Культпростір Чернівців

27 вересня в Чернівцях завершився фестиваль української сучасної книги «БукФест», організований з метою популяризації художніх творів відомих письменників та поетів, нових імен в літературі, українських книгарень та видавництв. Важливими заходами Фесту стали презентації проектів Українського інституту національної пам’яті «Усна історія» та інші події, серед яких проект про видатних і талановитих жінок України – « Це теж зробила вона». Для відвідувачів фестивалю було влаштовано майстер-класи та творчі майстерні. Представлено книжкову продукцію 25 видавництв та 30 українських книгарень. Про історію створення цього фестивалю, розповідають місцеві журналісти, організатори, учасники та чернівчани.
 
 
Альона Чорна. Свято книги.- Чернівці.- 3 жовтня 2019 .- с.10

На сторінці культурних новин журналісти газети «Чернівці» повідомляють і про виступ в Чернівцях видатного джазового піаніста Кшиштофа Кобилінського, який проходив в рамках туру « Piano Solo» в Чернівецькій обласній філармонії імені Дмитра Гнатюка. Разом із відомим музикантом завітав до міста і генеральний продюсер Міжнародного джазового фестивалю «Єдність» Сергій Грабар. Також журналістка Альона Чорна розповідає про презентацію книжки вчительки Софії Березіної «Євреї Буковини. Славні імена», яка створена на основі бесід та уже існуючих матеріалів і газетних статей журналістів різного часу. Презентація збірника відбулась в Чернівецькій обласній бібліотеці ім. Михайла Івасюка в рамках «БукФесту».

Альона Чорна. Про життя відомих і непересічних».- Чернівці.- 3 жовтня 2019.- с.11
Альона Чорна. Коли музика - у часі».- Чернівці.- 3 жовтня 2019.- с.11

Старожили міста пам’ятають «Чернівці, в яких було більше книгарень, ніж кав’ярень», написав колись австрійський публіцист Георг Гайнцен. Це було місто, де «недільний день починався з Шуберта, а закінчувався дуеллю. Це місто – на півдорозі між Києвом і Бухарестом, між Краковом і Одесою – було негласною столицею Європи, де співали кращі колоратурні сопрано, де тротуари підмітали букетами троянд, і де книгарень було більше, ніж кав’ярень. Чернівці – це був корабль задоволень з українською командою, німецькими офіцерами і єврейськими пасажирами на борту, який під австрійським прапором постійно тримав курс між Заходом і Сходом».

 Чернівці відзначають свій 611 день народження.

Газета «Молодий буковинець» на своїх шпальтах висвітлює основні локації організовані до святкування Дня міста Чернівецькою міськрадою, а також розповідає про першу достовірну писемну згадку про Чернівці, яка датується 15 століттям.

Надія Будна. Тут неділя починалася з Шуберта....- МБ(Місто) .- 3 жовтня.- 2019 .- с.1
Людмила Осадчук. Корабль вікінгів та чемпіонат бургерів.- МБ(Місто) .- 3 жовтня.- 2019 .- с.1

Також читайте в цьому номері газети «МБ» міські легенди «Про чорних вівців, капітанів і кохання іспанки» в однойменній статті.

Надія Будна. «Про чорних вівців, капітанів і кохання іспанки»- МБ(Місто) .- 3 жовтня.- 2019 .- с.1

Про перший День міста, який чернівчани святкували у 1908 році пише на сторінках газети «Чернівці» Сергій Воронцов. В своїй статті відомий чернівецький журналіст використовує маловідомі відомості, віднайдені у відділі рідкісної книги університетської бібліотеки – найстарішої книгозбірні міста.

Сергій Воронцов. Про користь розмов про сморід.- Чернівці .- 3 жовтня.- 2019 .- с.6

Газета «Погляд» продовжує тему святкування Дня міста і розповідає про міський чемпіонат з поїдання бургерів та унікальні народні вироби, які було виставлено на чернівецькому ярмарку. Зокрема відвідувачів дивували ексклюзивний крам виготовлений із ріг оленя та бивня мамонта. Йдеться у статті журналістки і про книжковий фестиваль «БукФест», який проходив 26- 27 вересня у Чернівцях з ініціативи Чернівецької обласної універсальної наукової книгозбірні. Наступний фестиваль планується лише через два роки. Про це більше дізнаєтесь із статей Ольги Шупені, що надруковані в останньому номері газети «Погляд».

Ольга Шупеня. «БукФест» тривав три дні.- Погляд.- 3 жовтня.- 2019.-с. 16.

Інга Кейван- менеджер «Видавництва- 21» презентує на шпальтах газети «Погляд» один із напрямків «мотиваційної літератури»- книгу, німецького філософа Вільгельма Шмідта «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли ми старіємо», що вийшла у «Видавництві-21».

Маркери психологічної старості та її уповільнювачі.- Погляд.- 3 жовтня,- 2019.- с.12

Також минулими вихідними відбулася українська частина міжнародного фестивалю «Буковинські зустрічі». До Чернівців завітали народні колективи з Польщі, Угорщини, Румунії, України. Цьогоріч це театралізоване народне мистецьке дійство відсвяткувало 30 річницю. Події фестивалю відбувалися на вулиці Панській та в Літньому театрі.
Учасники Фесту з неймовірною радістю та цікавістю долучилися до традиційної чернівецького ярмарку «Буковинська осінь».

Збігнєв Ковальський «Такого фестивалю в Європі немає».- Чернівці.- 3 жовтня 2019 . с.3.

Сто сорок чотири роки тому в Чернівцях було відкрито університет. Цікаві факти з історії навчального закладу друкує газета «МБ».

Перші студенти їхали на екіпажах.- МБ .- 4-5 жовтня .- 2019 .- с.4

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек журналістка газети «Чернівці» вирішила поспілкуватись із авторкою літературного проекту і засновницею клубу «Дебют читання», що відкриває місту нові імена - Ольгою Серебріян, яка працює в краєзнавчому відділі Чернівецької обласної бібліотеки імені Михайла Івасюка. Започаткувавши разом з колегами віртуальне обслуговування читачів, вона стала ініціатором створення блогу «Магія Буковини». Фахівець бібліотечної справи, пані Ольга розповідає про себе, свою творчу і наукову роботу, про «престиж інтелектуального дотику до літератури» та місто, яке їй стало рідним через дивовижних людей і незвичайно красиву архітектуру.

Ольга Серебріян. «Бібліотека для мене – це робота, яку я люблю».- Чернівці.- 3 жовтня.- 2019.-с.4.

Впродовж 12 днів з 19 по 30 жовтня у Чернівцях проходитиме фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини», під час якого буковинський глядач побачить 12 вистав українських та двох румунських театрів. Розпочнеться фестиваль комедією «Жіноча логіка» Черкаського академічного театру імені Т.Г.Шевченка.

Наталія Фещук. Пісні Вакарчука і колекція гуцульського одягу.- МБ.- 4-5 жовтня 2019.- с.7

Детальніше про ці та інші події читайте на сторінках преси.

Джерело фото : buknews.com.ua,
 
Підготувала Галина Мурмилюк