Одеські перемоги юних чернівчан…

У Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського відбулася зустріч вихованців студії “Дизайн” (керівник Світлана Крачило) «iParus – емоції, враження, перемоги», які поділились враженнями про участь в конкурсі цифрової ілюстрації «iParus», що проходив в Одесі та мистецькими здобутками. Конкурс пов’язаний безпосередньо з книгою, тому презентація відбулася в місці, де книги поважають і люблять, а творчість високо цінують – у нашій бібліотеці. Тут вони займалися, проводили майстер-класи, надихалися вишуканими внутрішніми інтер’єрами та добрими книжками. Тому і своїми творчими здобутками вирішили поділитися в нашій книгозбірні.

Презентували нагороди і враження Каті Островської та Злати Крушельницької, що привезли їх з Одеси. Отримали їх дівчатка у конкурсі цифрової ілюстрації iParus, яка відбувається в межах Корнійчуковського фестивалю дитячої літератури.
 
10 міжнародний Корнійчуковський фестиваль дитячої літератури і 25 книжковий фестиваль «Зелена хвиля»  відбувся 5-8 серпня 2021 року в Одесі. У фокусі фестивальної програми 2021 року література для дітей та підлітків, тому всі події сконцентровані виключно в цьому напрямку. Учасникам конкурсу пропонувалося проілюструвати теми, присвячені знаковим ювілейним літературним датам поточного року. 
 
Нашим фіналісткам вручили нагороди – статуетки, що засвідчують призові місця, грамоти, подяки, пристрої для покращення малювання. А ще, вибрані роботи опублікували  в друкованій та в електронній версії альманаху конкурсу дитячої літературної творчості «Море талантів». Пані Світлана принесла його на зустріч і кожен охочий міг подивитися на роботи фіналістів, серед яких були малюнки талановитих чернівчанок.
 
Організатори конкурсу наголошують: "Одеса буде пишатися, якщо перші творчі кроки майбутні генії пера і стілуса зроблять саме в місті білих акацій." 
 
Учасникам конкурсу на вибір були представлені кілька письменників-ювілярів, чиї твори вони ілюстрували. Юні чернівчанки обрали драму-феєрію Лесі Українки «Лісова пісня».
 
Катя Островська, якій 10 років, в молодшій віковій категорії (до 11 років) виборола 1 місце з роботою “Мавка, що любить читання”. Мавка давно є провідним персонажем на малюнках Каті, дівчинка відчуває особливу любов і спорідненість з героїнею «Лісової пісні».
 
 
 
А Злата Крушельницька, якій 13 років, у старшій віковій категорії (діти 12-18 років) була наймолодшою серед фіналістів і посіла 2 місце з роботою “Мавка і Перелесник”. Злата зазначила, що персонаж Перелесник дуже складний і малознаний. Тому завданням Злати було не просто відтворити образ героя, а фактично створити його.
 
 
 
За посиланням Ви можете подивитися арт-анімацію малюнка Злати в дусі сучасних тенденцій: https://www.youtube.com/watch?v=Z94-iZvVy_o
 
А це посилання на інтерв'ю, яке записала Оля Крачило в юних художниць:
 
 
Малюнки дівчата надрукували на футболках, таким чином створили ще й новий дизайн на одязі. Як повідомила пані Світлана, компанія, що займається друком на одязі зацікавилась дизайном Каті і мають на меті почати співпрацю з юною художницею.
 
На зустріч прийшли друзі переможниць, батьки, родичі, викладачі. Особливо була втішена їхня керівниця – Світлана Крачило. Вона підтримувала своїх учениць на всіх стадіях створення робіт і перемоги у конкурсі, тому особливо раділа, презентуючи батькам здобутки дівчаток. Для батьків і друзів спеціально показали світлини з одеськими враженнями: похід у музей сучасного мистецтва, відвідування саду скульптур, конкурс, ласощі, якими вдалося посмакувати. Юні буковинки побачили південний колорит, відчули шум хвиль і радість тріумфу і перемоги.
 
 
Саме такі зустрічі в нашій книгозбірні створюють атмосферу міста, де народжується, твориться і цінується справжня книга, справжнє мистецтво.
 
Ця зустріч на початку навчального року мотивує батьків вкладати час і кошти в навчання своїх дітей. І чим би вони не займалися в дорослому віці, такі заняття розвивають у діток творчі здібності, критичне мислення і фантазію.
 
 
Після розмови на гостей заходу чекали ласощі та неформальне спілкування. Діти одразу взялися досліджувати склад фондів нашої книгозбірні та обрали собі книжки, зацікавились навіть наймолодші гості.