«Соломія Крушельницька: шляхами тріумфів»

У серпні ми вшановуємо пам’ять про Анатолія Миколайовича Добрянського з нагоди його дня народження. Ось і цими днями зібралися родина, студенти, чернівчани, аби вкотре згадати цю світлу постать для нашого міста. А подарунок цього року зробила одна з його вдячних і талановитих студенток.
 
У Муніципальній бібліотеці імені Анатолія Добрянського відбулася лекція-дійство Валентини Андріївни Чолкан «Соломія Крушельницька: шляхами тріумфів». Цей захід був присвячений до 150-річного ювілею Соломії Крушельницької, який ми відзначатимемо у вересні. Саме такі лекції читав свого часу Анатолій Миколайович.
 
На зустрічі зібралося рафіноване інтелектуальне товариство. А відкрили захід улюбленою буковинською народною піснею Соломії Амвросіївни «Куди ти ідеш». Виконала її очільниця Академічного камерного хору «Чернівці» Надія Селезньова під фортепіанний акомпанемент своєї дочки – Олени Бєні.
 
Відео за покликанням:
 
Після музичного епіграфа гості перемістились у читальний зал для прослуховування лекції Валентини Андріївни, яка, до речі, тривала понад дві години і не залишила слухачів байдужими. Кожен зміг причаститися до фантастичного світу тріумфів української оперної співачки, мрії європейських композиторів та надзвичайно вольової жінки Соломії Крушельницької.
 
Її біографія захоплює: дівчинка народилася в багатодітній священицькій сім’ї і одразу продемонструвала неабиякий характер. Завдяки італійській співачці Джеммі Беллінчоні Соломія вирішила продовжити навчання в Італії в майстрів бельканто.  Її батько мав сміливість для того часу зрозуміти талант своєї дочки, взяв позику у розмірі двох тисяч, щоб дочка змогла жити і вчитися в Італії, за що Соломія була вдячна йому до кінця днів. Навчалася юна співачка у знаменитої Фаусти Креспі, яка в листі до батька Соломії казала:
 
«Таких талановитих і старанних учениць у мене не було і не буде».
 
Соломія Крушельницька дійсно була неймовірно старанною жінкою, яка з самого дитинства знала, чого вона хоче і все життя вперто рухалася до своєї цілі. Їй довелося багато разів ризикувати найціннішим – власним голосом, щоб вражати публіку неочікуваними партіями в операх.
 
 
Валентина Андріївна виділила три основні риси Соломії Крушельницької, які її прославили і зробили найвідомішою і найбільш затребуваною співачкою свого часу: 1 – вона була відмінною солісткою, 2 – вона була відмінною піаністкою і 3 – вона була неймовірною драматичною актрисою. Адже, щоб глядач повірив тексту, який ти виконуєш, необхідно цей текст прожити і відчути епоху, в якій відбувається дійство. Соломія Амвросіївна проживала кожну свою роль, демонструючи на сцені щоразу відмінну гру і виконання. Інколи на сцені доводилось помирати, бо життя героїні закінчувалось трагічно. Бували часи, коли Крушельницька «помирала» на сцені 4 рази на тиждень.
 
Вона стала новаторкою в опері, адже не тільки співала, а й сама танцювала, хоча зазвичай танцювальні рухи виконують професійні танцюристи. Вона часто сама грала на піаніно і сама шила собі костюми, яких, до речі, у неї було дуже багато. Про сценічні образи Соломії Крушельницької можна говорити дуже довго, адже збереглися численні фото, де співачка позує у різних образах: Суламіт, Галька, Кармен…
 
Валентина Андріївна розповіла про деякі опери, які виконувала українська співачка мовами оригіналу. А їх Соломія Амвросіївна знала аж вісім: українську, російську, польську, англійську, німецьку, французьку, італійську, іспанську. Можна лише здогадуватися, як важко втримати в пам’яті різноманітні тексти, мелодії і навіть…мови. Попри те, що Соломія Крушельницька була поліглотом, вона ніколи не забувала своє походження і кожен свій концерт закінчувала українськими народними піснями.
 
«Моя національність всім відома: я її ніколи не змінювала і ніколи й ніде не зміню, хоч підлесливість та видавання себе за когось іншого приносить користь».
 
Валентина Андріївна вразила авдиторію своїми знаннями про персону, роботу і родину Соломії Амвросіївни. Лекторка переглянула всі 59 опер, які виконувала Соломія Крушельницька і дослідила роль відомої співачки у кожній з них. Це важко осягнути, але Валентинівні Андріївні таки вдалося. Може сама Соломія Амвросіївна обрала старанну студентку Анатолія Добрянського і відкрила їй себе справжню.
 
Під час дійства Валентина Андріївна, будучи чудовою солісткою, сама емоційно виконала декілька відомих українських народних пісень та уривків з опер.
 
Як відомо, С. Крушельницька була дуже серйозною і закритою людиною. Вона ніколи не озвучувала під час інтерв’ю деталей приватного життя, ці теми були для любителів випитати найпотаємніше татуйованими. Але Валентина Андріївна завдяки силі і витримці таки змогла дізнатися, що Соломія народилась у 1872, а не як помилково вважають 1873. Вона дізналася багато фактів про листування Соломії з чоловіками, родичами і колегами. Щодо чоловіків, до речі: С. Крушельницька відмовила величезній кількості залицяльників, бо на першому місці у цієї феміністки була робота. Ігор Коляда у праці «Соломія Крушельницька» пише про десятьох закоханих чоловіків і як відповідь геніальної співачки уривок з її листа:
 
«Я закопалася в музиці, що не здібна о чимсь іншім думати. Нещасливим був би мій чоловік, якби я і по заміжжю не покинула театру. Я б його не потрафила так любити, як люблю музику».
 
Це чесне зізнання співачки дозволяє зробити висновок про те, якою вона була жінкою: сильною, відданою справі і щирою. Соломія Крушельницька – велика гордість України. Кожен з нас має знати про маленьку галичанку, якій аплодувала вся Європа, Америка і Канада.
 
Наприкінці Анатолію Миколайовичу і всім присутнім ще один музичний подарунок зробила актриса Лариса Бєлова, заспівавши пісню «Мрія» на слова Анатолія Добрянського, музику Леоніда Затуловського.
 
Відео дивіться за покликанням:
 
А Валентина Андріївна показала слухачам велику кількість нових і старих видань присвяченим Соломії Амвросіївні. Багато з них ви можете взяти у нашій книгозбірні, щоб поглибити свої знання про цю співачку. А ми дякуємо Валентині Андріївні за феноменальну лекцію, адже вона всіх присутніх вишукано та емоційно занурила у світ високої музики і віримо, що вона гідно вшанувала пам’ять про Анатолія Миколайовича.
 
 
Текст Олена Лисенко