Мандрівка літературою Сполучених Штатів Америки

Пропонуємо нашим читачам мандрівка  літературою Сполучених Штатів Америки. Приводом для літературної мандрівки книжковими полицями Муніципальної книгозбірні ім. А. Добрянського став в цьому році поважний столітній ювілей Рея Бредбері (1920-2012), американського письменника, якого називають класиком наукової фантастики. Талановитий письменник першим зумів пробудити у читачів живий інтерес до жанру наукової фантастики. Літературні критики вважають, що до виходу його оповідань і повістей фантастика та фентезі «були на периферії сучасної культури». Читачам вікно в інші світи відкрили його твори «451 градус по Фаренгейту», «Марсіанські хроніки», «Вино з кульбаб».

Рей Бредбері
(1920-2012)
 
Рей Дуглас Бредбері народився в невеличкому містечку Вогікані, яке згодом з’явиться у його творах під назвою «зеленого міста» Грінтауна. Батьки назвали хлопчину на честь знаменитого актора Дугласа Фернбекса. Через де-який час, після переїзду батьків, мешкаючи поруч з кіностудією в Лос-Анжелесі, яку він називав «фабрикою мрій», Рей- підліток почав писати свої перші оповідання. В одному із інтерв’ю він сказав, що почав писати у 12 років через те, що не міг дозволити собі . купити продовження «Марсіанського воїна» Е. Берроуза, тому що його сім’я жила бідно. Тому він написав свою власну версію книги.

У серпні 1936 р. у вокіганській газеті з'явилася перша публікація майбутнього «фантаста № 1» — вірш «Пам'яті Віллі Роджерса». Рей працював розносячи газети, багато писав та захоплювався театральними постановками і поетичними вечорами. В студентські роки годинами просиджував в бібліотеці. Так до двадцяти років він перечитав всі значущі п’єси і європейську та американську літературу. В 1943 році, ставши професійним письменником, він створював до 52 оповідань на рік. Справи Рея покращувалися зі зростанням його популярності.

Репутацію майстра наукової фантастики Бредбері принесли «Марсіанські хроніки», де йдеться про космічну війну у близькому майбутньому. Події відбуваються у 1999-2028 pp. Земляни хочуть завоювати Марс. Для земної цивілізації, охопленої кризою, ця війна закінчується цілковитою катастрофою. Атомні вибухи спустошили материки…

Уже в цьому творі, як і в наступному після нього романі «451° за Фаренгейтом», проявилися характерні особливостіпрози  Бредбері — поєднання фантастики з гострим соціальним критицизмом. Бредбері намагається передбачити майбутнє, спираючись на специфіку сучасної ситуації. 451° — це температура, при якій горить папір. Адже у романі йдеться про спалювання книг, про заборону свободи слова, про загибель культури в умовах тоталітарних режимів. Людям не дозволяють думати, розмірковувати над своєю долею. Запроваджується інтелектуальний стандарт, людей, які читають, оголошують божевільними. Культивується тип людини, котра втратила своє обличчя, свою неповторність. Бредбері пише про згубні для людства наслідки антигуманної науково-технічної революції, про те, що на сучасній стадії розвитку багато її відкриттів обернулися нещастям для людей. Письменник з великою художньою силою відтворив атмосферу 50-х років, коли тінь атомної війни зависла над землею. У «Марсіанських хроніках» яскраво передане почуття страху, що охопило людей, які живуть в напруженому очікуванні катастрофи. Але досить часто у своїх творах Бредбері постає пристрасним зоряним романтиком, який сприймає майбутню космічну експансію людства як поетичний символ.
Продовжуємо пропонований список американської літератури творами Ірвіна Шоу.

В 1936 році журнал «Новый мир» опублікував п’єсу 23- літнього американця, яка називалась«Похороніть мертвих». Це був дебют Ірвіна Шоу. Коли почалася Друга світова війна, Ірвін Шоу відправився на фронт добровольцем, працював воєнним кореспондентом. Побачене і пережите лягло в основу його роману «Молоді леви», який не тільки приніс автору перший великий успіх, а й став подією в історії американського роману. В його творі поряд зі звірствами фашистів на окупованих територіях, дикого розгулу есесівців, він змальовує неприглядні картини безчинств солдат і офіцерів американської армії. Ірвін Шоу залишається в історії американської літератури як автор книг, проникнутих біллю і тривогою за просту людину, що відзначаються істинним гуманізмом.
 
