Авторська програма "Літературні зустрічі в Муніципальній…"

Ліна Василівна Костенко казала: «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний доторк до душі».
Молоді, талановиті та амбітні чернівчани не можуть не погодитися з цим твердженням. Саме через любов до поезії 12 лютого в стінах Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського був проведений літературний вечір.
 
Після багатомісячних карантинних обмежень, коли довелося відкласти багато вартісних зустрічей та проектів, колектив Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського повертається до звичного інтелектуального спілкування із своїми читачами. Звичайно, з дотриманням всіх норм безпеки.
 
 
На довгоочікувану авторську програму бібліотеки «Літературні зустрічі в Муніципальній…», яку підготувала і модерувала працівниця Олена Лисенко, зібралися молоді чернівчани, які читають книги і самі пишуть поезії. Тема першої зустрічі звучить «Sine qua non» і перекладається як «те, без чого неможливо».
 
І одразу ж поламали стереотипи, які останнім часом чомусь наполегливо нав’язують через електронні мережі, що сьогодні молодь не читає і не ходить в бібліотеки. Молодь читає, і при тому дуже якісну літературу. Вони вільно цитували поетів української та світової поезії – звучали поетичні рядки Рози Ауслендер, Тараса Шевченка, Сергія Єсеніна, Ліни Костенко. Обговорювали новинки сучасних світових бестселерів, проте найбільше їх цікавили автори психології, психоаналітики та психотерапії.
 
Учасники зустрічі розвінчали ще один стереотип, що поезію пишуть дівчатка – більша половина присутніх була чоловічої статті. А так як на цю зустріч вже давно чекали, то найголовнішою подією було власне читання поезії. Звучали і переклади, проте насамперед всі присутні читали свою поезію. Найбільше вразило те, що вони отримали можливість саме через поезію розказати про свої найглибші хвилювання душі, про свої, інколи досить болючі пошуки місця в цьому, не завжди прихильному до них світі. Те, що вони не можуть сказати словами, вони передали через поезію. Як вміли, як їм підказує серце, але те, що це цілковито щиро – то безсумнівно.
 
 
 
Учасники читали один за одним, змінюючи своїми поетичними текстами атмосферу заходу і настрій слухачів. Для багатьох це був дебют, помітним було переживання і тремтіння рук. Але завдяки дружній та домашній атмосфері хвилювання швидко відступало. Захід супроводжували шедеври світової музики, які звучали на вінілових платівках з фондів Анатолія Миколайовича Добрянського. Молодь залюбки декламувала поезії під звуки класичної музики.
 
В перервах між читанням відбувалося жваве обговорення – свою оцінку, зауваження і захват висловлювали всі присутні учасники зустрічі.
Всім захід дуже сподобався, цьому сприяла затишна атмосфера бібліотеки та й мабуть тепло і світло, яке зберігають книги з приватних книгозбірень. Деякі учасники забронювали собі місця на наступних літературних вечорах, які пройдуть в Муніципальній бібліотеці. Ті, хто до цього не писав, надихнулися і обіцяли порадувати інших результатами свого натхнення на наступних заходах.
 
Відео з декламуванням віршів можете знайти на каналі Муніципальної бібліотеки в YouTube 
 
 
 
Директорка О. Щербанюк
 
 
Учасники читань