Культпростір Чернівців

27 грудня 1987 року в газеті «Молодь України» з’явилась стаття Івана Лепші «То є чистая вода…». У ній журналіст аналізував той факт, що окремих авторів пісень, які з часом навіть стають народними, поблажливо називають аматорами. І зауважив, що саме так трапилося і з композитором та виконавцем власних пісень Володимиром Івасюком. Далі журналіст Лепша вніс пропозицію проводити щорічний конкурс- фестиваль «Червона рута», на якому у виконанні професійних ВІА та солістів естради звучали б нові твори як композиторів – професіоналів, так і композиторів-аматорів. Нова ідея була схвалена… Так з’явився фестиваль «Червона рута», який цьогоріч теплими вересневими днями зустрів у Чернівцях творчі колективи та виконавців української сучасної пісні з усіх куточків України.
 
Любов Шилюк.«У ті дні я вперше побачила синьо – жовтий прапор».- Чернівці.-19.09.2019 .- с.5

Події перших фестивалів «ЧЕРВОНОЇ РУТИ» описує на сторінках газети «Час» її редактор Петро Кобевко. ВІн дає можливість читачеві зануритись в атмосферу 80 – х років, коли творча музично обдарована молодь почала працювати в «напрямку театрального року» - «синтетичої музики», поєднавши елементи «панку», «хеві», і « постпанку». Їх творчість стала більш соціально – загостреною, а композиції були «ретроспективним поглядом в історію – триптихом пам’яті жертвам сталінізму… Тому й не дивно, що автор назвав свою статтю «Червона рута» - це не 95 квартал».

«Червона рута» - це не 95 квартал».- Час .- 19 вересня 2019.- с.2.

Редактор наводить зрізи фотоматеріалів минулих років і друкує фрагменти статей, присвячених «Червоній руті». Про цю подію читайте також на сторінках інших місцевих ЗМІ. Зокрема Наталія Фещук. «Коли Жданкін заспівав, вимкнули світло», «Як відзначили свято української пісні» газета «Погляд», в матеріалі Валентини Мацерук «Жовто – блакить «Червоної рути» у газетних номерах за 19 вересня та ін.

Наталія Фещук. «Коли Жданкін заспівав, вимкнули світло».-МБ.- 19 вересня.- с.6.
«Як відзначили свято української пісні».- « Погляд».- 19 вересня 2019.- с.16.
Валентина Мацерук. «Жовто – блакить «Червоної рути».-Буковина.- 20 вересня 2019 . с.3.
Валентина Мацерук. Пісенні іменини.- Буковина.- 20 вересня 2019 . с.3.
Наталія Брянська .Фестиваль повернувся додому.- Буковина.- 20 вересня 2019 . с.3.
Пісня об’єднує й надихає.- Буковина.- 20 вересня 2019 . с.3.

Чернівецькі видавництва 22 вересня у представили на Львівськом 
у форумі власну продукцію - понад 30 нових книжок, які отримали схвальні відгуки відвідувачів. До прикладу шість новинок запропонувало дитяче арт – видавництво «Чорні вівці», серед яких «Зайчик – нестрибайчик та його смілива мама» Оксани Драчковської, «Читати заборонено! (Майже) таємний посібник» Ілони Айнвольт, «Мене звати Лада. А тебе?» Роксоляни Тимяк-Лончиної, «Математик, який перетворився на мурашку» Масао Моріти та «Легенди Австрії» Крістофа Родлера та ін. Чернівецьке видавництво «Видавництво 21» підготувало на форум аж 14 книжкових новинок. Видавництво «Мерідіан Черновіц» представило 7 книг - «пропонують білінгвальний дитячий артбук Пітера Залмаєва «Довідник (не) молодого батька», книжку зібраних колонок Тараса Прохаська «Так, але…», щоденник Андрія Любки «У пошуках варварів..» та ін. Міське видавництво «Букрек» присвятило свої чотири книжкових новинки письменениці Ользі Кобюилянській, роману «Чорна гвардія» В.Китайгородської та оповіданням Осипа Маковея «Пустельник з Путни». Більше читайте на сторінках газети «МБ".

