«Ілюстрована історія Буковини» Мирона Кордуби


Нещодавно у видавництві вийшло ще одне порівняно невелике за розміром, але дуже вартісне за змістом видання. Це спроба вперше після 1906 року видати «Ілюстровану історію Буковини» Мирона Кордуби, звичайно адаптовану для сьогоднішнього читача.
 
І хоч з того часу вже вийшли солідні видання з історії Буковини, проте на той момент то було перше популярне видання української мовою з історії Буковини. Хоча й сьогоднішній читач знайде там чимало дуже цікавих і вартісних сторінок з історії краю.

Кордуба М.М. «Ілюстрована історія Буковини» : [текст адапт. до сучасн. укр. мови] / вступ.сл. М.Павлюка ; упорядк. і прим. С.Нежурбіди ; ред. О.Колодій. – Чернівці : Букрек, 2019. – 104 с. : іл.

З Буковиною Мирона Кордубу пов’язують мабуть найкращі його роки в його житті. У кінці 1900 року видатний український історик, бібліограф, етнограф, педагог, публіцист, один з найталановитіших учнів Михайла Грушевського, майбутній професор Варшавського університету Мирон Кордуба залишив Відень і поселився в Чернівцях. Тут у другій державній гімназії до 1913 року викладав світову історію та географію. Це дуже активний період громадянського життя вченого.
Мирон Кордуба входив в гурт ліберальної молодої генерації, що поміж ними перед вели Василь Сімович, Остап Луцький, Гриць Герасимович, Платон Лушпинський та низка інших діячів. До них заїздив і Богдан Лепкий, їм сприяла Ольга Кобилянська.
Був одним із засновників у Чернівцях 12 липня 1902 року Українського історичного товариства (УІТ), завданням якого було згуртувати українську інтелектуальну еліту. На час відкриття воно налічувало майже 30 осіб: переважно професори та студенти Чернівецького університету, гімназійні викладачі. У 1903 році Мирона Кордубу вибрали повноправним членом НТШ у Львові. В Чернівцях він спілкувався з Ольгою Кобилянською, Лесею Українкою, Осипом Маковеєм та іншими діячами.
У Чернівцях наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття культурне середовище творили такі особистості, як університетський професор Степан Смаль-Стоцький, письменниця Ольга Кобилянська, письменник, журналіст і педагог Осип Маковей, науковці Зенон Кузеля, Омелян Попович і серед них дуже достойне місце займав гімназійний професор Мирон Кордуба. У 1872 році “Руська бесіда” одержала дозвіл Буковинської консисторії видавати “Православний календар”. У ньому й друкував свої статті з історії України і Буковини Мирона Кордуби, які потім “Руська бесіда” у Чернівцях видала його «Історію Буковини» (1906).
 
Підготувала Л.Щербанюк