Нові надходження

До відома шанувальників сайту dobrabiblioteka ! Днями Муніципальна книгозбірня Анатолія Добрянського отримала в дарунок від науковиці пані Ліліани Гентош нові унікальні видання, які побачили світ завдячуючи науковим співробітникам Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка.
 
Пропонуємо унікальні видання, які побачили світ у цьому році завдячуючи науковим співробітникам Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка. Це чтиво для тих, кому небайдужа історія нашого краю. Представляємо Вам дослідження життєвого шляху і боротьби в рядах ОУН нашої краянки Дарії Ребет. Дарія Цісик (Ребет) народилася 26 лютого 1913 року у місті Кіцмань. Сімейне оточення, доволі освічене і просякнуте патріотизмом та повагою до національних героїв, вплинуло на формування світогляду та характеру буковинки. Згодом Дарія («Орлян», « Вільшинська», « Роберт») бере участь у націоналістичному русі, починаючи з Української військової організації (УВО) та Організації українських націоналістів міжвоєнної доби і закінчуючи ОУН за кордоном. Вона пройшла шлях від рядового члена до голови Політичної ради ОУН(3).Дослідження її біографії дає змогу глибше осмислити саму історію ОУН, оскільки ця громадська та політична діячка відігравала важливу роль у низці ключових подій, зокрема у виробленні й реалізації планів Української головної визвольної ради ( УГВР)
Матеріали, які подаються в книзі, написані на основі спогадів і статей Дарії Ребет, а також її інтерв’ю, які були у свій час публіковані. З цих джерел можна почерпнути не лише факти з життя буковинської активістки, але й отримати коментарі авторки стосовно окремих історичних подій та осіб.
Книга побачила світ завдяки Програмі дослідження модерної історії та суспільства України імені Петра Яцика. До створення видання були задіяні Інститут історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка та Канадський Інститут Студій Університету Альберти.
 
 
 


Дарія Ребет. Спогади.- Львів: Манускрипт – Львів, 2018, 176с., іл.( Бібліотека « України модерної», серія « Спогади, щоденники, інтерв’ю». Ч. 4 )

Також пропонуємо Вашій увазі книгу єврейського підприємця, громадсько – політичного діяча, письменника та історика Рубена Фана присвячену становищу євреїв Східної Галичини в добу Західно – Української Народної Республіки ( 1918 – 1919 рр. ). Користуючись власними спостереженнями та архівними документами, автор висвітлив заходи єврейського політичного та громадського активу краю задля національної автономії в умовах українського державотворення. Книга з’ясовує змальовуючи малознані аспекти міжнародного контексту української революції у зв’язку з перспективами локального розв’язання єврейського питання. Видання адресується широкому колу читачів.

Рубен Фан. Історія єврейської автономії в період Західно- Української Республіки. Переклад з ідиш видання 1933р. ( Львів) /Переклад з ідиш і коментарі Ася Фруман ; Наук. редакція, упорядкування, вступна стаття Олег Павлишин.- Львів: Манускрипт – Львів, 2019. - 272с., іл.

Представляємо Вам видання «Французька історіографія ХХ століття» Жан- Бернар Дюпон – Мельниченко та Вадима Ададурова. Це навчальний посібник для студентів гуманітарних факультетів вищих навчальних закладів. Сучасні історичні школи і напрями у своїй більшості йдеться у посібнику відзначаються сильним методологічним опортунізмом. Французька школа « Анналів» постала у відповідь на виклик , Який кинули історії на початку ХХ століття суспільні та природничі науки. Їхній бурний розвиток і вражаючі уяву відкриття зробили смішними претензії істориків називати своє улюблене заняття наукою , бо справжня наука грунтується на аналізі великого масиву явищ. Які постійно повторюються, а отже можуть бути передбачуваними. Об’єктом же історичних досліджень є окремі і неповторні факти минулого , пишуть у вступній статті автори видання. Історики школи «Анналів» змінили уяву про те, чим власне є історія. З вивчення поодиноких подій вони перемістили наголос на масові та повторювальні явища і спробували встановити зв'язок між історичними процесами , що були віддалені одні від одних як у просторі, так і в часі. А замість політичного життя, як вже прийнято традиційно брати до уваги, вони звернули увагу на інші об’єкти аналізу – суспільство, культуру та так звані структури щоденності. Своєю стратегічною метою вони проголосили створення «тотальної» історії – такої, яка б охоплювала усі без винятку сторони життя людини, включно з такими темами як історія тіла, одягу, іжі, читання, дитинства, сексуальності і навіть смерті і т. д. Пропонована Вашій увазі книга подає рецепт впровадження доробку школи «Анналів» в український інтелектуальний обіг.

Жан- Бернар Дюпон – Мельниченко, Вадим Ададуров. Французька історіографія ХХ століття. Львів: КЛАСИКА, 2001.- 170с.

Монографічне видання Андреаса Каппелера «Росія» – є першою спробою науковця зробити огляд поліетнічної історії Росії. Автор у виданні розписує національні проблеми і Розпад Радянського Союзу в широкому історичному контексті і таким чином розширює уяву читача про історію самої Росії – «виправляє російсько центристську оптику й доводить, що поліетнічність є істотною константою російської імперії».В монографії є розділи присвячені завоюванню Казанського та Астраханського ханств, освоєнню Сибіру, поділам Польщі, Автономії Фінляндії, Кавказу, Середній Азії, Бессарабії та іншим регіонам. Чимало інформації автор надає про неросіян – українців, білорусів, литовців, грузинів та представників інших народностей. Видання добре оснащене хронологічними таблицями, покажчиками, картами та списками літературних і документальних джерел. Велику увагу в монографії автор приділяє взаємозв’язкам держави та її панівним елітам з населенням неросійських регіонів. Автором пропонується порівняльний розгляд етнічних груп усієї імперії, що розширює національно-історичний горизонт дослідження. В монографії також подається аналіз соціоетнічних та економічних структур окремих регіонів, а також звертається увага на приєднання різних етнічних груп до Російської імперії.

Андреас Каппелер. Росія як поліетнічна імперія . Виникнення. Історія. Розпад. – Львів: Видавництво католицького університету, 2005.- 358с.

Дослдіження Андреаса Каппелера презентується в першу чергу для істориків, соціологів, викладачів та студентів вишів , а також для широкої аудиторії зацікавлених читачів нашого сайту та книгозбірні.

Підготувала Галина Мурмилюк.