  
Пропонуємо нашим читачам і роман «Пастка-22» - ще один антивоєнний твір. Це перший та найвидатніший роман американського письменника Джозефа Геллера (1923-1999), що базується на його власному бойовому досвіді бомбардира Повітряних сил США в часи Другої світової війни. Головний герой книги, капітан Джон Йосаріан, вирішує рятувати своє життя, відмовляючись від додаткових бойових вильотів, та перепоною для порятунку стає «Пастка- 22». Ми пропонуємо Вам його ще й тому, що цей оригінальний роман «Пастка-22» вважається шедевром сатиричної прози та одним із кращих літературних творів ХХ століття.

Продовжуємо знайомство з однією із відомих особистостей Америки – Джеком Лондоном. Письменник народився в Сан- Франциско. Він був позашлюбним сином дівчини зі збіднілої родини Флори Веллман і професора астрології Джона Чані, людини непересічної ерудованості, яка прекрасно володіла словом. Своїм письменницьким хистом Джек Лондон завдячує батькові. Однак в нього було безрадісне голодне дитинство. Найбільшою відрадою підлітка було читання книг. Крім Каліфорнійського університету в його біографії була і консервна фабрика, і служба рибальського нагляду, і кочегарка на електростанції, і навіть в’язниця, куди він потрапив за бродяжництво. Про все це він згодом розповість у серії нарисів «Дорога» (1907-1908). Під час цих мандрів у нього визріває тверде рішення стати письменником. Тепер у літературі він бачить своє покликання і єдиний свій шлях у житті. Але ще треба було заробляти на прожитковий мінімум, не гребуючи найтяжчою й найбруднішою роботою. Про цей період свого життя і складне входження в літературу письменник докладно розповідає в романі «Мартен Іден».
 
     
 
В Книгозбірні А.Добрянського також представлені і інші твори письменника - «Час не чекає», «Син Сонця», «Смок і малюк», «Смок Беллю» та інші твори.
Продовжимо знайомство з літературою Америки, представляючи читачам творчість Едгара По.
Едгар Аллан По написав відносно небагато. Все створене ним у царині поезії та художньої прози можна об’єднати в двох томах. Та під обкладинками цих книг збереться велика кількість шедеврів світового рівня.
Американський поет і новеліст жив і писав за законами романтизму. Та в його житті було надто багато драматизму, крутих поворотів, примх долі…
Письменник був добре обізнаний в математиці, біології, психології, фізиці і філософії, повітроплавстві і мореплавстві тощо. Ці різноманітні інтереси дали хист йому відкрити нові теми і напрями в літературі. Він став батьком інтелектуального детективу і наукової фантастики, серйозної і сатиричної одночасно.
Як письменник По створив лише 73 оповідання, але вони отримали широку популярність у всьому світі. По здобув всесвітню славу насамперед як творець історій жахів. У своїх творах письменник вміло змальовує цілу гаму емоційних станів, показує народження божевільної надії всупереч очевидному, описує, як трагічно розривається душа людини між надією і відчаєм. Ця остання риса таланту ПО найповніше втілюється в його науково-фантастичних і детективних оповіданнях.
Розповідаючи про американську літературу не можна оминути увагою постать Марка Твена. Він народився восени 1835 року, коли над планетою пролетіла комета Галлея. Дивно, що подібне сталося і в день його смерті.

Не дивлячись на те, що батько його був суддею родина жила бідно і змінювала місця проживання. Так опинилась у місті Ганнібал на річці Міссісіпі, що буде змальоване в популярних творах письменника. Коли Твену було 12 років помер його батько і дітям довелось залишити школу та піти працювати. Однак хлопцю пощастило, бо його старший брат відкрив свою типографію і взяв його на роботу. Там Марк Твен почав друкувати свої перші статті… 
 
   
Будучи 18 річним юнаком він відправився мандрувати по країні, став лоцманом на кораблі, згодом відправився на золоті прийски. Дорогоцінні метали не принесли багато грошей письменнику, більше памфлетів та оповідань. Тут вперше Семюель Клеменс підпишеться псевдонімом Марк Твен... Одружившись, на хвилі підйому, він стає прекрасним оратором і пише знамениту історію «Пригоди Тома Сойєра», яка допомогла йому стати в один ряд з класиками ХІХ століття. В середині 80-х письменник відкриває своє видавництво і надрукує там першу книгу «Пригоди Гельберрі Фіна». На полицяхнашої книгозбірні Ви знайдете також його твори «Принц і жебрак» та «Янкі при дворі короля Артура».

