Ландшафтний дизайн фахівцеві та любителю

Спостерігаючи за навколишнім життям, на думку приходить цікавий висновок, що останнім часом у людей існує тенденція, а відповідно і бажання, перетворювати земельні ділянки біля власної будівлі не просто в город, оточений забудовами, а в красивий сад, в якому гармонійно вживаються житлові споруди, декоративні водойми, плодові дерева і декоративні чагарники, овочеві культури і розкішні квіти.Не дивно, що таке мистецтво, яке об'єднує природу з архітектурою, вже звично називають нині модним словом - ландшафтний дизайн.
Проте не потрібно думати, що цим людство почало займатись нещодавно. Навпаки, оточувати себе рослинністю і камінням люди почали ще в давні часи. Хто був першим ландшафтним дизайнером не відомо, але до нас дійшли зразки ландшафтної архітектури Єгипту і Близького Сходу. Древні цивілізації високо цінили мистецтво створення композицій із рослинності та водойм. На зображеннях, які збереглися до наших днів, можна побачити не тільки жреців, які розгулюють посеред екзотичних дерев, але й грамотні, з точки зору нашого сучасника, проекти садів. В ті часи існував навіть такий вираз: «Він бідний, бо в нього немає тіні». Адже облаштування гідних уваги зелених куточків вимагало в усі часи як штучного зрошування, так і досить вигадливої системи каналів та накопичувальних басейнів для води.
Про історію ландшафтного дизайну та про його особливості розповідає в своїй книзі «Ландшафтний дизайн» Юлія Бєлочкіна.

Юлия Белочкина. Ландшафтный дизайн/Худож. Оформители Б.Ф. Буб лик, С.И. Правдюк.- Харков: Фолио, 2006,- 317с., ил.

Якщо Ви любите природу, і до того ж живете за містом чи маєте заміську дачу, ця книга точно для Вас. І зовсім не обов'язково бути професійним дизайнером, щоб зробити свою ділянку красивою і комфортною. Затишок на клаптику Вашої власної землі зроблять не стільки гроші, скільки гарні оригінальні ідеї. В цьому Ви переконаєтесь, ознайомившись з детальними рекомендаціями, поясненнями та багаточисельними схемами цього видання. Адже авторка популярно пояснює читачеві, який візьме до рук її книгу, що робити в першу чергу, з якого матеріалу, і саме як. А фотографії, які вміщені у цьому виданні, доводять, що вишуканий дизайн можна створити на будь-якій присадибній ділянці.

В останній час і сама професія ландшафтного дизайнера стала не тільки затребуваною в нашому суспільстві, а й модною. Однак ландшафтне мистецтво вимагає від сучасного дизайнера майже енциклопедичних знань, кажуть фахівців, як в області архітектури так і будівництва, проектування і ботаніки, рослинництва, історії і навіть в певній мірі філософії. Але обмежимось наступними судженнями знавців у цій страві, а вони у даній області виділяють два напрямки, умовно визначені як архітектурний та біологічний, які існують паралельно, навіть не пересікаючись один з одним. Як правило одні фахівці освоюють інженерний аспект і працюють з ним, інші - біологічний. Та назріває нагальна реальна необхідність звести ці системи до єдиної підготовки ландшафтних дизайнерів. І пропоноване Вам видання якраз спрямоване на зближення цих обох аспектів, та їх підготовку. Пропонований Вам російськомовний довідник «Справочник современного ландшафтного дизайнера» містить
розшифровку понад 500 термінів, які охоплюють історію садово-паркового мистецтва. Тут Ви знайдете прийоми і принципи ландшафтного проектування, характеристику «основних рослинних компонентів» ландшафту. Спеціалісти Вам розкажуть про біологічні особливості різних видів деревних і трав'янистих рослин, які використовуються зазвичай ландшафтними дизайнерами.

Для зручності у кінці довідника подаються як класичні, так і сучасні терміни, що використовуються в цій галузі. Книга добре ілюстрована чорно-білими малюнками і кольоровими фотографіями.

