Культпростір Чернівців

В перші дні осені в Чернівцях на стіні будинку біля кіномистецького центру імені Івана Миколайчука створено величезний мурал із зображенням актора, що став символом національної культури - Івана Миколайчука. 5 вересня відбулось урочисте відкриття цього культурно- мистецького проекту, ідея якого належить працівниці управління культури міста Ірині Мироновій. Яка мандруючи містами України побачила настінні мурали видатних особистостей. Створення муралу нашому земляку приурочене 40 літтю виходу художнього фільму за участю актора «Вавілон ХХ». Про цю подію читайте на сторінках місцевої преси.
 
Василь Жданкін. Моя кар’єра була недовгою.-МБ.- 29 серпня 2019.- С.1
Ліліана Іонашку.Великий актор. -МБ.- 6-7 вересня 2019.- С.3.

Художник А.Федірко представив чернівчанам чергову інсталяцію – «Пам’ятник (не) відомому поету», який з’явився біля Целанівського центру. Художник запевнив ЗМІ, що вандали його не вкрадуть.

Наталія Фещук. Пам’ятник (не) відомому поету- з чаркою і чашкою. -МБ.- 6-7 вересня 2019.- С.3.

Костянтин Лукинюк -молодий талановитий чернівецький скрипаль, володар гран- прі багатьох міжнародних конкурсів, улюбленець шанувальників чарівних звуків скрипки та вулиці Панської, де часто лунали його імпровізовані концерти, нині проживає в США в Рочестері. Вже продовж двох років допомагає йому вдосконалювати професійну майстерність тамтешня українська громада та чернівчанин Олег Криса.

Наталія Фещук. В Америці нічого не падає з неба. - МБ.- 6-7 вересня 2019.- С.5.

Тридцять років тому в Чернівцях відбувся перший фестиваль « Червона рута». Це був вибух національного духу і української пісні, що відкрив плеяду талановитих молодих виконавців.

Надія Будна . «Відкрила нашій пісні дорогу у світи». МБ.- 6-7 вересня 2019.- С.11.

У Чернівцях відкриває двері шанувальникам поетичного та письменницького слова 10 Міжнародний поетичний фестиваль « Мерідіан Черновіц». Андрій Любка презентуватиме щоденник подорожей « У пошуках варварів», а Сергій Жадан читатиме твори з рукопису майбутньої книжки. Юрій Андрухович привезе до Чернівців свою виставу.

Наталія Фещук. Вистава у костелі та нові романи.- МБ.- 5 вересня 2019.- С.11.
Андрій Любка презентує свою десяту книжку.- Погляд.- 5 вересня 2019.- С.14.

Нині часто збереження та популяризація народної творчості, обрядів, пісень, звичаїв та традицій лежить на плечах ентузіастів своєї справи. У Чернівцях популяризує та поширює автентику фольклорний театр – студія «Гердан». Сьогодні колектив театру планує відвідати з виступами великі східні міста України.

Олексій Микосянчик. «Наш головний інструмент – голос».- Погляд.- 5 вересня 2019.- С.6.

Днями в Чернівцях відбулися перші заходи фестивальної програми, пише журналістка оскільки наше місто лежить на меридіані Пауля Целана – великого майстра німецької мови:
Чернівці – Париж - Вічність. Таким його визначили організатори великого дійства, яке цьогоріч триватиме чотири дні. Всі вони заповнені поетичними читаннями, презентаціями нових книг, дискусіями. Виставами, парадами учасників фестивалю і концертами. Перший день розпочався з ранкової урочистої церемонії вшанування пам’яті жертв Голокосту на Буковині, яка відбулася в Будинку прощання на єврейському кладовищі за сприяння Центру ліберальної сучасності, Асоціації єврейських організацій та общин України.
Кожна національна культура має свої місця сили, міфи та героїв. Але є постаті й міста, які перебувають поза межами кордонів та менталітетів. Усьому світу відомі Czernowits –австрійська назва Чернівців та уродженець цього міста, класик німецької літератури Пауль Целан. Це унікальна особистість, у якій поєднуються єврейська, румунська німецька, французька та українська культури. На фестивалі було відзначено, що Czernowits - є мостом між двома епохами.

Людмила Черняк. Пам’ятник (не) відомому поету. Буковина.- 6 вересня.- 2016..- С.4.

У Вижниці відбувся 26 Міжнародний гуцульський фестиваль. Його було розпочато конференцією, яка стосувалась елементів нематеріальної культури в спадщині традиційній « гонорових господарів Карпат» - гуцулів.

Анна Янушевська. Гуцули веселилися і встановили рекорд України. Буковина.- 6 вересня.- 2016.- С.4.

Свій рід прославляла гуцулія.- Версії.- 5.09 – 11 09.-2019.- С. 8.

