Свідомими кроками – до душевного спокою у зрілий сад життя

Свідомими кроками – до душевного спокою у зрілий сад життя

      Сьогодні, коли особливо важко втримати психологічний баланс, в розпалі повномасштабної війни, що розпочалась в результаті вторгнення росії на територію України, поговоримо про душевну рівновагу, якої всі так потребуємо.
Міркуваннями щодо пошуків душевного спокою зі сторінок своєї книги зі мною ділився сучасний німецький філософ Вільгельм Шмід, відомий своїми працями у напрямку філософії життя. А я принагідно знайомлю коротко з книжкою і вас. Чому стисло? Гадаю, що не має сенсу деталізувати погляди автора або ж описувати всі почуття та думки, що виникли особисто в мене під час читання (про це я скажу лише в кінці). Пофілософствувати разом з автором, доєднатися до роздумів про сенс життя, внутрішню гармонію та пройти в міркуваннях десять кроків до душевного спокою, які, власне, і пропонуються читачеві на трохи більше, ніж ста сторінках, ви зможете самі, прочитавши книгу. Щоправда, про душевний спокій у ній йдеться у контексті старіння. Відповідну назву і має книжка Вільгельма Шміда – «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо», якою поповнилася наша книгозбірня, у перекладі Олександри Мельник-Под
олян. За гарний дарунок сердечно дякуємо видавництву «Книги – XXI» та особисто директору п. Василеві Дроняку.
      Зрозумілим стає одразу з назви, що в книжці йдеться про філософію старіння, якщо так можна сказати. Але, звичайно, воно не може бути відірваним від життя ні практично, ні теоретично, тому і поле для роздумів не може бути вузьким.



Шмід Вільгельм Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо / пер. з нім.
Олександри Мельник-Подолян. – Чернівці: Книги -XXI, 2017. -112с.


     Від думок щодо періодів життя – до думок щодо можливого життя після смерті ¬ проводить поступово автор читача. Поміж тим розглядаються, власне, і самі поняття «старіння» та «старість», значення звичок в житті людини, втіхи, щастя. Тема старіння представлена, спираючись на досвід, уявлення, міркування про життя та буття в цілому. Думки зринають у відповідній послідовності до життєвих етапів, покроковими філософськими поглядами ділиться В.Шмід на шляху до пошуків сенсу старіння, закономірностей буття та знаходження логічних пояснень всім процесам, які відбуваються в житті людини, порівнюючи саме життя, наприклад, з добою, що починається світанком та закінчується відходом до сну, чи рослиною, що має період цвітіння та відцвітання.

     Автор вважає, що душевна рівновага може стати здобутком років тільки в разі свідомого ставлення до старіння, оскільки вона є результатом сприйняття та розуміння неминучих процесів, які потрібно розглядати як істину, інакше удаваний спокій, який, звісно, не має цілковитого внутрішнього усвідомлення проблеми та психологічного підґрунтя, породжує лише самообман, що призведе, навпаки, до занепокоєння чи виснажливої боротьби з закономірними явищами, які однаково відбуваються.

     Мистецтво старіння – те, що утверджує і про що розмірковує В.Шмід у своїй книзі від першого до десятого кроку. Лише мистецтво мудрого поводження зі старінням і загалом зі своїм життям може подарувати душевний спокій.

     «Людина може спокійно жити лише з тим, що вона приймає як істину, інакше вона потребує усіх сил, щоб заперечувати неістинне, яке все одно існує».
Не заперечуючи істину, приймаючи життя таким, яким воно є, скажу лише, що книжку В.Шміда «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо» особисто я читала саме в цей період як нагадування і міркування про щось важливе, що і так є зрозумілим, але в буденних турботах забувається. Читала, мислила про готовність до змінності життєвих подій та явищ, про шляхи до душевного спокою, зокрема, і шукала його у філософських трактуваннях. Бо так, війна дестабілізує душевний стан. І так, робить нас старішими. Але разом з тим змушує замислитись над цінністю кожного моменту. Тому й хочеться взяти собі за пам’ятку слова автора про те, що мудрою є та людина, яка вміє жити з тим, що наразі є у неї в розпорядженні.
 

     А який відтінок має процес старіння у ваших роздумах? Чи вбачаєте ви у старінні позитивний зміст? Пройшовши з В.Шмідом десять кроків у пошуках душевної рівноваги, можливо, ви знайдете власну філософію життя. Читайте. Розмірковуйте. Робіть свої висновки і припущення. А якщо вашої душі і думок ще не торкнулася проблема вікових змін, то скажу, що книга стане корисним, потрібним, може, навіть і рятівним дарунком близькій людині, яка раптом розгубила внутрішній спокій у невблаганності та невпинності часу!

Підготувала Лариса Українець