Інтелектуальний календар ЛИПЕНЬ - 2021: Дослідник українсько-німецьких зв'язків у Чернівцях - Рудольф Ваґнер

Цими днями ми відзначаємо 110 річницю від дня народження німецького історика, дослідника Буковини, почесного доктора Чернівецького національного університету – Рудольфа Ваґнера.
 
Народився майбутній науковець у селі Дуліби поблизу Стрия (тепер Львівська область) в сім’ї австрійського військовослужбовця. У 1920 р. переїхав разом з сім’єю до міста на півдні Буковини Гура-Гуморулуй, де у 1930 р. закінчив зрумунізовану (колись німецьку) гімназію. Того ж року вступив до Чернівецького університету, де вивчав германістику та історію на філософському факультеті, одночасно навчався на теологічному факультеті, вивчав грецьку мову та іврит.
 
Завдяки тому, що отримав ґрунтовну освіту, продовжив навчання в німецькому університеті міста Марбурга завдяки стипендійній програмі «Товариства німців за кордоном». Тут захистив дисертацію на тему «Український реформаційний рух в Східній Галичині: його історичні, духовні та культурні засади». Потім молодий науковець переїхав у столицю і став асистентом в Берлінському інституті Східної Європи.
 
 
Корпус філософсько-теологічного факультету ЧНУ

На початку Другої світової війни волею долі знову опинився у Чернівцях, де обіймав посаду начальника штабу німецької переселенської комісії. Працював у приміщенні готелю "Пансіон сіті", що знаходився на вулиці Університетській, 34.
 
 
Університетська, 34
 
Після важких воєнних років та англійського полону доктор Ваґнер з 1946 року розпочинає у Баварії надавати допомогу та підтримку всім німецьким біженцям зі Східної Європи. Завдяки зусиллям професора Вагнера у Мюнхенському університеті у 1954 році було засновано кафедру східноєвропейських та соціальних наук.
 
Брав активну участь у створенні та діяльності Земляцтва буковинських німців та заснуванні їх друкованого органу – газети «Der Sudostdeutsche» і довгий час був її головним редактором (1979–1995). У 1975 р. на честь 100-річчя Чернівецького університету підготував та видав колективну монографію «Alma mater Франціско-Йозефіна – Чернівецький Університет». Також був одним із засновників «Німецько-українського товариства у Мюнхені». У 1980 р. Рудольф Ваґнер став членом-кореспондентом української «Могилянсько-Мазепинської Академії Наук», з тодішнім осідком у Монреалі.
 
Після виходу на пенсію доктор Ваґнер цілком присвятим себе дослідженню історії Буковини та популяризації її в Європі. Останньою фундаментальною працею патріота Буковини є ювілейне видання до 120-річчя Чернівецького університету «Від півмісяця до двоголового орла».

У цих своїх працях: «Alma Mater Francisco Josephina» (München, 1975; 1979), «Vom Halbmond zum Doppeladler» 1996; та у книзі «Ausgewählte Beiträge zur Geschichte der Bukowina: Vom Moldauwappen zum Doppeladler»  («Вибрані розвідки до історії Буковини») 1991, крім статей про буковинських німців, подає також дослідження про інші народності Буковини, німецько-українські взаємини, місто Чернівці, відомих буковинських особистостей (Ю. Федьковича, М. Василька, С. Смаль-Стоцького, В. Залозецького), джерела до історії Буковини. Крім цього, він був співавтором і видавцем відомої книги з історії Чернівців - «Чернівці у плині часу».
 
Для дослідників українсько-німецьких взаємин особливу цінність становлять такі праці науковця: "Буковина та її німці", "Німецьке культурне життя на Буковині", "Сліди німецьких поселенців". У цих дослідженнях Рудольф Ваґнер приділив велику увагу етносоціальним процесам буковинських німців. А в праці "Німецьке культурне життя на Буковині" відзначив, що поштовхом до заснування національних товарист не тільки німцями, а й усіма етносами краю було відкриття університету у Чернівцях. У своїх дослідженнях професор Ваґнер виділив "Німецьку читальню у Чернівцях" і дав коротку характеристику цьому товариству.
 
Науковець подарував у 1995 році у Мюнхені Сергію Осадчуку рідкісну світлину, зроблену у 1904 році під час проведення першого у Чернівцях свята квітів.
 
 
Світлина зроблена на сходах Ратуші 
 
 
Помер Рудольф Ваґнер у Мюнхені 20 травня 2004 р.

Визнаючи заслуги німецького вченого в дослідженні та популяризації історії багатонаціонального Чернівецького університету та Буковини, 3 липня 1997 р. вчена рада прийняла рішення про надання доктору Рудольфу Ваґнеру титулу «Почесний доктор Чернівецького університету».
 
 Фото з інтернет-ресурсів
 
Підготувала Олена Лисенко