Культпростір Чернівців


30 листопада Назарію Яремчуку виповнилось би 68 років. Наш земляк, Народний артист України, лауреат Шевченківської премії залишив після себе чудові пісні та добрі спогади. Творчості відомого краянина присвячує свою сторінку газета « Молодий буковинець».

Надія Будна.» Так співав, що мав у горлі мозолі».- МБ.- 6-7 грудня.- 2019.- с.10.

У художньому музеї представили унікальні листівки до Дня Збройних сил України. Співробітники кажуть їх є величезна кількість. Зокрема в колекції Калини Гузар збереглось майже п’ятдесят.Чимало в колекціях Олександра Савченка – Більського та Івана Кучмака.
 

Наталія Фещук. Поштівки визвольниз змагань .- МБ.- 6-7 грудня.- 2019.- с.12 .

У Чернівцях презентували книжку з рецептами 100 літньої давнини -це перевидання української кулінарної книги «Як добре й здорово варити» Вона друкувалась в Коломиї ще в 30 роках минулого століття. Привезли книгу до чернвців дві редакторки Лариса Латипова та Алла Савченко. Цікаво, що в ній й деться не лише про збірник рецептур, а й про історію руху жіночого лідерства.

Альона Чорна. « Пиріг гарний, але задорогий» . - Чернівці.-5 грудня.- 2019 .- с.11

Медівник, що вдається завжди, і торт «Жіночої долі». - МБ.- 5 грудня.- 2019.- с.14.


Сторінку культурних новин газета «Буковина» продовжує присвятами талановитим письменникам – Юрію Федьковичу та Ользі Кобилянській. Про них читайте в статті «Людина з народу» про фестивальне свято у Глибокій на вшанування Ольги Кобилянської та « Це моя земля, це моя країна..» про святкове дійство з нагоди 185 річниці від дня народження Юрія Федьковича. А також читайте на сторінці про 16 обласний конкурс юних читців, організований Меморіальним музеєм Володимира Івасюка з нагоди 102 річниці від дня народження батька композитора – письменника Михайла Івасюка. Понад 70 конкурсантів читали вірші, присвячені Володі Івасюку.

Наталія Мороз. Не одцвіте « Червона рута» . Буковина.- 5 грудня .- 2019.- с.7 .


Свою сторінку присвячує газета « МБ» обласній науково- медичній бібілотеці , яка дянми відзначила своє 75 річчя. Книгозбірню, яка розмістилась в будівлі на вулиці Вірменській і є архітектурною памяткою Чернівців, відвідують не лише студенти медичного вишу. А лікарі – практики. Фонд книгозбірні сьогодні складає близько 275 тисяч примірників видань.
Бібліотека володіє справжніми раритетами 18 століття.

Василь Гринюк. « Тут такі видання, які не прочитаєш ніде». - МБ.- 5 грудня.- 2019.- с.4.

Буковинський ансамбль пісні і танцю імені Андрія Кушніренка відзначив 75 літній ювілей. Із великим успіхом колектив виступав у країнах колишнього Союзу, Фінляндії, Німеччині, Польщі, Чехословаччині, Румунії, отримав звання заслуженого й академічного. В кабінеті керівника Ярослава Солтиса стіни завішані світлинами з виступів колективу.

«На концертах люди плакали». - МБ.- 5 грудня.- 2019.- с.10.

Місто над Прутом зводили протягом кількох століть, тому тут можна побачити чимало архітектурних стилів. Найближчим часом , маю наміри. Говорить голвний архітектор міста НаталіяХілько,взятися за пренкт, який передбачає поліпшення території від клумби до фасаду. І в ньому має взяти участь якнайбільше містян. Всі , хто переймається долею « перлини над Прутом».

Анатолій Ісак. « Про своє місто мають дбати і влада , і мешканці». Погляд.- 5 грудня 2019.- с.9.

В Чернівцях відкрито виставку « Від Землі до Сонця». На цій виставці чернівчани робили яскраві незабутні фото. Експозиція налічувала близько сотні робіт митців із 15 областей України. Гостей наче магнітом тягнуло. До тих гобеленів, які за кольоровою гамою найбільше пасували їм до їхнього вбрання.

Зустрілися на « гобеленовій фотозоні» .-Погляд 5 грудня 2019.- с.14

« Україна завтра: бачення кореалізму Фрідріха Кіслера як імпульс в архітектурі , мистецтві , суспільстві» - дводенний австрійсько- український науково- практичний симпзіум з такою назвою відбувся у Київському національному університеті будівництва і архітектури та був присвячений завершенню пересувної виставки Фрідріх Кіслер – художник, архітектор, візіонер» , яка протягом 2015 – 2018 років успішно демогнструвала в багатьох містах України. Нинішній захід гідно підбив підсумки 2019 го, який був Двостороннім роком культури України та Австрії.

Фрідріх Кіслер – зірка з Чернівців, що повертається до України.- Версії.- 5-11.12 .- 2019.- с.8.



Джерело фото: інтернет 
Підготувала Галина Мурмилюк