Книги які варто читати під час локдауну і не тільки...

«Я отримав освіту в бібліотеці. Абсолютно безкоштовно»
 
Рей Бредбері
 
Зима та улюблені новорічно-різдвяні свята з подарунками для маленьких і дорослих та з надією на диво пройшли цього року в тривожному стані карантину. А тут, ще власне не закінчились свята, які хоч трохи відволікали від невизначеності майбутнього, одразу почався строгий карантин, який назвали по-модному локдаун (англ. lockdown) - це жорстка форма карантину, який, на жаль, продовжено до 28 лютого 2021 року. Та ще й не можемо передбачити, коли цьому вже буде кінець.
 
Це означає, що не можна ні поїхати кудись, ні зустрітися з друзями. Такий замкнутий стиль життя в межах свого помешкання є досить великим випробуванням для більшості людей. Звісно, що є люди, які дуже добре вміють організувати свій вільний час і використовують його насамперед для вивчення або вдосконалення іноземних мов, бо це є дуже вдалою «інвестицією» в себе і своє майбутнє. Хтось має можливість зайнятися своїми улюбленими хобі, на які раніше часу не вистачало. А дехто аж тепер знайшов можливість прочитати відкладені на невизначений час серйозні монографії, світові бестселери чи улюблені твори. Тим більше, що якраз цей пункт можна найлегше виконати, адже тепер книги є у вільному доступі в мережі. Та й бібліотеки по закінченні карантину відкриваються для своїх улюблених читачів.
 
Проте більшість людей все-таки свій час - найдорожчий скарб, витрачають на перегляд безкінечних шоу та серіалів, вже не кажучи про соціальні мережі, що непомітно забирають багато годин життя.
 
Але ми щиро сподіваємось, що навіть такі жорстокі епідемії колись закінчаться і всі ми повернемося до звичного життя. Правда, воно вже буде зовсім іншим – такі злами (стреси) в житті людства накладають свої сліди на все подальше існування. Сучасний світ з його надшвидкими темпами життя диктує такі умови. І тут потрібно бути не просто успішним, але насамперед цінним в якійсь вузько вибраній спеціальності. Щоб здобути або утримати своє місце в сучасному світі, варто аналізувати світові тренди та бачити загальну економічну картину міста, країни і світу назагал. Вже тепер зрозуміло, що всіх нас без винятку чекають нові виклики, до яких потрібно бути готовими – насамперед психологічно. А для цього потрібно думати, прислухатись до себе, аби зрозуміти, що ми можемо, що ми вміємо, а що потрібно і доопрацювати. Звісно, що тут на допомогу приходять все-таки паперові книги – на всі смаки та вподобання.
 
Цікаво, що підприємливі сайти вже навіть запропонували свої онлайн-курси «Мистецтво читати» і «Мистецтво мислити і говорити»…звісно, за дуже немалу вартість.
 
І ми сьогодні представляємо тільки деякі видання, які є у фондах Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського. Вони вже давно перевірені часом і нашими небайдужими читачами і їх можна взяти з собою, звісно, безкоштовно.
 
І перше, що ми би хотіли запропонувати, це книги з психології. Як нам зрозуміти своїх дітей, онуків, близьких, але насамперед – себе. Які читаються із записником, над яким треба спокійно подумати і прислухатись насамперед до себе. Навчитися тримати себе в руках та вміти комфортно уживатися в різних колективах, буде дуже важливою в наступні часи. До цих викликів також треба бути готовим, так як на помилки не буде часу. Важливим для більшості людей буде вміння чітко і грамотно планувати як свої кошти, так і – свій час, проявляти при цьому гнучкість, вміти втрачати…і рухатися далі.
 
 
Ми пропонуємо одну із культових книг з психології людини. Або, як тепер модно казати, міжнародний бестселер з психології, який з часом зовсім не втратив своєї актуальності
 
Берн Э. Игры, в которые играют люди. Люди, которые играют в игры. – 2009. – 576 с.
 
Незаперечним авторитетом серед наших молодих читачів користуються такі добрі переклади на українську мову із зарубіжної психології, як от:
 
Ґебріел Еттінґен Перегляд позитивного мислення: на основі нової науки про мотивацію (пер. Лесь Герасимчук). – К. "Наш Формат", — 2015. Оригінал (англ.): "Rethinking Positive. – 208 с.
 
Пол Клейнман Психологія 101. Факти, теорія, статистика, тести й таке інше. 2017. – 240 с.
І звісно, одна книга із популярної тематики, про досягнення успіху в бізнесі. Хоч в наших реаліях, не так просто все втілити, але якісь вартісні зернини, якщо підходити з розумінням до такого чтива, завжди можна знайти.
 
Ерік Райз Стартап без помилок. Посібник зі створення успішного бізнесу з нуля / переклад з англ. О.Яцини. –Видавництво: "Vivat", — 2018. – 368 с.
 
Не втратили своєї актуальності і теми з журналу по психології «Колесо жизни», які ми передплачували в кращі часи.
 
В довгі і холодні зимові вечори до чашки кави чи чаю буде добрим подарунком для домашнього читання всім членам родини художня література, і класика насамперед. А можна навіть вголос читати – це буде прекрасним приводом зібратися разом, перечитати улюблені книги або щойно видані. І як тут не згадати слова відомого англійського письменника-фантаста, автора численних романів Ніла Ґеймана про художню літературу в нашому житті:
 
«Найпростіший спосіб гарантовано виростити грамотних дітей – це навчити їх читати і показати, що читання – це приємна розвага. Найпростіше – знайдіть книги, які їм подобаються, дайте їм доступ до цих книг і дозвольте прочитати їх. І друга річ, яку робить художня література, – вона породжує емпатію (грец. patho — співпереживання) Художня проза – це щось, що ви робите з 33 буквами і пригорщею розділових знаків, і ви, ви один, використовуючи свою уяву, створюєте світ героїв, що населяють його і бачите своїми очима. Ви починаєте розуміти відносини, почуття, психічні стани іншої особи в формі співпереживання, відвідувати місця і світи, про які ви б і не дізналися.
 