Наталія Фещук. Видали понад 30 нових книжок. МБ. – 20- 21.2019.- с.11.
Також «МБ» розповідає про Ярослава Пасінського, який у своїй творчості поєднав дві школи різьби – косівську і вижницьку. Про чернівчанина - майстра народної творчості, який народився на Косівщині, але закінчивши Вижницьке училище прикладного мистецтва опинився в Чернівцях. Днями у Чернівецькому «Вернісажі» відкрито виставку його творчих робіт, представлено більше семи десятків виробів майстра, хоча за 75 років свого життя ним було зроблено набагато більше.

.В. Гринюк. Ти вистоїш на різьбі. -МБ. – 20- 21.2019.- с.11.

Також «МБ» повідомляє, що у Чернівцях буде проведено перший міжнародний кінофестиваль «Буковина». Він проходитиме 18 – 20 жовтня. У рамках Фесту відбудеться безкоштовна демонстрація кращих кінофільмів світу. З нагоди фестивалю до Чернівців з’їдуться представники українського та світового кінематографу.

Поки Чернівці готуються до святкування дня міста, художниця Марина Рибачук своєму рідному місту Черн вже встигла зробити подарунок, продемонструвавши відвідувачам «Вернісажу» виставку своїх творчих робіт, присвячених мандрівкам по світу. Однак не віднайшовши у світах кращої місцини за землю, де розквіт її живописний талант, малярка цілу серію картин присвятила привітним людям, затишним чернівецьким вулицям та вишуканій архітектурі свого рідного міста, де прожила більшу частину життя.

« Час – ми ніяк не можемо компенсувати».- Погляд.- 19 вересня 2019.- с.14.

Також на культурній сторінці газети «Погляд» читач може познайомитись з роздумами чернівчан про культурно-мистецьке життя столиці Буковини. Журналісти часопису пропонують інтерв’ю з арт-директором Центру культури «Вернісаж» Ігорем Сорокоумовим. Разом з Ларисою Кунаєвою ці двоє чернівчан прагнуть створити в очолюваних ними закладах «мистецький конгломерат або сучасний полігранний простір, де б люди спокійно почувалися, насолоджувалися і розуміли, для чого вони прийшли…Адже мистецтво – кращий лікар від будь яких недуг.

Ольга Шупеня. «Мистецтво – це кращий лікар від будь яких недуг».- Погляд.- 19 вересня.- 2019.- с.9.

Солістка Чернівецької філармонії Лариса Бєлова ніколи не відмовляється виступати перед ветеранами-фронтовиками. На одній із зустрічей ветеранська організація зробила їй неочікуваний сюрприз – урочисто вручивши їй свідоцтво ветерана обласного значення № 1 за виконання задушевних пісень. Оскільки в Україні перестали видавати ветеранські посвідчення всеукраїнські, Чернівецька обласна організація в цьому напрямку зробила свій перший самостійний крок, нагородивши співачку, батько якої теж був ветераном- фронтовиком і знаним спортивним діячем в регіоні, педагогом та фотографом, якого часто можна було побачити на вулицях нашого міста.

Чернівецька співачка Лариса Белова – обласний ветеран № 1.- Версії.- 19-25 вересня.- 2019.- с.8.

Також газета Версії звертає увагу читачів на те, що в місті поширюється мистецький рух. На фасаді УДСНС у Чернівецькій області напередодні Дня рятувальника з’явилась картина, присвячена нелегкій роботі рятувального підрозділу міста. «Цей мурал буде оберегом рятувальників. На ньому зображена не конкретна особа, а узагальнений образ тих, хто готовий «біді ЗАПОБІГТИ, від бід ВРЯТУВАТИ, усім постраждалим ДОПОМОГТИ», повідомили у рятувальній службі.
 

Детальніше про ці та інші події читайте на сторінках преси.
Джерело фото: promin.cv.ua

Підготувала Галина Мурмилюк