Книги від Михайла Шалати


До відома шанувальників доброї бібліотеки та сайту. Після відвідин Чернівців і власне муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського український поет і літературознавець, член Національної спілки письменників України, професор Михайло Шалата залишив в подарунок читачам книгозбірні шість нових видань з якими Вам нині пропонуємо ознайомитись.
 
Це повне зібрання творів Марікіяна Шашкевича над яким довгий час працював науковець. Автор вважає, що феноменальність цієї постаті досі не збагнута. Тому вирішив присвятити свою працю творам визначного сина України, вихідця із її західниої частини – Галичини, заслуженого зачинателя національного відродження на західно українських землях, якого у свій час називали патріотом № 1.

Шашкевич.М, Повне зібрання творів/Упорядник і редактор М.Шалата.—Дрогобич: Коло,2012 .-560с.,іл.

У 1912 році - через рік після Шашкевичевого 100-річчя - вийшла книга «Писання Маркіяна Шашкевича», яка дотепер була тематично найповнішою. У 2012 році - через рік після Шашкевичевого 200-річчя — з'являється перше Повне зібрання творів Маркіяна Шашкевича. В українській літературі, та власне в українській історії, Маркіян Шашкевич був національно найсвідомішим письменником перед Тарасом Шевченком, прямою його предтечею, а знаменита Шашкевичева і його друзів «Русалка Дністровая» була найдемократичнішою, найбільш народною книжкою перед геніальним Шевченковим «Кобзарем».
Також до вашої уваги збірник вибраних поезій, ліричних та патріотичних віршів, автором яких є Михайло Шалата.

Михайло Шалата Вибране : Поезії .-Дрогобич : Комо,2014.-449с.

Автор книги — поет і літературознавець, член Національної спілки письменників України Михайло Шалата — віддавна сумлінно працює на ниві українського письменства і науки. Високу загальну оцінку здобули його дослідження творчості М. Шашкевича, І. Вагилевича, Я. Головацького, Ю. Федьковича, І. Франка та інших українських письменників. Добре слово сказали критики і про його поезію. До пропонованої книги М. Шалати увійшли вибрані поезії з його збірок «ЗорΡяне переджнив'я» (1964), «Із плину літ» (1992), «Копа» (1997), «Грабина» (1999), «Вітусина книжка» (2001), «Рік» (2003), «Ім'я Шашкевича» (2005), «Вітри відродження» (2005), «Наша доля» (2007), «Перед Покровою» (2013) та окремі з тих, що лишилися поза збірками. Крім шляхетної лірики, у«Вибраному» М. Шалати чимаnо творів високого громадянського звучання — з чуттям особливої відповідальності за момент, за долю України та її народу. Книга розрахована на масового читача.

 
Професор Михайло Шалата є одним із найавторитетніших сучасних українських літературознавців. Він глибокий і вдумливий історик літератури, автор кількох першорядних монографій, прискіпливий текстолог, упорядник і видавець кількох десятків книг української класики, джерелознавець, талановитий методист, блискучий педагог. Цікавий і ніжний лірик, автор низки поетичних книг, невтомний громадський діяч. Почесний голова « Просвіти». Він частий гість у школах, гімназіях, ліцеях, незаперечний авторитет у студентській аудиторії Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. З рук Президента України професор отримав урядову нагороду « За заслуги» в день 150 річниці від дня народження Івана Франка.

 
На пошану професору у 2007 році було видано збірник « Непідвладний часові» з нагоди його 70 річчя. Це ювілейний сюрприз від рідної кафедри теорії та історії української літератури. Збірник складено з вибраних друкованих статей про М.Шалату, рецензій на його авторські та упорядницькі книги. А також з дружніх присвят та привітань. Також у збірник увійшли фотографії та листи від відомих письменників та культурних і громадських діячів. Ці матеріали своєрідний вінок пам’яті професору.

Непідвладний часові. Збірник на пошану професора Михайла Шалати.- Дрогобич : Комо,2007.- 354с.

Пропонуємо презентований книгозбірні професором М. Шалатою збірник географічних, історичних, етнографічно – побутових матеріалів та мемуарів

Дрогобичина – земля Івана Франка .4/Упорядник і редактор Михайло Шалата.- Дрогобич: Відродження, 1997,- 731с.

Цей збірник є продовженням трьох попередніх томів « Дрогобичина – землі Івана Франка», які побачили світ у видавничому об’єднанні Нью- Йорк- Париж- Сідней- Торонто. Всі вони вийшли під егідою Наукового Товариства імені Шевченка. Четвертий збірник виданий за участі дрогобичан, які живуть як у себе на Батьківщині, так і на Заході. Книга присвячена 900 річчю міста. В ній висвітлюються події і настрої сучасного українського національного відродження.

Також Муніципальній книгозбірні презентовано два « Співаники»

Співаник українського вояка/Упорядники Б.Якимович, Н.кобрин.- Львів,2019.- 295с. ( Сергія « Бібдліотека українського воїна»).
До цієї книжки увійшли народні та авторські пісні різних періодів національно – визвольних змагань українців. « Співаник « адресований в першу чергу українським воїнам, які відстоюють незалежність нашої України. До текстів пісень додаються ноти. А також

Співаник УПА.- Дрогобич: Коло, 2017 .- 262с.

Ця книжка є перевиданням раритетного нині «Співаника УПА», виданого в Регенбурзі ( Німеччина) у 1950 році, коли Українська повстанська Армія ще вела героїчну боротьбу за нашу свободу. Пісні збірниками створені переважно в часи Другої світової війни і в перші два – три роки повоєнні. Вони сповнені любов’ю до України, до її народу, і є чудовим свідченням нескореності волелюбної нації навіть у найнестерпніших умовах. Збірник було перевидано з нагоди 75 річчя УПА – на честь полеглих і живих борців за волю України.
 
Підготувала Галина Мурмилюк