Газета «Версії» повідомляє, що 30 серпня у Клішківцях на Хотинщині відкрили пам’ятник першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку. Пам’ятник герою-космонавту було створено руками скульптора Ігоря Ортинського. Він був тим, хто розгорнув у космосі синьо- жовтий прапор.

Звідси починалась його дорога.- Версії.- 5.09 – 11 09.-2019.- С. 8.

На культурно- мистецьких сторінках газети «Буковина» та « Версії» інформують своїх читачів про ювілейну виставку відомої художниці Марини Рибачук, яку відкрито у Центрі культури «Вернісах». Марина Рибачук народилася 55 років тому на Донеччині, але майже сорок років проживаючи в Чернівцях, присвятила себе живопису, пройшовши школу майстерності у відомого художника краю Івана Холоменюка. Твори пензля Марини Рибачук відвідали не одну міжнародну виставку. Наразі художниця представила на глядацький суд свої творчі роботи присвячені рідним Чернівцям та віденській сецесії старого центру міста, оскільки архітектура столиці Буковини є для неї постійним джерелом й неперевершеною натурою для творчості.

Також на сторінках газети йдеться про сім вересневих фестивалів у Чернівцях: «Мерідіан Черновіц», який тривав до 8 вересня, «Осінь весільна», який мав місце цієї неділі в Музеї під відкритим небом і знайомив з гостей з різник куточків краю з народними традиціями. Йдеться у статті і про ювілейний пісенний фестиваль «Червона рута», який розпочнеться 17 вересня. В програмі гала концерти, зустрічі з авторами нових книг, а також обрання фіналістів фестивалю. 26- 27 вересня чернівчан та гостей буковинської столиці організатори запрошують на фестиваль «Букфест». На них чекають, книжкові новинки, майстер- класи, нічні екскурсії містом. Мають Чернівці і гастрономічні й гастрономічні фестивалі. Отож, охочі зможуть навідуватися на «Пивфест- 2019» та Другий фестиваль сиру і вина. Завершать фестивальний вересень «Буковинські зустрічі», які зберуть у Чернівцях фольклорні колективи з Польщі, Румунії, Молдови, України, Угорщини 28-29 вересня.

Детальніше про ці та інші події читайте на сторінках преси.

Підготувала Галина Мурмилюк


























Культпростір Чернівців

В останні дні літа в Чернівцях завершився Музичний фестиваль Євсевія Мандичевського, який стартував в липневі дні завдячуючи зусиллям митців Чернівецької обласної філармонії та австрійського дослідника і музикознавця Дітмара Фрізеннегера. Завдячуючи саме наполегливому австрійцю, а також чернівецьким науковцям, архівістам, бібліографам та музикантам музичні твори великого композитора Євсевія Мандичевського повернулися в музичний простір краю. Цей мистецький фестиваль став справжнім святом органної музики. Митці приурочили його до 28 річниці Незалежності України. Фестиваль відвідали музиканти Чехії, Хорватії, США та Франції. Продовж місяця вони тішили чернівчан та гостей нашого міста несподіваними концертними програмами та виконанням творів великого композитора. Про концертні вечори читайте на сторінках часопису «Буковина».

