Нові надходження

Зазвичай люди, яких доля обдарувала талантами, до свого поважного ювілею готують самі собі подарунок. А хто ж то може ще знати краще, що людина потребує найбільше, як не вона сама. Такий подарунок підготував собі до ювілейної дати чоловік із такими серйозними професіями, як архітектор та інженер – Ярослав Павлович Волощук. Окрім того він ще й активний краєзнавець, дизайнер одягу та меблів, фотограф, цінує класичну музику. Як небайдужий до навколишньої дійсності чоловік – публікує на сторінках місцевої преси доволі гострі політичні есеї. І має ще один творчий дар – він ще й письменник, який працює в різних жанрах. Тому для своєї чергової ювілейної життєвої східці п. Ярослав  видав нову книгу.  
 
 
Волощук Ярослав Друге пришестя. – Чернівці: Букрек, 2020. – 252 с., іл.
 
Це вже четверта книга, яка вийшла з-під пера автора. До художньо-біографічного видання Ярослав Павлович включив коротку прозу та драматургію і структуровано поділив її на чотири розділи: Проза; Психоаналіз пересічного українця; Сценарії; П’єси.
 
Життя так розпорядилось, що п.Ярослав народився в родині репресованих українців в місті Воркуті, тому дитинство його пройшло на холодній Півночі. Але діти є дітьми і вони по-іншому сприймають навколишній світ. І 47 історій з дитинства, описані так чітко і яскраво, з ноткою гумору, вигадки, сарказму та філософських висновків. Це спогади про дитячі пригоди і переживання, щиру віру в «Силу молитви» і «Магію слова», про веселі і не дуже дитячі пригоди, і не тільки… Дитячі спогади автора переплітаються з висновками і баченням тієї чи іншої ситуації з уже дорослої точки зору. Короткі розповіді про дитячі спогади хлопчика-розбишаки будуть цікаві як дітям і підліткам, так і дорослим.
 
Другий розділ книги називається «Психоаналіз пересічного українця» і як сам автор пише, що то є «несерйозна спроба зробити аналіз психологічних типів етносу, що іменують себе українцями». Хоч вже з перших сторінок починаєш розуміти, що то більш чим серйозна і справедлива оцінка, тонко підмічена автором, не самим кращим рисам. Серед них він виділяє такі як: абстракціоністи, анархісти, авантюристи, балакуни, брехуни, вандали, вередуни, дармоїди, демагоги, йойкачі, жаби, капарники, лінивці, нахаби, обіцяльники, павуки, фарисеї, фіґлярі, цабе, цвіркуни, цяці, шаровики, щедрувальники, яничари та багато інших.  Аби пересвідчитись, що характеристики хоч і дещо дошкульні, але в них є гірка правда, представляємо пару з них, які тільки потверджують цю думку.
 
Абстракціоністи: Подібний тип українця відзначається патологічним бажанням займатися глобальними проблемами Всесвіту, як варіант можливе обмеження планетарними та загальнонаціональними.
…На пропозицію взяти лопату і посадити кілька дерев реагують миттєвим зникненням у вкрай важливих питаннях.
 
Авантюристи: Першими вступають у нові партії, кредитні спілки та акціонерні товариства типу МММ, легко випробовують на собі екзотичні способи лікування. Здатні легко змінювати місце роботи, дружин, чоловіків, релігії, ідеологію. Люблять дискутувати до хрипоти чи навіть із прикладенням сили, але вже наступного дня можуть активно стати на сторону опонента. Надзвичайно імпульсивні у прийнятті рішень, але вважають зайвим за них відповідати.
 
Балакуни: Розмови – то їхня стихія, без їжі вони, мабуть, протримаються і декілька днів, а от без розмов не можуть і кількох годин.
…Можуть забалакати будь-яку конкретну справу.
Дуже багато їх зустрічається поміж депутатів усіх рівнів.
 
Брехуни: Дуже поширена популяція. Зустрічаються поміж різних верств та соціальних груп. Їх легко вирізнити за відвертим перебільшенням своїх можливостей.
…Так забріхуються, що потім щиро вірять у те, про що збрехали.
 
