"Сповідь перед собою..."

  У Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського відбувся поетично-музичний вечір. Цього разу до книгозбірні завітав композитор, вчитель-методист по класу флейти музичної школи № 1 м. Чернівців, поет Ярослав Володимирович Кушнір, уродженець нашого міста, що більшу частину свого життя прожив у Луганську, а з початком війни повернувся на рідну землю, встигнувши прихопити з собою лише найважливіше – ноти і маленькі збірочки своїх поезій.
  Хвилююче звучання флейти у поєднанні з філігранним словом під мерехтіння свічок створило неймовірно теплу, затишну та дружню атмосферу.
                                           

     Ярослав Володимирович разом зі своїми вихованцями, учнями музичної школи, потішили присутніх чарівною грою на флейті. Любов до цього дорогого його душі інструмента знайшла відображення і в поезіях. Ось декілька рядочків з них:

В місячнім сяйві флейта печалі лунає,

Небесні коралі - краплі яскраві -

Зорі в недійсності, в уяві

Мерехтінням чаклують 

І своїм промінням торкаються флейти...

    На зустрічі лунала славнозвісна мелодія Скорика. Пан Ярослав, до речі, поділився приємним спогадом, як одного разу мав щасливу нагоду сидіти в оркестрі разом з відомим композитором і потиснути йому руку. Звучали на оксамитовому вечорі також Колядка, Щедрівка, Святковий вальс.
     Душевні твори розчулили слухачів до сліз. Чуттєве поетичне читання від автора гармонійно поєднувалося з флейтою. Надихався поет творами Ліни Костенко, Лесі Українки, Анни Горенко, Біблійними оповідями. Вірші Ярослава Кушніра, які він насамперед писав для себе (а відтак поділився і з чернівчанами) і збирав у невеличкі книжечки під псевдонімом Ярослав Межилівський, витончені, ліричні, наснажені ніжністю та правдивістю.

    Зі схвальними відгуками виступила викладачка Чернівецького Національного університету ім. Ю. Федьковича, кандидатка філологічних наук Валентина Чолкан, котра, почувши дивовижну музику та поезію, провела паралелі із великим філософом Сковородою, що завжди мандрував зі своєю флейтою. Сердечні слова захоплення висловила виконавиця музичних творів Лариса Бєлова та своїм прекрасним співом через вірш Ліни Костенок навіть "зізналася в коханні" пану Ярославу. Надзвичайно приємними враженнями поділилися також диригентка Камерного хору Чернівецької Обласної філармонії, заслужена діячка мистецтв України Надія Селезньова та заступниця директорки музичної школи № 1 Марія Підлипчак. Яскраві емоції та щирі слова подяки виразила директорка бібліотеки Леся Щербанюк.

 

     Це була «Сповідь перед собою», – так назвав свій творчий вечір сам митець, що глибоко торкнулася серця кожного з гостей. Таку назву має і одна з поезій Ярослава Кушніра «Сповідь собі»:
Кожен день – єдине речення у сповіді перед собою.
Те речення – велике зізнання,присвячене мені одному.
Чистий лист паперу приймає всі слова, які плекав в житті,
Які знаходив й залишав у попелі дитячих мрій.
 
     Насамкінець особливим дарунком від митця став музичний твір автора «Буковина», що зачарував всіх присутніх своєю віртуозністю і передав колорит та дух буковинської землі. Як зізнавалися потім пану Ярославу слухачі, уявлялися їм мальовничі краєвиди, овечки на полонинах, трембіта, смереки…
Насолодитися цією високомайстерною композицією можете  за покликанням: www.youtube.com/watch
 

   Щиро бажаємо Ярославу Володимировичу натхнення, нових музичних і літературних звершень, творчого лету та втілення всіх задумів. І звичайно, з нетерпінням чекаємо наступної такої Сповіді у стінах Доброї бібліотеки.

      Передати частинку тепла та багатства душі Ярослава Кушніра хочемо й Вам, дорогі Друзі.

Я бачу красу –

То край сонця на світанні

Промінь посилає відкриття –

І я як те дитя

У захваті приймаю таємницю,

Яку випрошував собі у Бога, –

Та таємниця - дорОга,

Якою йду єднатися з красою,

Порою дивною – весною.

Підготувала Лариса Українець