Серед читачів знайдуться ті, кому буде цікавою поема видатного американського поета Генри Лонгфелло «Пісня про Гайавату», написана більше ста років назад, в якій автор з любов’ю і високою поетичною майстерністю розповідає легенди північно американських індійців. Перевів цю поему в кінці минулого століття відомий письменник Іван Бунін.

Але якщо ви перебуваєте у творчій кризі і не бачите куди рухатись далі та як реалізувати свій творчий потенціал, тоді наступна книжка допоможе Вам подолати внутрішні та зовнішні перешкоди та відкрити у собі митця. «Шлях митця» американки Джулії Камерон – це майже практичний курс, розрахований на 12 тижнів щоденних занять, що допоможе митцю початківцю, а ним може стати кожен, розгледіти у собі нові, несподівані таланти, приспані скептицизмом, насмішками, некомпетентною критикою та різними комплексами.

А ось любителям інтимної жіночої прози, яка стає універсальною, бо говорить про високе без пафосу, про глибоке без повчань, про складне – просто і весело, пропонуємо мандрівку книгами
Елізабет Гілберт «Істи, молитися, кохати», Кеті Максвел «Гра в кохання», Джудіт Макнот «Уітні, кохана», Куртіс Сіттенфільд «Чоловік моєї мрії», Барбари Пірс «Ніч спокуси», Джулії Кеннер «Ніхто, крім тебе».
 
 
 
 
 Елізабет Гілберт «Істи, молитися, кохати» – це один рік з життя жінки в мандрах по Італії, Індії та Індонезії. Своєрідна книга мемуарів американської письменниці, яка вийшла в 2006 році. Мемуари описують подорожі авторки після розлучення з коханим чоловіком.

Кеті Максвел «Гра в кохання». В цій книжці доля штовхає сироту Анну до чоловіка, якого б вона не вибрала сама нізащо. Її віддають заміж за кровного ворога своєї родини – графа Тібальду, якого називають Шотландським Безумцем.
В наступній книзі Джудіт Макнот «Уітні, кохана» гордовиту красуню Уітні Стоун відправляють до Франції, щоби там вона позбулася напівдитячого захоплення привабливим чоловіком.

Барбари Пірс «Ніч спокуси» - це розповідь про 16 річного юнака. Віконту Евороду не було і 16 років, коли він піддався чарам своєї мачухи, прекрасної, але аморальної Жоржети. ЇЇ десятилітня племінниця випадково стає свідком таємної зустрічі своєї тітки та хлопця і розповідає все батькові Еворода, графу Уоррінггтону. Заставши коханців зненацька, в пориві гніву він трохи не вбив свого сина. Батьки хлопця відправляють подалі від домівки. З тих пір ним заволоділо бажання якомога швидше помститись мачусі та її племінниці.

В романі Джулії Кеннер «Ніхто, крім тебе» розповідається про приватного детектива Девіда Андерсона, який зайнятий серйозною справою – написанням детективного роману. До нього неочікувано приходить Джейсі Уайлдер, жінка, яка готова заплатити немаленькі гроші, якщо Девід займеться пошуком її колишнього бойфренда Ела, з яким вона розійшлась при дивних обставинах. На перший погляд нескладне завдання ускладнюється після загадкового нападу на клієнтку. І Девід розуміє, що в цій історії чимало підводного каміння.

Куртіс Сіттенфільд «Чоловік моєї мрії» - історія про пошуки кохання. Розлучення батьків і перше серйозне захоплення перевертають життя героїні Анни. Вона почувається ніяково поруч з однокурсницями, котрі зустрічаються з хлопцями, веселяться, займаються сексом і радіють життю. Як їй знайти кохання? Як привернути до себе увагу? Дівчина вирішує сама почати пошуки своєї половинки. Наскільки успішно? Дізнавайтесь з прочитаного.

 
Пропонуємо Вашій увазі також культовий роман останнього десятиліття «Фіалки в березні» Сари Джіо. Він розповідає про успішну юнку із Нью-Йорку, в житті якої наступає темна полоса. Творча криза, прохолодні стосунки з рідними, а згодом і зрада чоловіка змушують Емілі Уілсон поїхати з мегаполісу на острів Бейнбридж до своєї бабусі. Там вона знаходить щоденник Естер Джонсон, датований 1943 роком, записи якого проливають світло на дивну поведінку мешканців острова і змінюють погляд Емілі на острів, який вона обожнювала з самого дитинства.

