Скарби високої музики

Початок року для Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського, коли писалися творчі плани на рік, видався ще й багатим на вартісні книжкові дарунки. І першими презентуємо видання, які не так часто появляються не тільки в наш час, а й назагал – це книги та диски високої класичної музики.
 
Невтомний дослідник музичного життя Чернівців Австро-Угорського періоду, австрійський музикознавець і дослідник Дітмар Фрізенеґґер, продовжує повертати  ім’я знакового композитора, ученого-теоретика, викладача світової слави Євсевія Мандичевського. Вже кілька років він ретельно вивчає, впорядковує і видає музичні твори композитора. Аби повернути музичні твори тих авторів, які писали у Чернівцях або для Чернівців, і щоби їхні твори можна було виконувати, аби вони звучали, він відкрив серію «Музика в Чернівцях» («Musik in Czernowitz», до фінансування якої долучилася Австрійська служба обмінів (OeAD).
 
Ось нещодавно його стараннями повернувся в записі на диску ще один духовний твір буковинського композитора, який упорядник і видавець видав під назвою: «1-а літургія Мандичевського», перша редакція якої побачила світ ще 1880 року. Літургія була написана румунською мовою.
 
Мандичевський зробив цю фортепіанну версію для себе і своєї сестри. Оранжування для фортепіано у чотири руки – це був незвичний проект для Мандичевського.
 
На диску повну частину першої  літургії виконує Академічний камерний хор «Чернівці» з його незмінною дириґенткою та художньою керівницею  Надією  Селезньовою. Це був перший професійний запис хору "Чернівці".
 
І також на диску вибірково записано кілька номерів цієї ж літургії, аранжованої для фортепіано у чотири руки. Приємно відзначити, що запис хору здійснювався в Чернівцях у Залі органної та камерної музики, а ось фортепіано записували у Відні, на старовинному фортепіано. Грають чернівецька піаністка Лілія Холоменюк та Крістіан Ламбур із Нідерландів, він товаришував із донькою Мандичевського. На диску записана повна літургія в оригінальній версії хору і вибірка 10 номерів для фортепіано в чотири руки.
 
  
Загалом композитор написав дванадцять Літургій для православної церкви і дві Меси для римо-католицької церкви.
В комплект, окрім власне диску із записаною музикою, входить дуже вишукано оформлений конверт та невеличкий за розміром, проте надзвичайно вмісткий за інформацією буклет. Дослідник включив туди інформацію про композитора, про духовну музику, і літургійну зокрема, в творчості Мандичевського, біографії. Текст Літургії подано на 4 мовах – румунською, українською, німецькою та англійською і біографії творчих колективів та виконавців цього духовного твору.
Як написав ініціатор та упорядник диску … : « 1-а літургія Мандичевського – амбітний ранній твір композитора – вперше проторував собі шлях на звуконосій».
 
Диск вийшов накладом у 500 примірників за підтримки Чернівецької міської ради в рамках програми підтримки книговидання імені бургомістра Антона Кохановського.
 
Як логічне продовження мистецької спадщини Мандичевського є видання «Симфонії мі-мінор» Бориса Кудрика, який був талановитим учнем в найбільшого музичного віденського інтелектуала. По закінченні музичної освіти Борис Кудрик повертається на Україну, тут він активно працює, як музикознавець, педагог, акомпаніатор, лектор та музичний рецензент. Як композитор він пише музику до спектаклів, численні солоспіви, хори, камерно-інструментальну музику, сонати, духовну музику.
 
Працює у Львові у Вищому музичному інституті ім. Лисенка, Консерваторії Польського музичного товариства, викладає музику в Гімназії сестер Василіянок та Львівській Духовній семінарії. І вся його музично-педагогічна діяльність обірвалася в 1945 році, коли радянські каральні органи арештували його під час концертів у Відні. Його заслали до мордовського концтабору Дубюравлаг, звідки повернулися тільки його ноти. Рукописні таборові рукописи містять інструментальну музику, фортепіанну, скрипкову, камерно-інструментальну, симфонічні композиції. Ці музичні скарби він творив в сталінських концтаборах і тільки чудом повернулися з тих далеких сибірських країв.
 
Музичний твір Бориса Кудрика «Симфонія мі-мінор» в 4-х частинах – то перший з концтабірних творів композитора, який повертається із забуття. А впорядкував та підготував до друку цей складний музичний твір невтомний дослідник та виконавець національної академічної музичної спадщини головний диригент Чернівецького Академічного симфонічного оркестру Йосип Созанський.
  
 
Він розшифрував, адаптував цей текст, відтворив партитуру, видав «Симфонію мі-мінор» окремим виданням і під його керівництвом вона вперше прозвучала на сцені Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка.
 
Стараннями невтомного Йосипа Йосиповича, за підтримки Українського культурного фонду, було здійснено ще один мистецький і дуже шляхетний проект  у відкриття та збереження класичних музичних скарбів України – вперше видано «Симфонії Михайла Вербицького». До нього входить запис аудіо альбому на двох дисках симфонічних творів українського композитора, автора державного гімну України, священика Михайла Вербицького.
 
Стильно оформлений подарунковий блок включає подвійний аудіо альбом із записом симфоній, полонезів і сюїти Михайла Вербицького у виконанні Академічного симфонічного оркестру Чернівецької обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка під батутою заслуженого діяча мистецтв України Йосипа Созанського і супровідну книгу-монографію пера Лілії Назар-Шевчук. Видання технічно реалізувало чернівецьке видавництво «Букрек».
 
 
  
 
 
 
Стараннями Дітмара Фрізенеґґера та Йосипа Созанського ці унікальні видання тепер знаходиться у фондах Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського. Їх можна послухати, почитати фахові дослідження про композиторів кандидата мистецтвознавства Лілії Назар-Шевчук, ознайомитись з партитурами самих творів.
 
Видання розраховані як для науковців, які вивчають класичну музичну спадщину краю, так і для музикантів, які виконують високу музику, аби вони звучали в навчальних класах, на великих та малих концертних сценах  Чернівців.