Культпростір Чернівців

В останні дні літа в Чернівцях завершився Музичний фестиваль Євсевія Мандичевського, який стартував в липневі дні завдячуючи зусиллям митців Чернівецької обласної філармонії та австрійського дослідника і музикознавця Дітмара Фрізеннегера. Завдячуючи саме наполегливому австрійцю, а також чернівецьким науковцям, архівістам, бібліографам та музикантам музичні твори великого композитора Євсевія Мандичевського повернулися в музичний простір краю. Цей мистецький фестиваль став справжнім святом органної музики. Митці приурочили його до 28 річниці Незалежності України. Фестиваль відвідали музиканти Чехії, Хорватії, США та Франції. Продовж місяця вони тішили чернівчан та гостей нашого міста несподіваними концертними програмами та виконанням творів великого композитора. Про концертні вечори читайте на сторінках часопису «Буковина».

«Чернівецькі діалоги».- Буковина.- 30 серпня 2019.- – С.4
Василь Вінничук. « Ми не відкриваємо виконавців з інших країн, ми відкриваємо виконавцям Україну і Чернівці"(Органна музика у Чернівцях) .- Чернівці .- 29 серпня 2019.- – С.6

Газета «Чернівці друкує інтерв’ю з керівником залу органної та камерної музики обласної філармонії Олександром Доміно, який розповідає про відмінності Третього музичного фестивалю від попередніх та про взаємини чернівецьких музикантів з артистами, що приїжджали на свято органної музики із – за кордону. Олександр Доміно зазначив, що цьогоріч у шанувальників музики по особливому світились зіниці бажанням слухати орган. Чи не найактивнішими відвідувачами концертів були літні люди та підопічні «Турботи», діти шкільного віку та їхні батьки, для яких працівники філармонії у лютому уже запрошували професійного органіста із Чехії – Петера Плані та італійця Сальвадоре Пронесті. Варто зазначити, що найдорожчим відвідувачем мистецького свята стала дівчинка зі штучними легенями.
Після цьогорічного фестивалю у керівника О. Доміно з’явилась ще одна заповітна мрія – бажання провести в Чернівцях фестиваль хорового співу.

На культурній сторінці газети «Буковина» журналісти розповідають про цьогорічні фестивальні локації, де побували молоді активні чернівчани: Захід Фест (Львів), Фестиваль сім’ї, Бандерштат, Файне місто(Тернопіль), Імпульс Фест( Харків) та ін.
Також на сторінках газети читач може знайти інформацію про нову культурну програму, яка мала місце в Целанівському Центрі Чернівців. Йдеться про «перегляди мультфільмів». Мета програми – показати нестрандартне німе кіно на широкому екрані. Організатор заходу міжнародна компанія «Кінолайф дістрібюшн». Анімаційні фільми мають різний жанр, в тому числі наукова фантастика, також є колекція жахів, яка розрахоава на сприйняття дитиною суспільства і світу.

Марія Мицко. Анімаційний БУМ у Чернівцях.- Чернівці .- 29 серпня 2019.- – С.6

«Скапен…», « Павлинка», «Сніговик…» та інші …7 вересня в Чернівецькому музичному театрі ім.О.Кобилянської розпочнеться 89 -театральний сезон. Уже 15 вересня актори зіграють перший прем’єрний спектакль цього сезону - «Сніговик, який хотів познайомитися з Сонцем». Це маловідома в краї музична казка Матея Вишняка, яку з румунської мови переклав Микола Косташ. Філософська казка для дорослих нині є дуже популярною в Європі, вона не лише розважає глядача, а й підводить його до усвідомлення того, що потрібно змінити в собі. Керівник театру на прес- конференції повідомив ЗМІ, що вистава театру за постановки режисера та вдалого перекладу у наших краян приречена на успіх.
Людмила Черняк. «Скапен…», « Павлинка», «Сніговик…».- Буковина .- 29 серпня 2019.- – С.6

5 вересня на чернівчан та гостей буковинської столиці чекає великий поетичний бомонд. В цей день буде перегорнуто першу сторінку поетичного фестивалю «Мерідіан Черновіц», який триватиме чотири дні. В десятку найцікавіших подій мистецького Фесту потрапили за оцінками експертів презентація збірки оповідань А.Чеха « Район Д» , яка відбудеться ЦПК на Театральній площі міста, вистава « Про мого білого старого кучера», яка відбудеться тут же. Шостого вересня в Чернівецькому муздрамтеатрізаплановано парад поетів, які завітають до Чернівців на Фест, а наступного дня свою нову прозову збірку презентуватиме в ЦПК Тарас Прохасько.

В рамках Фесту відбудеться і презентація роману «Добрі новини з Аральського моря» гості мистецького свята Ірени Карпи. У неділю в обласній філармонії організатори пропонують публіці концерт «Химерні паралелі». Це будуть рефлексії на поезію І.Померанцева, Х. Венгренюк та П.Целана. Також в рамках фестивалю представлять свої нові творчі роботи Андрій Любка ( нонфікшин «У пошуках варварів» та Сергія Жадана, який ознайомить слухачів з рукописами своєї майбутньої книги. Детальніше про цю подію можна прочитати не лише на шпальтах часопису «Буковина» , а й на сторінках газети «Погляд», яка друкує програму Фестивалю.

Удесяте відбудеться поетичний фестиваль .- Погляд.- 29 серпня 2019.- – С.12

На своїх сторінках фестивальні події Чернівців описує і газета « Молодий буковинець». Н.Фещук присвячує свою статтю « Червоній Руті» і розповідає про володаря Гран – прі – 89 Василя Жданкіна, роблячи екскурс в минуле. В газеті розміщено інтерв’ю Тараса Курчика, одного із учасників першого фестивалю.

Наталія Фещук. «Коли заспівав гімн, дехто заліз під стіл» МБ.- 29 серпня 2019.- 6с.
Василь Жданкін. Моя кар’єра була недовгою.-МБ.- 29 серпня 2019.- 6с.
Т. Курчик. Переможці «Рути» стали основою нової української музики.-МБ.- 29 серпня 2019.- 6с.

Газета «Версії» на своїй культурній сторінці розповідає про новий український фільм присвячений Василю Стусу та до прем’єрний показ кінострічки, який відбувся 28 серпня у кінотеатрі «Чернівці». В наступній статті газети йдеться про головні події 89 театрального сезону в чернівецькому облдрамтеатрі та 14 -тий фестиваль «Золоті оплески», який незабаром стартуватиме в Чернівцях.

Варто нагадати читачам сайту « Добрабібліотека», що напередодні Дня Незалежності України, Президент України видав Указ про відзначення українців. Серед удостоєних нагород і почесних звань є і буковинці. Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджений вчитель Чернівецького ліцею № 1 Пауль Пшенічка, який нагороду отримав з рук президента, та викладачка музичних дисциплін ЧНУ ім.Ю Федьковича Ольга Чурікова – Кушнір.( за матеріалами газети « Буковина»)
Детальніше про ці та інші події читайте на сторінках преси.

Підготувала Галина Мурмилюк
Джерелофото: Шпальта