Інтелектуальний календар ЛИСТОПАД - 2021 Нестор Літописець - основоположник української історіографії

 “Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування”
 
Панас Мирний

 День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначають в Україні. Встановлене воно 9 листопада 1997 р. указом Президента «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».
 
 
   За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
 
Життєпис 
 
Чернецтво Нестор прийняв у 17-річному віці, пізніше був висвячений в диякона. Він був книжником з широким історичним світоглядом і великим літературним хистом. Автор двох відомих творів – «Житіє Бориса і Гліба» та «Житіє Феодосія Печерського», складених у кінці ХІ ст. або на початку ХІІ ст.
 
Преподобний Нестор мав добрі знання з історії, літератури, грецької мови та богослов'я. Окрім цього мав виняткові здібності та пам’ять, які допомагали йому розумітись на  історичних подіях та тогочасному літературному житті, досконало володів грецькою мовою, що значно розширювало його світогляд.
 
Всесвітню славу Нестору принесла справа усього його життя – участь у літописанні Київської Русі. Він переробив зведення Никона (1073) та Іоанна (1093), опрацював низку нових усних і письмових джерел, довів розповідь до 1113 року, надав їй літературної форми. Так на початку ХІІ ст. виникла перша редакція «Повісті минулих літ», а Нестор увійшов в історію української літератури. Його мощі досі знаходяться у Києві, в печерах лаври.
Цікавий факт про літописця: у 80-х роках судмедексперти провели дослідження мощ святого і склали його ймовірний портрет, звідти ми і дізнались, як він насправді виглядав.
Image
Колись цього дня, 9 листопада, віддавали до школи дітей. Батьки зі школи йшли до церкви та ставили свічку перед образом преподобного, вірячи, що він допоможе дитині вчитися. Адже «користь від цього є велика», бо «Хто вчиться змолоду – не зазнає на старість голоду».
 
Традиційно, у День української писемності та мови покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова.
 
У День української писемності та мови, на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано з 2000 р. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово. Цього року автором радіодиктанту буде український письменник-вісімдесятник - Юрій Андрухович.
 
Цитати Нестора Літописця про мову
 
Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу, — це джерела мудрості.
 
Книги — бездонна глибина, ми ними в печалі втішаємося, вони узда для тіла й душі.
 
З книжних слів набираємося мудрості й стриманості.
 
Той, хто читає книги, бесідує з Богом або святими мужами.
 
У фондах Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського є дуже багато книг, пов’язаних з розвитком української мови та писемності. Ми намагаємося забезпечити наших читачів виданнями від найдавніших літописів (в тому числі Нестора Літописця) до найновіших наукових видань, присвячених цій темі.
 
Одним з таких видань є “Літопис Руський” куди увійшли: “Повість минулих літ”, “Галицький літопис”, твори Володимира Мономаха, а також іменно-особовий покажчик, присвячений київським князям. 
 
 
 
Літопис руський / Пер. з давньоруської Л. Є. Махновця; Відп. ред. О. В. Мишанич. - К.: Дніпро, 1989. - 591 с.
 
Нестор пише у “Повісті минулих літ” про український народ: “Се народ один і мова одна” і, таким чином, визначає основних шлях об’єднання розірваних земель - мовна єдність.
 
Також у фондах нашої книгозбірні Ви можете ознайомитися з виданням:
 
Повість врем’яних літ: Літопис (За Іпатіївським списком) / Пер. з давньоруської, післяслово, комент. В.В.Яременка. - К.: Рад. письменник, 1990. - 558 с.
 
 
 
У книзі “Історія української літератури” в 12 томах перший том присвячений давній українській літературі - ізборникам, літописам, повчанням, ораторській прозі. Особливе місце займає “Повість минулих літ”, а Нестора укладачі видання називають основоположником української агіографії. 
 
Ще одне видання, з яким ви можете познайомитися:
 
Давня українська література / за ред. М.С.Грицая. - К.: “Вища школа”, 1978. - 415 с.
 
У цій книзі, крок за кроком читачів знайомлять з безцінними скарбами давньої української літератури. Від “Повісті минулих літ” починається відлік української писемності, тому щороку ми святкуємо 9 листопада велике свято. 
 
Чекаємо Вас в Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського, щоб зануритися в барвистий світ давньої української літератури і вшанувати пам’ять Нестора Літописця.
 
А ще, наші читачі можуть познайомитися з виставкою «Найавторитетніший печерський старець свого часу"