Михайло Грушевський і українська історична наука

Ми вже повідомляли, що днями Муніципальна книгозбірня Анатолія Добрянського отримала в дарунок від науковиці пані Ліліани Гентош нові унікальні видання, які побачили світ завдячуючи науковим співробітникам Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка. Пропонуємо сьогодні науковий збірник матеріалів конференцій « Михайло Грушевський і українська історична наука». Даний збірник містить матеріали трьох конференцій, організованих у 1994 -1996 роках спільно інститутом історичних досліджень Львівського університету імені І.Франка і Львівським відділенням Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.Грушевського НАН України. Ці конференції проводилися у зв’язку з ювілейними датами – 100 річчям заснування у Львівському університеті кафедри історії України та 130 річчя від дня народження Михайла Грушевського.

Збірник доповідей першої конференції « Михайло Грушевський і Львівська історична школа» вийшов у 1995 році невеликим накладом. Нині він включений у дане видання. Друга конференція – під заголовком « Концепція Східної Європи: до 100 річчя кафедри Михайла Грушевського у Львівському університеті відбулась у Харкові під час ІІІ Міжнародного конгресу українознавців у серпні 1996 році. І остання, третя конференція « Михайло Грушевський і сучасна історична думка» проходила у вересні того ж року у Львові.

Попередні публікації окремих доповідей як і газетні статті про ювілей Михайла Грушевського, що відтворювали основні тези деяких доповідачів, викликали різні, часто дуже різкі реакції як в Україні , так і в діаспорі. Цей збірник добре відображає розбіжності позицій українських істориків і гарячий безкомпромісний характер дискусій між представниками різних напрямів і шкіл. Однак це лише підсилює наукову вартість цих матеріалів. Цей збірник є не просто черговим внеском в дослідження спадщини Михайла Грушевського. Спільна ідея трьох конференцій послужила зручним приводом обговорення набагато ширшої проблеми- пошуку шляхів дальшого розвитку української історичної науки на порозі нового тисячоліття. Особливо після того, як вона скинула тягар радянськоі спадщини і заявила про твердий намір віднайти своє місце у світовому науковому товаристві як його повноцінний і рівноправний учасник. Науковці сподіваються, що дане видання буде ще одним важливим кроком на цьому довгому, але безповоротному шляху.
 
Михайло Грушевський і українська історична наука. Матеріали наукових  конференцій присвячених Михайлові Грушевському.- Львів,1999.- 375с.