Культпростір Чернівців

«Осінь весільна» відгуляла в Чернівцях. У Чернівецькому музеї архітектури і побуту відбулося Обласне фольклорне етнографічне свято «Осінь весільна». Як на справжньому весіллі, гостей там зустрічали музики та дружки з дружбами. Обрядові дійства відбувались на обійстях та на головній сцені музею. Найкращі художні колективи з усіх етнографічних регіонів Чернівецької області співали, танцювали та влаштовували покази театральних міні-вистав. Частували на святі буковинського весілля і смачними весільними стравами. Про цю подію читайте на сторінках місцевих ЗМІ.

«Осінь весільна» відгуляла в Чернівцях.- Погляд.- 12 вересня.-2019р.-с.16.
Микола Шкрібляк. «Обрядовість у нас унікальна…».- Чернівці 12 вересня.-2019.- с.10.
Надія Будна. Сотні людей гуляли на весіллі.- Молодий буковинець. 12 вересня 2019.- с. 11

12 вересня в Арт Інфо Центрі «Czernovitz - Чернівці» презентували виставку живопису дітей з інвалідністю. Впродовж двох місяців пів сотні маленьких художників разом з педагогами створювали власні картини, які відображають їхнє особисте світосприйняття.

Альона Чорна. Світ їхніми очима…- Чернівці. - 12 вересня.-2019.- с.11.

13 вересня опівдні в Чернівцях відбулось свято з нагоди 49 річниці з часу першого виконання пісень «Червона рута» та « Водограй» Володимира Івасюка. Нагадаємо, що саме 13 вересня 1970 року «Червона рута» пролунала в прямому ефірі Чернівецького телебачення у програмі «Камертон доброго настрою» у виконанні співачки Олени Кузнєцової.

На театральній лунатиме «Червона рута».- Чернівці 12 вересня.-2019.- с.11.

17 вересня у місті розпочнеться Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні та популярної музики «Червона рута», присвячений 30 річчю першого фестивалю, який відбувся у Чернівцях у 1989 році. На фестивалі цьогоріч прозвучить майже два десятка маловідомих пісень Івасюка.

Майже тисяча артистів іде до Чернівців.- Молодий буковинець.- 13-14 вересня.- 2019.- с.11.
Наталія Фещук. «Це буде книга душ».- Молодий буковинець.-12 вересня.- 2019 .-с.3

У Чернівцях завершився ювілейний, 10- тий міжнародний фестиваль» Мерідіан Черновіц». Дехто з його учасників, пише журналістка, вважає, що настав час змін для фестивалю. Цьогоріч міська влада виділила на організацію Фесту 140 тисяч гривень – 10 відсотків від бюджету, а притік гостей із -за кордону зростає…

Наталія Фещук. Поетам аплодували як рок зіркам .- Молодий буковинець.-12 вересня.- 2019 .-с.13

Газета «Погляд» розповідає про приїзд галичанського письменника Тараса Прохаська в Чернівці та презентацію його нового збірника «Так, але», в рамках міжнародного літературно фестивалю «Мерідіан Черновіц».

Віталій Козьменко.«Ми живемо в ненайгірші10 часи» .- Погляд.- 12 вересня.-2019р.-с.16.

А також газета «Погляд» розповідає про юну чернівчанку Ірину Нівколі, яка опинилась серед найгарніших дівчат Італії і стала віце міс на конкрсі «Міс Італія- 2019».
Чернівчанка стала другою на «Міс Італія- 2019» .- Погляд.- 12 вересня.-2019р.-с.14.

Цього тижня у Літному театрі Чернівців відбувся благодійний концерт «Моя мрія» лауреата численних Всеукраїнських та міжнародних конкурсів Максима Товкача за підтримки Благодійного фонду допомоги дітям, хворим на рак та лейкемію.

Марія Ластівка. Дарувати мрію онкохворим діткам.- Версії.- 12.09-18.09.- 2019 .- с. 8

Газета «Час» розповідає своїм читачам про українську поетесу і самодіяльну художницю Домку Ботушанську з Глибоччини та друкує її поетичні твори.
 
Домка Ботушанська. – Час.- 12 вересня.- 2019.- с.12.

На своїй сторінці культурних новин газета « Буковина» друкує присвяту Королеві поетичного Олімпу – чернівецькій поетесі Тамарі Артемівні Севернюк, а також присвячує статті подіям Міжнародного літературного фестивалю «Мерідіан Черновіц», буковинській письменниці Зірці Мензатюк та новій книзі « Пустельник з Путни», яка побачила світ завдяки зусиллям чернівецького науковця Володимира Антофійчука, що представляє собою збірку оповідань написаних на основі церковних і фольклорних джерел. Також на сторінці культурних новин в даному номері надруковано статтю журналістки Марії Мицько про військовополоненого, добровольця батальйону «Донбас» - Ігоря Михайлишина, який презентував у Чернівцях свої щоденники під назвою « Танець смерті».

Маорія Мицько.«Танець смерті» на Донбасі.- Буковина.- 13 вересня .- 2019.- с.4.
Людмила Черняк. Посвяти Королеві поетичного Олімпу.-Буковина.- 13 вересня .- 2019.- с.4.


Джерело фото : інтернет-ресурс « ШПАЛЬТА»
Детальніше про ці та інші події читайте на сторінках преси.

Підготувала Галина Мурмилюк