Пропонуємо також Всесвітній бестселер, який сколихнув серця мільйонів читачів!

Неодноразово екранізований роман, здобув найпрестижніші літературні премії. В його основі історія, яка зворушує та змушує замислитись… Розумово відсталий Чарлі Гордон погоджується на ризикований науковий експеримент – понад усе він мріє стати розумним. Після надскладної операції на мозку його інтелект дійсно стає блискавичним. Але ніхто не може передбачити, які наслідки спричинить цей досвід. Більше дізнавайтесь про історію Чарлі Гордона на сторінках роману «Квіти для Елджернона» Деніела Кіза.

Продовжимо знайомство з літературою Америки, представляючи читачам сучасну американську письменницю Еліс Манро, яку критики охрестили « домогосподаркою від літератури». Проте це не завадило неперевершеній майстринікороткої прози здобути Нобелівську премію. Працюючи в жанрі, що його багато хто вважає недостойним «великої літератури», письменниця зуміла досягти несподіваних результатів. Її проза змальовує непримітних з першого погляду людей, без якихось захмарних амбіцій і грандіозних життєвих планів, втім, від страхітливого фаталізму і парадоксальних вивертів їхніх доль аж мороз продирає шкіру. І водночас оповідання письменниці позбавлені сльозливості, яка притаманна «дамській прозі». Не знайдете тут і проповідей та повчальних висновків.

Треба сказати що «Забагато щастя» - перша збірка оповідань Еліс Манро перекладена українською мовою.

Також пропонуємо для читання «Книгу імен» Джилл Грегорі та Карен Тінторі, «Шерлок Хомс» Марвін Кей, роман «Паризька дружина» Пола Мак-Лейна та роман про типову американську родину «Блакитне мереживо долі» Енн Тайлер. 
 

«Книга імен» Джилл Грегорі та Карен Тінторі. В книзі йдеться про можливий Апокаліпсис. На полювання за людьми рівноваги, останніми праведниками виходять адепти древньої секти, яким через століття і кров вдалось заволодіти священною Книгою. 33 охоронці мертві. Чи зуміє професор Девід Шеферд заради збереження миру завадити планам темного братства читайте в романі «Книга імен».

«Блакитне мереживо долі» Енн Тайлер. Це розповідь про типову на перший погляд американську родину. Реда, Еббі та їхніх чотирьох дітей. Дружна родина весело живе у великому будинку. Але тут не обходиться без таємниць та неймовірних історій. Варто лише придивитись до мережива їхньої долі.

«Шерлок Хомс» Марвін Кей. В руки колекціонеру книг потрапив саквояжик з чорновиками доктора Ватсона. І накінець опубліковані 15 нових невідомих широкій публіці справ легендарного Шерлока Хомса.

«Паризька дружина» Пола Мак-Лейна. У біографічному романі американської письменниці ми знайомимось з іншим Ернестом Гемінгвеєм, ніж знали раніше. Бачимо його таким, яким знала його перша дружина Гедлі Річардсон. Вони зустрічаються в Чікаго, коли йому 20, а їй 28 і незабаром переїжджають в Париж, щоб реалізувати мрію Ернеста стати письменником. Про їхнє життя в Парижі читайте на сторінках роману «Паризька дружина» Пола Мак-Лейна.

 
На завершення мандрівки пропонуємо читачам україномовні переклади творів американських письменників різних часів, які містить журнал іноземної літератури «Всесвіт».

У журналі «Всесвіт», який спеціалізується на перекладах світових літературних брендів, новітньої літератури ХХ-ХХІ століть та літературно-критичних матеріалів, друкуються такі американські письменники як Раймонд Карвер (твір " Собор"), американський історик, політолог і журналіст Джеймс Мейс(" Готичні оповідання"),Рейд Джекобс (твір" Провина") Клер Вігфол(оповідання "Коли втопилися оси"), Ернест Гемігвей (невідомий  роман " Марево")  та інші представники американської літератури в авторстві українських перекладачів.
 
 

 
Запрошуємо завітати до Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського і перегорнути сторінки книг і періодичних видань та ближче познайомитись з кращими зразками американської літератури.

Підготувала Галина Мурмилюк