Нові надходження: Євгенія Ярошинська: анотований бібліогр. покажчик, Ірина Вільде: бібліогр. покажчик, Авксентій Яківчук: бібліогр. покажчик

За життя Анатолія Миколайовича Добрянського його колеги з кафедри літератури ЧНУ ім. Ю.Федьковича, вдячні і талановиті студенти, письменники Буковини завжди несли йому свої перші сигнальні примірники. Вони хотіли потішити чернівецького книголюба своїми художніми чи фаховими виданнями. А заодно з хвилюванням чекали на оцінку своєї праці найвідомішого книголюба Чернівців Анатолія Добрянського.
 
А тепер всі нові видання, монографії колишні студенти, а нині поважні науковці університету приносять в бібліотеку його імені. А читачами насамперед є власне студенти – філологи та всі чернівчани, які завжди читали і читають книги.
 
От і нещодавно доцент кафедри української літератури Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Василь Васильович Костик порадував читачів Муніципальної бібліотеки трьома бібліографічними покажчиками із своїми дедикаціями. Це дуже специфічне наукове видання, яке потребує багато часу і професійної ретельності. Адже в тій невеличкій книжечці зібрана вся інформація про письменника чи науковця, яку тільки можна на цей час було зібрати по всіх фондах, по всіх доступних джерелах. Але то дуже вартісна праця  для тих читачів, які пишуть наукові студії з даного питання чи намагаються глибше вивчити і зрозуміти дану особистість та її спадщину.
 
 Перше з них присвячено життю і творчості Євгенії Ярошинської, друге – Ірини Вільде, а третє – Авксентія Яківчука. Відразу варто зазначити, що всі згадані автори належать до плеяди буковинських письменників.
 
Насамперед поговоримо про покажчик, присвячений письменниці, педагогу, фольклористці, громадсько-культурній діячці Євгенії Ярошинській, з нагоди 150 річниці від дня її народження.
 
Євгенія Ярошинська (1868-1904): анотований бібліографічний покажчик / Авт.- уклад. В. Костик, Л. Костик, В. Бабич. – Чернівці: Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича, 2018. – 108 с.
 
Коротку, але дуже щільну за інформацією біографію письменниці «Ой зацвіла синя квітка в зеленім ячмени..» (Штрихи до життєпису Євгенії Ярошинської) написав фольклорист і науковець Василь Васильович Костик. В ній представлені найбільш цікаві та важливі події з життя письменниці. Образ синьої квітки сягає ще часів творчості Новаліса – це втілення мистецького, поетичого таланту. Прозова творчість Євгенії Ярошинської саме така, лірична, ніжна, співоча. Вона нагадує поезію в прозі і зачіпає найтонші струни душі читачів.  Мету видання описано в розділі «Від укладачів»: «Книга містить інформацію про публікацію її оригінальних творів, численних матеріалів до життєпису, педагогічну, фольклористичну, культурно-просвітницьку та активну громадську діяльність відомої буковинки». 
 
У розділі «Видання творів» включені всі джерела, як часописи, так і окремі видання, починаючи з 1886 і до 2018 року, де були надруковані власне всі твори письменниці та включено її листування. Наступний розділ «Листування Євгенії Ярошинської» включає як власне її листи до адресатів, так і надіслані до неї. Цей розділ завжди вважається самим цікавим, адже там можна «прочитати» життя того часу через їхнє листування. Серед адресатів такі знакові імена як Ольга Кобилянська, Михайло Павлик, Костянтина Малицька, Франтішек Ржегорж та інші діячі того часу, сучасники Ярошинської. Розділ «Перекладацька діяльність Євгенії Ярошинської» подає її переклади з чеської, норвезької, болгарської на українську мову.  «Література про життя і творчість Є. Ярошинської» включає відгуки різних авторів на її творчість в різних джерелах, ще починаючи з 1889 року.
 
Дуже поважний розділ  «Фольклористична діяльність Євгенії Ярошинської», так як вона багато праці та уваги приділяла саме збереженню фольклорної спадщини буковинців.
 
Про її контакти з чеським етнографом, перекладачем, дослідником    українського народного побуту, народної медицини і фольклору в Галичині Франтішеком  Рже́горжем (чеськ. František Řehoř, 1857 - 1899) можна познайомитись за посилання:
 
 
Окремі розділи складають такі важливі джерелознавчі дослідження «Рукописи. Архіви», «Бібліографія бібліографії», «Твори Є. Ярошинської та публікації про неї у фондах наукової бібліотеки ЧНУ ім. Ю. Федьковича». Іменний покажчик з відповідним посиланням робить це видання дуже зручним для користування.
 