Ми повинні читати вголос нашим дітям. Читати їм те, що їх радує. Читати їм навіть історії, від яких ми вже втомилися. Говорити на різні голоси, зацікавлювати їх і не припиняти читати тільки тому, що вони самі навчилися це робити. Читання вголос має стати моментом єднання, часом, коли ніхто не дивиться в телевізор, не бавиться з телефоном, коли спокуси світу відкладені вбік»
 
Серед видань, які щойно видані і заслуговують на уважне читання а то й перечитування, безперечно належить наша модерністка Ольга Кобилянська. Її повісті та оповідання підіймають вічні питання, особливо для жінки.
Нещодавно у видавництві «БУКРЕК» було підготовлено і видано 7 томів Ольги Кобилянської.
 
 
В цьому ж ряду варто відзначити книги чернівчанки Ірини Вільде. У наших фондах є повне, без купюр, видання її найзнаменитішого роману «Сестри Річинські» в двох томах.
  
Вільде Ірина Сестри Річинські. – Львів, Апріорі, 2011. – 1264 с.
 
Талановита письменниця разом із своїми героїнями – Оленою Річинською та її п’ятьма дочками подарує Вам не один світлий вечір.
 
А книга повістей буде не лише приємною для читання, а й стане віртуальною прогулянкою містом – адже події відбуваються в Чернівцях.
 
 
 
Вільде Ірина Метелики на шпильках. Б’є восьма. Повнолітні діти. Повісті. – Дрогобич: Відродження, 2009. – 488 с.
 
 
 
 
 
Звичайно, ми намагаємося, аби в наших фондах були всі вартісні новинки сучасного українського літературно процесу. Серед них твори Юрія Мушкетика, Володимира Лиса, Юрія Андруховича, Володимира Даниленка, Івана Корсака, Оксани Забужко, Сергія Жадана, Юрія Винничука, Марії Матіос, Анатолія Дністрового, Тараса Прохаська, Христі Венгринюк, Ксенії Фукс, Ігоря Померанцева та інших.
 
 
Були і завжди будуть актуальним класики світової літератури. І серед них мабуть щонайперше твори Еріха Марії Ремарка, Стефана Цвейга, Германа Гессе, Франца Кафки, Патріка Зюскінда, Федора Достоєвського, Габріеля Гарсіа Маркеса, Віктора Гюго, Чарлза Дікенса, Оноре де Бальзака, Стендаля, Марка Твена, Томаса Манна, Моріса Метерлінка, Джона Гордона Байрона,Кнута Гамсуна. 
 
 
 
На найсерйозніших читачів чекають такі солідні видання, як от книжка англійського історика, професора Нормана Дейвіса «Європа: Історія», в якій на 1464 сторінках представлено курс європейської історії і при тому, в легкій і доступній мові викладу. В цьому ряду книги відомого американського історика, професора Єльського університету Тимоті Снайдера, які написані на багатих архівних документах і завжди читаються з непідробним інтересом.
 
Одна з них – «Червоний князь. Таємниці життя ґабсбурзькогор ерцґерцога», про Вільгельма фон Ґабсбурга, більш відомого як Василя Вишиваного. То для нас близька ця знакова постать, так як пов’язана з подіями в Чернівцях та на Буковині. І ще одна книжка про цього знаменитого Габсбурга авторства Ю.Терещенка і Т.Осташко «Український патріот з династії Габсбургів».
 
   
 
 
 
Історія України представлена такими монографіями, як Наталя Яковенко «Нарис історії середньовічної та ранньомодерної України (вид.4-те)», в якій авторка переосмислила українську історію. Назва книжки Сергія Піддубного «Код України-Русі» вже говорить сама за себе, тобто що є духовним скарбом України та українців.
 
І ще одне видання, яке нікого не залишає байдужим в науковому, і не тільки, світі вже 15 років. Це книга Тетяни Таїрової-Яковлєвої, яка вийшла в серії «Великий науковий проект» – «Іван Мазепа». Професор із Санкт-Петербурзького державного університету на основі документальних досліджень обґрунтувала своє бачення постаті цього суперечливого гетьмана. Вона точно не залишить байдужим кожного, хто візьме в руки це видання.
 
 
Не обділені увагою і наші найменші читачі та підлітки. Серед нових надходжень, які вони найбільше люблять, представлена класика, як от Редьярд Кіплінг, Вальтер Скотт, Ч.Вільсон і Д.Макспедден, Конан Дойль та найновіші видання чернівецького дитячого видавництва «Чорні вівці».
 
 
А вже для чернівчан пропонуємо цілі полиці добрих і цікавих книг з історії міста, які в ці місяці можна перечитати уважно з олівцем. А вже коли буде тепліше і спокійніше, буде можливість пройтися вулицями Чернівців і відкрити для себе нові прецікаві сторінки з історії будинків, вулиць і закутків міста.
 
 
Ми щиро зичимо всім пережити ці тривожні часи і знайти книгу, яка допоможе вийти зі складної життєвої ситуації, згадати і відкрити в собі ті таланти, які десь глибоко були заховані і найголовніше…знайти і зрозуміти себе і своє місце в цьому світі.