Гризуни: Постійно і монотонно гризуть, проте не продукти харчування, а родичів, знайомих, співробітників, колег по роботі.
…Іноді вони дуже дивуються, чому, коли самовіддано заживо вигризають у близької людини серце, замість подяки та вдоволення натикаються на стіну нерозуміння та образи.
 
І класична вже характеристика
 
Жаби: Отримують велику насолоду від квакання на всіх і на все. Хвалять лише своє болото. Поносять найбруднішими словами керівників усіх рівнів влади – від місцевої до верховної – та на кожних чергових виборах за продуктовий пакет чи сотню гривень знову обирають тих самих. Медики, вчителі, водії тролейбусів не такі, а сякі
…Найкраще їм було за Леніна, Сталіна, Брежнєва в союзі, при воєнному комунізмі та розвинутому соціалізмі у кріслі в канторі, аби нічого не робити та отримувати мінімальну зарплату.
 
Жалісники: Готові жалітися першому стрічному на стан свого організму, погане світло, неякісні продукти (особливо ковбасу), спалахи на Сонці, магнітні бурі та витівки інопланетян.
...Третину дня проводять біля телевізора, де вельми переймаються катаклізмами та катастрофами по цілому світу. У них завжди недобрі діти, зяті, невістки, сусіди, чоловіки, жінки, начальство, погода, кури не несуться, кроти підривають городи.
 
Ирійники: Проживають у ирії (високорозвинених економічно країнах) вже не один десяток років. Мають тверді переконання, як потрібно любити Україну.
 
Обіцяльники: Легко обіцяють все, що можуть зробити, а ще більше те, чого не можуть.
 
Павуки: Постійно плетуть якесь павутиння проти далеких та близьких, чужих та рідних. Полюбляють сидіти у затінку непоміченими і лише час від часу потягують за ту чи іншу ниточку. Серед них зустрічаються смертельно отруйні, які обплутують свою жертву і доводять мало не до смерті
…Здобич свою пережовують дуже і дуже повільно, ніколи й нікуди не поспішають. Водяться у різних кліматичних зонах та на різних щаблях соціальної драбини.
 
А так як автор завжди і цілковито відносить себе до українців, тому йому дуже би хотілося, аби тих рис в них було якнайменше. Представлено 94 характеристики-типажі, притаманні українцям і відібрані в алфавітному порядку.
 
В третьому розділі книги автор пробує себе як сценарист. Це історії/сюжети для короткометражних фільмів, що можуть бути використані серед кінолюбителів та при підготовці проведення етнографічно-фольклорних фестивалів на Буковині. Серед них: «Батькова криниця», «Відчай», «Єдиний свідок». Також присутні й історично - пізнавальні біографічні сценарії, як от «Сценарійний план телевізійного серіалу про життя Митрополита Євгена Гакмана» та «Пам’яті Юрія Федьковича».
 
До четвертого розділу включено три п’єси. Тут і народна драма «Ой, у Хотині на Риночку» і трагедії «Суд совісті» та «Ніч перед Різдвом», які чекають свого втілення на сцені нашого драмтеатру.
 
Ярослав Павлович є активним читачем Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського, так як наразі працює асистентом на кафедрі архітектури Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича а в нас зібраний багатий книжковий фонд з архітектури. Тут він любить зустрічатися з цікавими чернівчанами та гостями бібліотеки на творчих і літературних імпрезах.
 
То ж ми саме сьогодні, 23 червня, у ювілейний день народження, щиро вітаємо Ярослава Павловича з такою важливою для нього датою. Бажаємо чемних і розумних студентів, втілення своїх наукових і мистецьких проектів, відкрити нові цікаві міста й країни. Підтримки від вірних друзів, творчого натхнення від рідної батьківської садгірської землі, високої музики і прекрасних та несподіваних миттєвостей кожної Божої днини.

З роси і води Вам, невтомний Ярославе Павловичу!