Гірчичне зерня у слові Володимира Антофійчука

 
Надзвичайно світлий символічний дарунок отримала Муніципальна бібліотека до свята Великодня. Професор Володимир Антофійчук «з повагою і любов’ю» подарував книгозбірні своє видання «ГІРЧИЧНЕ ЗЕРНЯ: оповіді про основи християнського віровчення».
 
 
 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României
ANTOFIYCCHUK, VOLODYMYR, Hirchychne zernia : opovidi pro osnovy khrystyians’koho virovchennia / Volodymyr Antofiychuk. – București : R. C. R.
Editorial, 2022. - 166 p.

АНТОФІЙЧУК, ВОЛОДИМИР, Гірчичне зерня: оповіді про основи християнського віровчення / Володимир Антофійчук
Видавництво «RCR Editorial»,
Бухарест 2022. - 166 с.


Щиро вдячні автору за таке важливе, цінне, високодуховне видання, світлом якого віднині можуть наповнюватися відвідувачі бібліотеки: як діти, так і дорослі. Адже розраховане воно на широке коло читачів, насамперед юних, – для легкого сприйняття складних духовних понять та явищ, відкриття і поглиблення знань про світ, віру, християнство, осмислення та пізнання Святого Письма. Через відбірне зрозуміле слово Володимира Антофійчука про християнське віровчення кожен, навіть найменш обізнаний в релігієзнавстві, може отримати чи збагатити уявлення про сутність християнства, християнську культуру, традиції, розширити світогляд чи укріпити свої релігійні переконання. Своєю світлою працею автор бажає «посилити потяг до читання Святого Письма, філософських, історичних, культурних книг».

Назва книжки взята з притчі про «Царство Небесне, яке подібне до гірчичного зерняти, що його землероб посіяв на своєму полі… найменше воно з усіх зерен, але виростає найбільшою рослиною з усієї городини … народжує життя яскраве, сильне й повноцінне».

Тож і автор книги «Гірчичне зерня» Володимир Антофійчук прагне цими оповідями посіяти у серцях читачів «зерна віри і знання про Христа і християнську культуру, сподіваючись на добрі плоди». У «Післяслові» він зазначає, що «це лише невелика частка переказу цілої групи книг, що об’єднані під назвами «Біблія», «Священне Писання» і «Святе Письмо» і виражає щирі сподівання, що книжка допоможе відкрити «в майбутньому шлях до пізнання тих книг Біблії, які тут не згадані: Псалтиря, Екклезіаста, Пісні пісень, Діянь і Послань Святих апостолів, одкровення святого Іоана Богослова та ін.»

Видання яскраво та широко проілюстровано репродукціями з картин найвідоміших митців світу різних культурно-історичних епох.

У книжці доступною мовою викладено зміст та історію Біблії як одкровення Божого, створення світу, гріхопадіння, сутність Триєдиності Бога, поняття молитви, значення віри, символів віри, таїнства. Розповідається про пророків і пророцтва, про зміст і дати відзначення християнських свят. На сторінках, від яких прокидається у душі сум, біль, співчуття, одкровення і радість, простими словами інтерпретовано історії Старого і Нового Заповіту, пояснено заповіді Божі, місію Сина Божого – Спасителя Ісуса Христа.


Книжка буде доцільною та корисною у вивченні курсу релігієзнавства в навчальних закладах, так і для домашнього сімейного використання – спільного читання оповідей з дітьми для правильного розуміння ними змісту Біблії, виникнення роздумів над своїми вчинками та виховання високодуховними християнами і доброчесними людьми. Адже Біблійні вчення – основа основ, орієнтир до гідного поводження у суспільстві, гуманності та порядності, почуття любові та поваги до ближніх, а заповіді Божі – ключ до благополучного життя. Ми бачимо, скільки жорстокості, зла і підлості на землі. Це навертає до міркування про сенс та мету життя, нагадує про важливість з народження дитини і впродовж зростання дбати про її духовний розвиток, вчити морально-етичним законам, розмежовувати добро і зло, засівати у серце зернятка світла, щоб згодом дали вони вдалі плоди і відкрили горизонти до щасливого майбутнього людства. Спостереження за глобальними катастрофами та страшними лихами на планеті, викликає думки про їх причинність, зіставлення реальності та змін на землі з пророцтвами Святого Письма, спонукає до роздумів про змістовність, спосіб життя та діяння людей, нагадує про необхідність жити праведно та чесно, піклуватися про чистоту своєї душі, бути толерантними один до одного, не забувати про верховну силу, яка є над нами всіма.

 
 
Володимир Антофійчук як людина, що дивиться на світ крізь призму високодуховних істин і сприймає «Біблію як геніальну пам’ятку світової культури» бажає в кінці читачам: «Тож нехай у ваших душах з оповідей «Гірчичного зерняти» виростає могутнє дерево пізнання Христового вчення і пов’язаних із ним пам’яток матеріальної і духовної культури людства».
 


Володимир Антофійчук – літературознавець, культуролог, педагог, доктор філологічних наук, професор Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, лауреат літературно-мистецьких премій імені Івана Бажанського та імені Ольги Кобилянської.
 
 
 
 

Цей час випробувань дає нам привід частіше замислюватись над сенсом життя, звертатися у молитвах за допомогою до Господа, глибше пізнавати найскладнішу Книгу – Біблію. Та, напевно, ми і не зможемо її до кінця осмислити. Мабуть, і не варто саме це мати за мету. Достатньо лише жити за Заповідями Божими, бути вдячними, молитися за людство і бути сповненими глибокої віри, бо головною умовою молитви є віра: «І все, що проситься у молитві з вірою, одержите (Євангеліє від Матея)».
Тож схиляємо низько голови у молитві за нашу стражденну країну і віримо у Перемогу Добра над злом.


Підготувала Лариса Українець