Невтомний маляр давніх Чернівців


3 вересня – 210 років від дня народження живописця, ілюстратора та піаніста
                           Франца-Ксавера Кнаппа (1809 – 1883)

Він народився в місті Тахау (нині Тахов), яке знаходиться в Чехії. З дитинства мав схильність до малювання, тому родина підтримала його захоплення і по закінченні початкової освіти він навчався в академіях мистецтв Відня та Праги.
З 1850 року його життєвий і творчий шлях цілковито пов'язаний з Буковиною та її столицею – Чернівцями. На той час тут було літературно-мистецьке товариство обдарованих особистостей, які збирав навкруг себе австрійський письменник і поет, літературознавець, фольклорист, педагог, журналіст, редактор та видавець і громадський діяч Ернст-Рудольф Нойбауер (Neubauer Ernst Rudolf). Він не тільки залучив талановитого маляра до свого кола, але й написав текст до альбому «Illustrierte Bukowina», який є вартісним надбанням і цінністю до сьогоднішнього дня. Можливо, що під його активним впливом Франц-Ксавер і перебрався із столичних міст в досить віддалений закуток Австрійської держави, яким була на той час Буковина. Адже свою роботу «Головна вулиця в Чернівцях» (1845) він написав ще далеко до свого приїзду, так що відвідував місто ще раніше.

Художник багато подорожував по Буковині – як Північній, так і Південній, вивчав її природу, звичаї життя мешканців різних регіонів та етносів. Результатом його подорожей став розкішний альбом « Ілюстрована Буковина» з 18 літографіями, який вийшов у Відні в 1857 році. В альбомі представлені його акварелі з краєвидами та пейзажами. Серед них багато міст та сіл Герцогства Буковина, таких як Чернівці, Сучава, Ватра Дорней, Лопушна (Вишнязя) та Сторощинес. Цей альбом отримав в подарунок граф Карл фон Роткірх-Пантхен , який до 1860 року був президентом Буковини і дав високу оцінку його праці.

Франц-Ксавер залишив таку багату мистецьку спадщину, що вартує назвати хоча б частину цих робіт, для яких характерна панорамність та документальне відтворення міської архітектури: «Водосвяття біля турецької криниці» (1860), «Пожар в місті» (1859), «Водопад на річці Сучаві біля Шепота», «Церква Св. Параскеви в Чернівцях», «Кафедральний собор у Чернівцях», пейзажі околиць Чернівців. До хрестоматійних його робіт належить кольорова гравюра «Рінгпляц» або «Площа Ринок у Чернівцях» (1860), на якій зображено панораму нинішньої Центральної площі Чернівців, яку чи не найбільше публікували в різних довідниках та альбомах . І одразу постає життя міста в його різних вимірах, так що до появи фотографій ми можемо собі уявляти і сприймати Чернівці саме через його неймовірно багату мистецьку спадщину саме художника Франца-Ксавера Кнаппа.

 
 
Серед його робіт є літографії та олійні картини із видами міст, сіл та монастирів Буковини: «Вид Чернівців», «Вид на село Чорнівку», «Краєвид села Строїнці», «Сучава в 1864», «Путна», «Село Ступка», «Драгомірна», «Вама». Він також створив серію фотографій великого формату з видами з Буковини.

Художник написав і низку портретів знакових для міста та краю особистостей, як от письменника та священника Іраклія Порумбеску, поета Дімітру Петріно, композитора Карла Мікулі, митрополита Сильвестра Мораріу-Андрієвича та інших.
Звичайно, що не оминув він і сакральне мистецтво – малював ікони та розписував інтер’єри храмів, як наприклад церкву на Клокучці.
Роботи Кнаппа можна знайти у Віденських музеях та Чернівецькому художньому музеї.
Про його непроминущу цінність свідчить той факт, що недавно було видано і презентовано художній альбом «Чернівці. Czernowitz» про Чернівці в художніх творах, до якого включено 14 робіт Кнаппа. І серед них «Столиця герцогства Буковина Чернівці», «Вид на Чернівці», «Площа Ринок у Чернівцях», цикл робіт «Народний сад у Чернівцях» та інші.
Як написала в передньому слові упорядниця цього розкішного видання, мистецтвознавець Тетяна Дугаєва: «Франц Ксаверій Кнапп… подає архітектуру в єдності з образами природи та жанровими сценами. Гідним уваги є один з найбільш красномовних його краєвидів «Вид на Чернівці», створений близько 1860 року, в якому митець з артистичною насолодою передає настрій чернівецького товариства на відпочинку на околиці. … Завдяки творам Ф.К.Кнаппа ми маємо унікальну можливість прослідкувати хроніку подій, що сколихнули місто, сучасником яких був автор. …Акварельні зображення Народного саду (Volksgarten), що видані як альбом літографій 1867 року, збагачують знання про архітектурне середовище міста та виконують своєрідну інформаційно-документальну функцію, доносячи до нас цінні відомості про вигляд нині вже втрачених будівель та деяких алей парку».

А ще він назавжди залишився в пам’яті чернівчан як блискучий піаніст, без присутності та віртуозної гри якого не обходився жоден бал чи звана музично-літературна вечірка в нашому місті.

Франц Ксавер Кнапп відійшов у вічність 16 вересня 1883 року і знайшов спочинок на цвинтарі в Черніцях.

Підготувала Леся Щербанюк