Культпростір Чернівців

 
В кінці липня в Чернівцях стартував мистецький фестиваль органної музики, який триватиме до 24 серпня. Це свято органної музики митці приурочили до 28 річниці Незалежності України. На фестиваль приїдуть музиканти не лише з України, до Чернівців завітають і виконавці та автори органної музики з Чехії, Хорватії, США та Франції. За планами організаторів майже всі концерти в рамках фестивалю відбудуться в Залі органної та камерної музики на вулиці Вірменській. Із Парижу до нас завітає давній друг наших музикантів – органіст Жан – Марі Леруа, який майже щороку відвідує наше місто та частину своїх гонорарів віддає на допомогу українським бійцям. Також на фестивальних концертах лунатиме музика у виконанні трубачів П’єра та Августіна Зеворот із Франції. Олена Удрас із Одеси виступить на сцені Органної зали разом із американським саксофоністом Максом Швіммером. На чернівчан та гостей нашого міста в ці дні чекають і інші приємні несподіванки.

Фестиваль органної музики стартував у Чернівцях.- Погляд .- 1серпня 2019.- – С.14
Органна музика у Чернівцях .- Чернівці .- 1серпня 2019.- – С.13

Оскільки в  Чернівцях триває фестиваль органної музики, то минулого тижня шанувальники цього виду мистецтва  насолоджувались грою найкращого органіста Хорватії Едмунда Андлера-Боріча. Виконання було таким багатогранним, стільки барв він додавав до тексту – від суворості канону до скорботності, а далі через ніжність любові до високого воспаріння духу, що про цей концерт 44 ного музиканта, який є органістом головного собору Загреба і «має вже величезний шлейф відомості» в Європі не могла не розповісти журналістка Лариса Хомич, яка того дня не змогла пройти мимо чернівецької органної зали.

Лариса Хомич. Чернівецький орган під руками хорватського виконавця… …».-Версії , 1 – 7 серпня.- 2019 .- с.8.
 
Нещодавно в дворику Ратуші відбулася презентація  поетичної збірки  Раїси Рязанової з перекладами Валентини Мацерук «Отражение/ Віддзеркалення». Про цю подію розповідає Антоніна Тарасова. Збірка, яка щойно побачила світ у видавництві «Книги – ХХІ століття» пройшла своє перше рецензування на засіданнях клубу «Дебют». І якщо вона «не нове слово в літературі українській, то в буковинській є без сумніву». Газета «Буковина» пропонує витяги з нового презентованого поетичного видання:

 "І бог створив жінку 

На прохання мужчини

Або ж через іншу вагому причину.

На стику зими й весняних провидінь

Створив Він найкраще зі своїх творінь…

И Бог создал Женщину

Как продолженье- 

 Не зря видит в детях

свое отраженье

Мужчина. Жизнь видит он не напрасной, 

Когда она рядом - светла и прекрасна."

Р.Рязанова

Вдивляючись у відображення.-  Буковина.- 2 серпня 2019.- 4с.

Чернівецька літературна школа – клубу «Дебют…», яка вже кілька років діє в в обласній науковій бібліотеці ім. Михайла Івасюка, стала справжнім «творчим водограєм» оригінальної прози та авторської поезії і пісні. Деталі більша кількість чернівецьких та буковинських майстрів слова відвідує засідання цього клубу, адже там панує атмосфера доброзичливості, яку створюють митці на чолі з модераторкою Ольгою Серебріян. Газета «Буковина» в цьому випуску знайомить читачів з новинками «дебютівців» та друкує на своїй літературній сторінці поезії Олега Осташека, Ольги Васкан, творчий доробок Наталії Куконіної, гумористичне оповідання Сергія Гакмана.

Від дебюту, до… дебюту.- Буковина.- 2 серпня 2019.- 4с.

На шпальтах газети «Погляд» можна дізнатись про безкоштовні заходи, які відбуватимуться підчас проведення у Чернівцях ХIV Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута». Протягом шести днів вони матимуть місце на найбільших площах та в концертних залах нашого міста. До переліку цих заходів в обов’язковому порядку увійдуть проведення фінальних змагань, гала – концерти переможців цьогорічного конкурсу та переможців «Червоної рути» минулих років, концерти хору обласної філармонії «Чернівці», які залучатимуть молодь до української народної та класичної музики. Під час фестивальних днів виступатимуть рок – гурти з України, українські зірки естради, відбуватимуться творчі зустрічі з українськими поетами та письменниками, презентуватимуться вистави сучасних українських драматургів. Графік фестивальних днів доповнює газета «Чернівці». На сторінках якої йдеться про те, що під час мистецького тижня Чернівці відвідає столичний джаз-рок- бенд, а відкриється фестиваль 17 вересня на Центральній площі міста симфонічним концертом за участі Національного заслуженого академічного оркестру України. Безкоштовний вхід на заходи зробить українську музику значно доступнішою для всіх верст населення.

Фестивалю «Червона рута» виповнюється 30 років.- Чернівці .- 1серпня 2019.- – С.13

Культурна сторінка газети «Час» присвячує свої рядки українському поету публіцисту, археологу і політичному діячу Олегу Ольжичу
Сину поета Олександра Олеся. Варто нагадати читачам нашого сайту. Що Ольжич був тісно пов'язаний з нашим краєм, а у 30- тих роках мешкав у Чернівцях та редагував журнал «№ Самостійна думка», заснований у 1931 році. У цьому часописі він друкував свої перші вірші, які пізніше увійшли до авторської збірки «Рінь». Часопис друкує фрагменти цих поетичних творів Олега Ольжича.

Олег Ольжич : На допомогу буковинським вчителям і учням .- Час.-1 серпня 2019 .- с.12.

Мистецька сторінка газети «Версії» друкує статтю Маріанни Антонюк про мистецьке україно-американське подружжя – Юлію Косівчук та Ростислава Бучка, котрі мешкаючи на іншому континенті, щороку навідуються на малу Батьківщину – в Чернівці. Мистецька родина щоразу привозить до України і влаштовує в Чернівцях презентації нових книжок, пісень та кліпів.

Маріанна Антонюк. «Чернівецькі канікули…».-Версії, 1 – 7 серпня.- 2019 .- с.8.

Джерело фото : Шпальта 
Підготувала Г.Мурмилюк