Цей довідник буде корисний в першу чергу студентам профільних вузів та слухачам різних курсів в галузі ландшафтної архітектури, але допоможе і любителям цієї справи, які намагаються своїми силами облаштувати присадибну ділянку. Адже видання розповідає як можна оформити біля своєї оселі розкішний «Сад безперервного цвітіння», або так званий «Срібний сад», облаштувати класичний «Партерний сад», який буде Вам нагадувати сади Франції та Італії. Спеціальні статті підкажуть як можна розмістити сад навіть на даху будівлі. Книга допоможе і фахівцю, і любителю дізнатись про багаторічні декоративно-листові та трав’янисті рослини, про існуючі різні ландшафтні композиції та зонування території. Доречно нагадає про комфортабельність ландшафту і спеціальні коврові рослини, розкаже що таке «Архітектурний рорарій» і кам’янисті сади, допоможе підібрати для Вашого проекту дерева з особливо ажурними кронами, які щодня милуватимуть Ваше око.

Гарнизоненко Т.С. Справочник ландшафтного дизайнера/ Т.С. Гарнизоненко.- Ростов н/Д: Феникс, 2005.-313с. ил.

Важко сказати, чого чекає кожен власник від придбаної землі, розглядаючи буйні зарості чагарників. З першого погляду практично неможливо уявити, що там можна зробити щось особливе. Звичайно, на створення привабливого і грамотного планування ділянки іде багато часу і сил, але з допомогою рекомендацій фахівців результат Ви отримаєте відмінний. Книга «Современенный дизайн участка» порадить Вам як можна створити самотужки комфортну зону відпочинку для Вас і Вашої родини.

В пропонованій книзі йдеться про деякі прийоми і хитрощі цього мистецтва.Детально, крок за кроком автори цього видання розглядають шлях створення ідеальної ділянки - від планування до облаштування альпінарію, барбекю і водоймищ різних типів. Завершує книгу великий розділ з описом популярних дерев, чагарників і квітів, а також рекомендації щодо їх посадки і догляду.

І якщо Ви хочете надати вашій ділянці неповторний, індивідуальний вигляд, без зайвих турбот і витрат створити свій власний "зелений світ" затишку, світ витонченості і комфорту, тоді Вам не обійтися і без цієї книги. Вона підійде як початківцям, так і "просунутим" господарям присадибних ділянок.

Современенный дизайн участка./Сост.Витвицкая М.Є.- М.: ОООИКТЦ» ЛАДА»,«ИД РИПОЛ КЛАССИК», 2005,- 400с., илл.- ( Серии «Ваш дом», « На все случаи»).

Не можливо упустити із виду і підручник «Ландшафтна архітектура», в якому основи ландшафтного проектування викладаються з акцентом на традиційні функціональні і композиційні питання. У виданні звертається увага на питання географічного ландшафтознавства, екології та інших наук про природу, які необхідно знати сучасному архітектору для роботи з ландшафтом.
 

Сычева А.В. Ландшафтная архитектура: Учебное пособие для вузов/ А.В. Сычева.- 3-е изд., испр.- М.: Издательство Оникс, 2006.- 87с.: ил.

У цьому навчальному посібнику розкриваються загальні принципи проектування специфічних архітектурно- ландшафтних об'єктів типу парків, садів, бульварів, відкритих міжжитлових, громадських та інших територій. Автором у цьому виданні широко використовується вітчизняний і зарубіжний досвід.

Сьогодні соціальною метою ландшафтної архітектури є не тільки створення садів і парків, озеленення заселених місць, а й більш масштабні завдання. До прикладу, комплексна організація просторів великих регіонів, охорона і формування ландшафтів міст, сіл і територій між ними, архітектурно-ландшафтна організація житлових, виробничих і рекреаційних зон, естетичне опрацювання деталей місць повсякденного перебування людини під відкритим небом. Про це фахівці розкажуть на сторінках пропонованого Вам видання.
У цій книзі ви знайдете і деякі поради по дизайну і благоустрою ділянки, спрямовані на створення найбільш зручних умов для життя людини. Йдеться як про інженерну підготовку території - планування, огорожі, доріжки, будови, водні споруди, так і озеленення - посадку рослин, які підвищують вміст кисню в повітрі, знижують вплив вітру, вуличного шуму, затримують пил і просто будуть радувати протягом багатьох років.


З цими книгами Ви створите на дачі, біля заміського будинку, або ж у себе вдома справжні райські куточки. Адже в цих виданнях подається величезна кількість тематичних варіацій дизайну. В них віднайде потрібну інформацію для себе і кожен господар, який прагне прикрасити свою ділянку, і господиня, яка кохається у квітах саду. Також Ви знайдете тут поради як створити зони для дітей, як зробити дизайн в оригінальному стилі і таке інше… Відповідь на будь-яке питання, що стосується ландшафтного дизайну та його дрібниць.

Підготувала Галина Мурмилюк.