«Чернівецькі діалоги».- Буковина.- 30 серпня 2019.- – С.4
Василь Вінничук. « Ми не відкриваємо виконавців з інших країн, ми відкриваємо виконавцям Україну і Чернівці"(Органна музика у Чернівцях) .- Чернівці .- 29 серпня 2019.- – С.6
Газета «Чернівці друкує інтерв’ю з керівником залу органної та камерної музики обласної філармонії Олександром Доміно, який розповідає про відмінності Третього музичного фестивалю від попередніх та про взаємини чернівецьких музикантів з артистами, що приїжджали на свято органної музики із – за кордону. Олександр Доміно зазначив, що цьогоріч у шанувальників музики по особливому світились зіниці бажанням слухати орган. Чи не найактивнішими відвідувачами концертів були літні люди та підопічні «Турботи», діти шкільного віку та їхні батьки, для яких працівники філармонії у лютому уже запрошували професійного органіста із Чехії – Петера Плані та італійця Сальвадоре Пронесті. Варто зазначити, що найдорожчим відвідувачем мистецького свята стала дівчинка зі штучними легенями.
Після цьогорічного фестивалю у керівника О. Доміно з’явилась ще одна заповітна мрія – бажання провести в Чернівцях фестиваль хорового співу.
На культурній сторінці газети «Буковина» журналісти розповідають про цьогорічні фестивальні локації, де побували молоді активні чернівчани: Захід Фест (Львів), Фестиваль сім’ї, Бандерштат, Файне місто(Тернопіль), Імпульс Фест( Харків) та ін.
Також на сторінках газети читач може знайти інформацію про нову культурну програму, яка мала місце в Целанівському Центрі Чернівців. Йдеться про «перегляди мультфільмів». Мета програми – показати нестрандартне німе кіно на широкому екрані. Організатор заходу міжнародна компанія «Кінолайф дістрібюшн». Анімаційні фільми мають різний жанр, в тому числі наукова фантастика, також є колекція жахів, яка розрахоава на сприйняття дитиною суспільства і світу.
Анімаційний БУМ у Чернівцях.- Чернівці .- 29 серпня 2019.- – С.6
«Скапен…», « Павлинка», «Сніговик…» та інші …7 вересня в Чернівецькому музичному театрі ім.О.Кобилянської розпочнеться 89 -театральний сезон. Уже 15 вересня актори зіграють перший прем’єрний спектакль цього сезону - «Сніговик, який хотів познайомитися з Сонцем». Це маловідома в краї музична казка Матея Вишняка, яку з румунської мови переклав Микола Косташ. Філософська казка для дорослих нині є дуже популярною в Європі, вона не лише розважає глядача, а й підводить його до усвідомлення того, що потрібно змінити в собі. Керівник театру на прес- конференції повідомив ЗМІ, що вистава театру за постановки режисера та вдалого перекладу у наших краян приречена на успіх
«Скапен…», « Павлинка», «Сніговик…».- Буковина .- 29 серпня 2019.- – С.6
5 вересня на чернівчан та гостей буковинської столиці чекає великий поетичний бомонд. В цей день буде перегорнуто першу сторінку поетичного фестивалю «Мерідіан Черновіц», який триватиме чотири дні. В десятку найцікавіших подій мистецького Фесту потрапили за оцінками експертів презентація збірки оповідань А.Чеха « Район Д» , яка відбудеться ЦПК на Театральній площі міста, вистава « Про мого білого старого кучера», яка відбудеться тут же. Шостого вересня в Чернівецькому муздрамтеатрізаплановано парад поетів, які завітають до Чернівців на Фест, а наступного дня свою нову прозову збірку презентуватиме в ЦПК Тарас Прохасько.
В рамках Фесту відбудеться і презентація роману «Добрі новини з Аральського моря» гості мистецького свята Ірени Карпи. У неділю в обласній філармонії організатори пропонують публіці концерт «Химерні паралелі». Це будуть рефлексії на поезію І.Померанцева, Х. Венгренюк та П.Целана. Також в рамках фестивалю представлять свої нові творчі роботи Андрій Любка ( нонфікшин «У пошуках варварів» та Сергія Жадана, який ознайомить слухачів з рукописами своєї майбутньої книги. Детальніше про цю подію можна прочитати не лише на шпальтах часопису «Буковина» , а й на сторінках газети «Погляд», яка друкує програму Фестивалю.
Удесяте відбудеться поетичний фестиваль .- Погляд.- 29 серпня 2019.- – С.12
На своїх сторінках фестивальні події Чернівців описує і газета « Молодий буковинець». Н.Фещук присвячує свою статтю « Червоній Руті» і розповідає про володаря Гран – прі – 89 Василя Жданкіна, роблячи екскурс в минуле. В газеті розміщено інтерв’ю Тараса Курчика, одного із учасників першого фестивалю.
Наталія Фещук. «Коли заспівав гімн, дехто заліз під стіл» МБ.- 29 серпня 2019.- 6с.
Василь Жданкін. Моя кар’єра була недовгою.-МБ.- 29 серпня 2019.- 6с.
Т. Курчик. Переможці «Рути» стали основою нової української музики.-МБ.- 29 серпня 2019.- 6с.
Газета «Версії» на своїй культурній сторінці розповідає про новий український фільм присвячений Василю Стусу та до прем’єрний показ кінострічки, який відбувся 28 серпня у кінотеатрі «Чернівці». В наступній статті газети йдеться про головні події 89 театрального сезону в чернівецькому облдрамтеатрі та 14 -тий фестиваль «Золоті оплески», який незабаром стартуватиме в Чернівцях.
Варто нагадати читачам сайту « Добрабібліотека», що напередодні Дня Незалежності України, Президент України видав Указ про відзначення українців. Серед удостоєних нагород і почесних звань є і буковинці. Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджений вчитель Чернівецького ліцею № 1 Пауль Пшенічка, який нагороду отримав з рук президента, та викладачка музичних дисциплін ЧНУ ім.Ю Федьковича Ольга Чурікова – Кушнір.( за матеріалами газети « Буковина»)
Детальніше про ці та інші події читайте на сторінках преси.
Підготувала Галина Мурмилюк
Джерелофото: Шпальта