Нові надходження: Повне академічне зібрання творів Лесі Українки у 14 томах

Напередодні пресвітлого свята Воскресіння Господнього, Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського поповнила свої фонди надзвичайно цінним виданням — Повним академічним зібранням творів Лесі Українки у 14 томах, виданим з нагоди її 150-річного ювілею. Ініціатором цього видання виступив Волинський національний універститет імені Лесі Українки.
 
Тепер відвідувачі нашої книгозбірні зможуть насолоджуватись оригінальними творами авторки, невпорядкованими радянськими службами. Адже попереднє видання — 12-томник був виданий в 70-х роках минулого століття і несе на собі важку ношу радянської цензури. Одна з упорядниць, Віра Агеєва зауважила під час презентації видання: "Леся Українка своєю творчістю повертала нас до європейської культури, тому в нас її відбирали, як могли". Нарешті, через 150 років після народження письменниці українським науковцям вдалося видати це зібрання творів і закрити цей гештальт.
 
А Муніципальна бібліотека отримала один комплект із 1500-тисячного накладу завдяки старанням двох науковиць: Елеонори Соловей — щирої приятельки Анатолія Миколайовича Добрянського і Світлани Кирилюк — його талановитої та вдячної студентки. Обидві літературознавиці повсякчас були і залишаються добрими друзями нашої книгозбірні і саме їм ми дякуємо за це рідкісне видання.
 
Елеонора Степанівна Соловей — доктор філологічних наук написала передмову до першого тому видання, присвяченому драматургії Лесі Українки. Як визначають дослідники, саме п’єси письменниці займають основне місце в її творчому доробку. Вони були новаторськими, часто незрозумілими сучасникам письменниці. Але тепер, завдяки ретроперспективному аналізу ми можемо осягнути геніальність драматургії Лесі Українки і Елеонора Степанівна доводить це в передмові.
 
 
 
Викладачка Чернівецького національного університету - Світлана Дмитрівна Кирилюк була одним із упорядників 6 тому, в якому представлена художня проза Лесі Українки.
 
 
 
Загалом, видання тематично поділене за напрямами. У перших чотирьох томах опубліковано драматургічний доробок авторки; у п‘ятому – поезія та ліро-епічні поеми; у шостому – художня проза; у сьомому – літературна критика та публіцистика; у восьмому – переклади; у дев‘ятому – засоби народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки; у десятому – "Стародавня історія східних народів" та конспекти, виписки, нотатки; В останніх чотирьох томах серії опубліковано її епістолярну спадщину 1876–1913 років. 
 
Не можемо промовчати про естетичну цінність видання, книгу дуже приємно брати до рук, палітурки обтягнені тканиною, сторінки вражають своєю якістю та білизною.
 
 
 
Приємного читання та веселих свят!