Інтелектуальний календар ТРАВЕНЬ 2020

5 травня – 165років від дня народження

Костянтина МИХАЛЕВИЧА
(1855 – 1919)



Михалевич Костянтин Павлович народився в сім’ї священика. Закінчив першу Київську гімназію в 1877р. та медичний факультет Київського університету Святого Володимира з присвоєнням звання лікаря (16.12.1882 р.)
З 8.05.1884р. завідував лікарнею Кельменецького покою. Костянтин Павлович Михалевич постійно ставив питання про необхідність будівництва нового прийомного покою в Кельменцях. 8 січня 1893р. більшістю голосів на з’їзді лікарів Хотинського повіту його вирішено побудувати. У земській лікарні Михалевич став висококваліфікованим спеціалістом широкого профілю – терапевтом, педіатром, акушером, лаборантом і навіть виконував деякі дрібні хірургічні операції. Підготовлені й опубліковані Костянтином Павловичем звіти й досі мають велику історично-медичну цінність. У 1886р. у зв’язку з загрозою епідемії холери в Одесі відбувся семінар лікарів на базі щойно відкритої бактеріологічної станції в будинку молодого Одеського лікаря Гамалії, яким керував відомий учений – мікробіолог І.І.Мечников. Серед учасників семінару був К.П.Михалевич. Він детально законспектував лекції І.І.Мечникова і познайомив пізніше з ними лікарів колишнього Хотинського повіту.
До останнього дня свого життя лікар К.П.Михалевич активно працював і помер по дорозі від хворого біля села Перківці. Він помер 7.09.1919р. і похований на старому цвинтарі у смт. Кельменці. Лікарня, побудована Михалевичем, діяла до 1958р., доки не була збудована нова.