Нові надходження: дарунки від професора Сергія Пивоварова

Дарунки від професора Сергія Пивоварова не закінчуються. Сьогодні хочемо розповісти Вам про збірник наукових праць «Могилянські читання», який видає Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник. Професор С. Пивоваром має безпосереднє відношення до видання цього вартісного збірника, тому плодами своєї кропіткої праці одразу ділиться з читачами Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського. А в тому, що наші відвідувачі оцінять і не оминуть увагою таке важливе видання, ми впевнені.
 
Аж 4 збірники наукових праць поповнили сьогодні полиці наших фондів: 2011, 2013, 2014 і 2015 років, адже «Могилянські читання» - це щорічник, у якому друкують свої дослідження і розвідки провідні українські науковці.
 
Загалом, структура збірника чітка, він має чотири розділи: 1- «Історичні та філософські дослідження», 2 – «Археологічні дослідження», 3 – «Музейна справа та музейна педагогіка» і 4 – «Мистецтвознавчі аспекти вивчення сакральних пам’яток». Кожен читач може знайти ту інформацію, яка найбільше його цікавить і зекономити дорогоцінний час. 
 
У виданні 2011 року в розділі  Історичні та філософські дослідження» представленні такі статті: «Сакральна спадщина доби козаччини» Несвідоміна Н. В., Капустіна І.М., «Преображенська церква чигиринського Троїцького монастиря: історико-археологічне дослідження» Пашковський О.А., «Особистість у літературі як дзеркало історії» Рева Л.Г., «До проблеми культу києво-печерських святих у першій половині ХVІІ століття» Сінкевич О.Н.
 
Могилянські читання 2011 року: збірник наукових праць: Християнські реліквії: вивчення, збереження, експонування / Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник; ред. Рада: В.М. Колпакова (відп.ред) та ін. – К., 2012. – 660 с.
 
У розділі «Археологічні дослідження» упорядники помістили такі статті: «До локалізації монастиря Чесного Хреста поблизу Острога» Вертелецький Д.Ю., «Знаки давніх майстрів на плінфі Успенського собору Києво-Печерської лаври» Сургай О.І., «Некрополь доби пізнього українського Середньовіччя на території м. Білопілля» Осадчий Є. М.
 
Розділ «Музейна справа та музейна педагогіка» містить такі статті: «Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник – Свято-Успенська лавра: історичні виміри діалогу» Литвин Н.М., «Соціологічні дослідження специфіки музейної аудиторії» Лях Я.В., «Історичний квест для старшокласників «Маршрутами війни» Сербіна І.П.
 
Останній розділ цього збірника - «Мистецтвознавчі аспекти вивчення сакральних пам’яток» поєднує в собі наукові праці, присвячені збереженню, реставрації та активному поширенню пам’яток культури. Статті: «Культові споруди Київщини» Бреяк О.В., «Основні етапи реставрації мозаїк Софії Київської» Куковальська Н.М., «Сучасний стан Дальніх печер: чинники впливу та проблеми збереження» Черевко І.А.
 
У виданні 2013 року у цих розділах вміщенні не менш цікаві та цінні дослідження. Особливо актуальною для буковинців є стаття С.В. Пивоварова і Ю.В. Миська «Реставраційні роботи в Хотинській фортеці». Науковці не лише теоретично знайомі зі станом цього заповідника, а й беруть активну участь у реставраційних процесах та поширенню культурно-історичної спадщини. Це дійсно важливе завдання вони виконують чесно і самовіддано вже багато років і говорять про культурні надбання та проблеми збереження спадщини не тільки на регіональному, а й на всеукраїнському рівні.
 
 
 
Могилянські читання 2013 року: збірник наукових праць: Збереження історико-культурної спадщини: реставратори та реставрація – доля пам’яток і людей / Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник; ред. колегія: Л.П. Михайлина (голова) та ін. – К., 2014. – 528 с.
 
У збірнику «Могилянські читання» 2014 року була надрукована стаття професора С. Пивоварова, називається «Скарб з великої лаврської церкви 1898 року». Автор детально характеризує стан і вартість скарбу, а також історію його появи і спроби намісників церкви продати його. Складна і захоплива подорож у ХІХ століття передає основні особливості і характерні ознаки тогочасного духовенства, а також привідкриває завісу державотворення та відносин з Російською імперією.
 
С. В. Пивоваров у співавторстві з М.В. Ільковим та В.А. Калініченком уклали наукову розвідку «Середньовічні християнські храми Північної Буковини та Хотинщини за даними археологічних досліджень». Це кропітка праця, інформацію для укладення списку церков доводилося вишукувати по крупинках в археологічних розвідках і буквально стягувати спільними зусиллями для створення цієї вартісної статті. А ще, автори якомога детальніше описують вигляд і стан церков, намагаються якомога точніше охарактеризувати стан християнства на Буковині та Хотинщині в час Середньовіччя. 
 
 
Могилянські читання 2014 року: збірник наукових праць: Давньоруські храми: дослідження та збереження. До 925-ліття від часу освячення Великої Печерської церкви / Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник; ред. колегія: Л.П. Михайлина (голова) та ін. – К.: НКПІКЗ,Видавець Олег Філюк, 2015. – 464 с.

У збірнику 2015 року також є стаття нашого земляка, яка називається «Монетна тезаврація 1902 року з території лаврського Больницького монастиря». Сергій Пивоваров не тільки досліджує культурно-історичну спадщину Буковини, а й детально вивчає пам’ятки Києво-Печерського монастиря. Його наукові праці повною мірою розкривають відповіді на поставленні автором питання і повертають історичну свідомість – таку важливу у наш час.
 
 
 
Могилянські читання 2015 року: збірник наукових праць: Новітні дослідження культурної спадщини України / Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник; ред. колегія: Л.П. Михайлина (голова) та ін. – К.: НКПІКЗ,Видавець Олег Філюк, 2016. – 504 с.
 
Видання містять статті українською та російською мовою, воно підходить для широкого кола читачів, хоча направлене, звісно, на дослідників та науковців.
 
Прочитати ці книги Ви можете у Муніципальній бібліотеці ім.А. Добрянського, а ми, у свою чергу, бажаємо професору С. В. Пивоварову наукових звершень та успіхів!
 

Олена Лисенко