Маргарет Мітчелл -120 років

В цьому році виповнюється 120 років від дня народження американської письменниці Маргарет Мітчелл (1900- 1949),авторки всесвітньовідомого роману, переповненого життєвими перипетіями та любовними історіями «Віднесені вітром».
                                                                                 
 
 Маргарет Мітчелл
(1900- 1949)

 
Маргарет народилась в Атланті, штат Джорджія, в забезпеченій і благополучній родині. За національністю була ірландкою. Батько Юджин Мітчелл працював адвокатом і займався справами пов'язаними з нерухомістю. Він зробив родину вхожою до вищого світу. Як не дивно, маючи добру освіту, він з дитинства мріяв стати письменником. Дітей своїх виховував з повагою до свого минулого і до слова.

Мати Марія Ізабелла була добре вихованою і цілеспрямованою особистістю. Вона була жінкою, котра дещо випереджала свою епоху і входила до числа засновниць кампанії за права жінок. Саме вона привила дочці гарний смак та світські манери. Хоча в дитинстві Маргарет частенько любила лазити по деревах, читати пригодницькі романи і обожнювала кінематограф. На людях Маргарет уміла завжди вести себе гідно і всі захоплювалися тим, як вона розмовляє і танцює.
Маргарет почала писати оповідання в ранньому віці. Спочатку про тварин, потім казки і пригодницькі історії. У віці 15 років вона написала свій перший роман Lost laysen. Навчаючись у семінарії для дівчат брала участь у шкільних спектаклях та відвідувала літературний клуб. В шкільні роки навіть писала п’єси для учнівського театрального гуртка.
Будучи ученицею Вашингтонської семінарії часто відвідувала філармонію в Атланті. Там вона стала керівником драматичного клубу. Крім цього її серце було віддане журналістиці. Вона стала редактором шкільної газети «Факти і фантазії» та займала пост президента Вашингтонського літературного товариства.

У віці 18 років на танцях Маргарет познайомилась з 22 річним юнаком із Нью-Йорка – Генрі Кліффордом. Та надія на розвиток стосунків була розбита поведінкою хлопця. Генрі поїхав на фронт, щоб брати участь в боях Першої світової у Франції.

Маргарет поступила в коледж в Массачусетсі, де вивчала психологію та філософію. В 1918 році її обранець загинув, а згодом від грипу померла і її мама. Коледж в Массачесетсі довелось залишити. Потрібно було з батьком вести господарство. Повернувшись в Атланту Маргарет дебютувала у вищому світі і викликала справжній фурор. Світські новини розповідали, що в неї було кавалерів більше, ніж у будь-якої іншої юнки.

Перший шлюб був невдалим. Вдруге майбутня письменниця вийшла заміж за Джона Марша, який влаштував її працювати в недільний журнал Атланти, куди вона писала репортажі та інтерв’ю з відомими людьми. Через травму ноги була прикута до ліжка і багато читала. Невдовзі Джон купив Маргарет друкарську машинку і заохотив її написати щось своє. Так з’явився на світ роман «Віднесені вітром». Працюючи над книгою Маргарет спиралась на спогади своїх рідних і перш за все своєї бабусі. Книга одразу стала бестселером.

Всесвітньовідомий і єдиний твір письменниці розкриває перед читачем напрочуд мальовничу панораму Півдня США в один із найскладніших періодів життя країни. Адже події в романі з його героями відбуваються під час Громадянської війни (1861-1865) та в повоєнний період. На цьому тлі письменниця показує головне в романі – тему людських цінностей і долі людей, захоплених могутнім виром історичних подій. В центрі роману Маргарет Мітчелл життя родини красуні Скарлет О’Хара. Гостросюжетний, психологічний, глибокий твір змальовує драматичні події, які доводиться пережити головній героїні, кожен раз отримуючи перемогу над обставинами і над собою. Але одночасно Скарлет доводиться втрачати і щось вагоме в самій собі. Твір заворожує видовищними сценами. Саме тому ця книга роздумів автора над життям з часів свого виходу користується успіхом і популярністю у читача.

Великим плюсом роману є те, що Скарлет О’Хара постає перед нами абсолютно живою жінкою зі своїми рисами гідності і недоліками, які є у всіх нас. Мітчел створила її настільки реальною, живою, що в цій героїні кожна жінка побачила себе. Скарлет просто жінка, яка хоче, щоб її любили, хоче іноді бути слабкою в руках сильного чоловіка. В романі важко не закохатись і в Ретта Батлера. Здається він виписаний Мітчелл, як еталон для чоловіків. Безперечна упевненість в собі робить його привабливим в очах багатьох жінок. Романтичний туман таємничості, знання чого ти хочеш, вміння добиватися свого робить Батлера справжнім героєм. Неприступний Ретт, який не вірить в любов, все ж опускає коліно перед Скарлет, тому що маленька, але сильна жінка змушує його серце битись частіше. І хай вони люблять одне одного чи ненавидять – нам всім все одно відомо, що від любові до ненависті один крок. «Віднесені вітром» - це історія великого кохання, яке змушує страждати і мучитись, але все одно робить людей щасливими.

Роман з’явився на світ в 1936 році. За 6 місяців тираж книги розійшовся більше ніж в 1 мільйон. Твір отримав Пулітцерівську премію, має понад 70 перевидань в США, був переведений майже 40 мовами світу.

Права на екранізацію цієї книги були продані за рекордну суму – 50 тисяч доларів. Роль Ретта Батлера виконав Кларк Гейбл, Скарлет зіграла Вівьєн Лі. Треба сказати, що актрису на роль Скарлет режисер шукав цілих 2 роки. Після фільму популярність Скарлет була такою, що на прилавках магазинів навіть появилось дамське вбрання в стилі героїні, а однойменний фільм знятий режисером Віктором Флемінгом, отримав вісім премій «Оскар».

 
Маргарет навідріз відмовилась від продовження роману, хоча всі її просили про це. Більше того, вона наказала після смерті знищити всі її твори, тому скласти повну бібліографію письменниці сьогодні неможливо. Інші твори під іменем авторки більше не друкувались.

Видання роману принесло Мітчелл світову славу, але ця слава стала її тягарем. Вона не любила зайвої  уваги до
себе. Навіть не захотіла поїхати на прем’єру кінокартини. В той же час її почали запрошувати читати лекції в університеті, журналісти набридали нескінченними проханнями про інтерв’ю.

Маргарет померла 16 серпня 1949 року. Причиною смерті слала дорожньо – транспортна пригода. Її збила машина, за кермом якої був нетверезий водій. Після аварії Маргарет до свідомості так і не повернулась. Її поховали в Атланті на Оклендському кладовищі.

Проходять роки, а «Віднесені вітром» не старіють, і нині вже новим читачам доведеться любити, плакати і сміятись, боротись і надіятись разом з Маргарет Мітчел і її неперевершеною героїнею – маленькою сміливою жінкою Скарлет О’ Хара.
 
Тих, кого зацікавила ця історія,  запрошуємо  до Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського,де на книжковій полиці на Вас чекатимуть книги Маргарет Мітчелл в російськомовному та україномовному перекладах.
 
 
 
 
Фото з інтернету 
 
Підготувала Галина Мурмилюк