають гуцулів з усього світу. В рамках міжнародного свята розпочав роботу «Письменницький портал», де організатори презентують книги письменників, котрі пишуть на гуцульську тематику та гуцульським діалектом. Серед фестивальних «родзинок» - показ традиційного одягу гуцульських регіонів, стилізованого одягу та дегустація карпатських чаїв і солодощів…

У Вижниці прийматимуть гуцулів з усього світу.- Молодий буковинець.-26-27 липня 2019. – С.5

Також «МБ» повідомляє краянам, що художній фільм «Віддана», який українські режисери знімали у Чернівцях за романом Софії Андрухович «Фелікс Австрія», вийде на екрани кінотеатрів країни уже в середині січня 2020 року. Нагадаємо, що події роману розгортаються в сучасному західноукраїнському місті наприкінці ХІХ та на початку ХХ століття. До речі, у масових сценах фільму взяло участь близько 400 жителів нашого міста. 

Варто додати, що в останньому номері «МБ» друкує статтю про чернівчанина Валентина Ставчанського, який продовж дванадцяти років збирав документи і архівні матеріали до книги про історію адвокатури на Буковині австрійського, румунського, міжвоєнного і радянського періодів, чернівецькі адвокатські династії та Бургомістра Кохановського, який у свій час був головою колегії адвокатів у Чернівцях. Нині планує її видати під назвою «Блиск і злиденність закликаних. Історія адвокатури Північної Буковини». У римські часи «закликаними» називали адвокатів.

Культурна сторінка газети «Час» присвячує свої   шпальта відомому чернівчанину, почесному громадянину міста – єврейському письменнику Бургу Йосипу Куновичу, який відійшов у вічність 10 серпня 2009р. Поруч з біографічними сторінками письменника газета друкує спогад про дитинство Й.Бурга «Осколки» в українському перекладі Р. Дуба.

Йосиф Бург: На допомогу буковинським вчителям і учням.- Час.-25 липня2019.- с.12.

Мистецька сторінка газети «Версії» друкує статтю мистецтвознавця Тетяни Дугаєвої - своєрідний мистецький детектив про помилкову дату смерті на меморіальній дошці в Чернівцях реабілітованого посмертно художника Миколи Івасюка та подає документи архіву КДБ і зокрема «виписку протоколу із рішенням від 14 листопада 1937 року про розстріл» митця. 

Тетяна Дугаєва. Про помилкову дату смерті на меморіальній дошці… Версії, 25-31 липня.- 2019 .- с.8.

У липні виповнюється 120 років від дня народження видатного буковинця й великого знавця нашого краю Петра Мегика. Творча та організаторська діяльність цього художника сприяла входженню українського мистецтва у світовий контекст. Петро Мегик народившись на Хотинщині, довгий час працював учителем в промислових школах Варшави. Він був у вирі подій, коли у далекому 1927 році творче українське студентство об’єдналось у гурток під назвою «Спокій». Навколо нього гуртувались українські художники Петро Андрусів та Петро Холодний. У 1944-му - був примусово вивезений до Німеччини і брав активну участь в мистецькому житті таборів з українськими переселенцями. У 1961 році в його особистому будинку в Америці, куди він згодом переїхав, була створена Українська мистецька школа. Деталі про долю цієї людини читач дізнається зі статті надрукованій в часописі «Буковина». Також мистецька сторінка газети розповідає про ювілейний мистецький проект Лариси Кунаєвої, який мав місце у центрі культури «Вернісаж», фестиваль – конкурс румунської народної музики, ініціатором якого став Буковинський мистецький центр відродження та сприяння розвитку традиційної румунської культури та видовищне дійство «Рапсодія купальської ночі», присвячене народним гулянням на Івана Купала, що відбулося в Реваківцях. На цій же сторінці журналістка Антоніна Тарасова присвячує свою статтю Міжнародній конференції «Спільна культурна спадщина», присвячену 30-літтю фольклорного фестивалю «Буковинські спотикання», а Людмила Черняк розповідає про громадську організацію «Вишиваний дивотвір», яка розпочала роботу за грантом Українського культурного фонду і презентує шанувальникам народного мистецтва проект «Школа буковинської тайстри».

Кандидат філологічних наук Ярослава Мельничук , розповідає на сторінках газети про свою колегу філолога – доцента кафедри української літератури Світлану Кирилюк. Поетичний доробок С.Кирилюк було визнано на шостому Всеукраїнському фестивалі поезії «Від гуцулії до кряжів донецьких» і нагороджено літературною премією «Князь роси» ім. Тараса Мельничука. Нині пані Світлана стала номінанткою літературної премії імені Пауля Целана.

Підготувала Г.Мурмилюк