Завдяки тому, що всі видання чітко поділенні на окремі групи та розділи, читачі зможуть легко знайти потрібне.
 
Бібліографічний покажчик стане в нагоді не тільки дослідникам життя і творчості видатної буковинки, а й звичайним школярам і студентам. Для глибокого вивчення творчості Євгенії Ярошинської опрацьовувати потрібно якомога більше вартісних видань. Для того, щоб визначитися зі списком літератури, варто скористатися бібліографічним покажчиком.
 
Наступна авторка, про яку піде мова - Ірина Вільде — псевдонім Дарини Дмитрівни Макогон (Полотнюк – за чоловіком, Макогон — за батьком).
 
Ірина Вільде (1907-1982): бібліографічний покажчик / Авт.-уклад. В. Костик, Н. Маковій. – Чернівці: Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича, 2018. – 160 с.
 
Традиційно, зустрічає читачів звернення упорядників, коротка передмова Василя Костика «Народжена буковинкою», в якій він дає ґрунтовну оцінку творчості письменниці в контексті літературного процесу на Буковині ХХ століття.
 
Перший розділ присвячено працям, пов’язаним з виданням творів авторки. Він має такі підрозділи: «Зібрання творів», «Окремі видання», «Твори Ірини Вільде, опубліковані у періодичних виданнях та збірниках», «Літературно-критичні статті. Публіцистика».
Другий розділ присвячений біографії, тут є такі підрозділи: «Про Ірину Вільде в окремих працях, енциклопедіях, довідниках та словниках», «Про Ірину Вільде в періодичних виданнях та збірниках», «Бібліографічні джерела, в яких зареєстровано твори Ірини Вільде та література про неї».
 
Третій розділ – «Про Ірину Вільде в інтернет-джерелах». Четвертий – «Листи Ірини Вільде до Ольги Годованської», додатки, рукописи, архіви та іменний покажчик.
 
Завдяки чіткій структурованості та упорядкованості праць дослідники можуть легко знайти потрібні видання.
 
Завершуємо розповідь про дарунки Василя Васильовича Костика бібліографічним покажчиком , виданим у 2017 році до дев’яносторіччя від дня народження фольклориста Авксентія Яківчука.
 
Авксентій Яківчук (1926-2006) : бібліогр. покажчик / авт.-уклад.: М. Дудирда, І. Рудько. – Чернівці, 2017. – 68 с.- До 90-річчя від дня народження.
 
Авксентій Федорович майже 50 років невтомно досліджував усну народну, пісенну творчість, культуру й побут, основи й закономірності культурно-історичного розвитку населення Буковини. Автор понад 400 статей у часописах України та понад 100 – у книжкових виданнях. Співавтор численних народознавчих, культурологічних, мистецьких збірок.
 
Видання починається зі статті Василя Костика «Про народознавчі здобутки Авксентія Яківчука», в якій автор розповідає надзвичайно цікаві факти біографії Авксентія Федоровича.
 
Наступною йде стаття - спогад Миколи Шкрібляка «Хранитель народної культури». У ній автор розповідає про вклад Авксентія Яківчука в українську фольклористику. «Основні дати життя і діяльності», «Публікації у збірниках та періодичних виданнях», «Література про життя та творчість Авксентія Яківчука», «Бібліографія», «Вебліографія», «Іменний покажчик» - розділи, які формують цей бібліографічний покажчик.
 
Науковці, студенти, фольклористи, краєзнавці і прості читачі можуть неабияк полегшити собі пошукову роботу щодо постаті Авксентія Яківчука завдяки цьому бібліографічному покажчику.
 
Василь Васильович Костик – фольклорист, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
 
В. В. Костик народився 7 лютого 1967 року в с. Веренчанка Заставнівського району Чернівецької області.  У 1991 році закінчив Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, філологічний факультет. З 1992 року працює на кафедрі української літератури ЧНУ. В 2007 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Весняно-обрядовий фольклор Буковини».  Тематика наукових досліджень: Українська фольклористика Буковини другої половини ХVІІІ – поч. ХХІ ст.; фольклор радянської доби; фольклор національно-визвольних змагань українського народу 1940 – 60 рр.; фольклоризація церковних текстів; літературне краєзнавство.
 
 
 
 
 
 
Підготувала Олена Лисенко