На втіху маленьким читачам та їхнім батькам

 Завдяки щедрим дарункам від видавництва «Книги –XXI» Муніципальна бібліотека поповнила фонди якісною та популярною дитячою літературою. Щиро тішимося книгам та принагідно висловлюємо  вдячність видавництву та особисто пану Василю Дроняку за багаторічну співпрацю та підтримку.

Не менше радітимуть наші найменші відвідувачі, адже всі книги розкішно проілюстровані та цікаві за своїм змістом.

Тож на втіху маленьким читачам та їхнім батькам поспішаємо поділитися чудовими надходженнями.

Всі книги вийшли друком в дитячому видавництві «Чорні вівці» (головна редакторка – Христя Венгринюк) при видавництві «Книги – XXI».

Зокрема, фонд дитячої літератури книгозбірні збагатився аж чотирма книжками німецького письменника Інґо Зіґнера з серії популярних дитячих видань: «Дракончик Кокос і великий чарівник», «Дракончик Кокос і Чорний лицар», «Дракончик Кокос і безстрашний пірат».

1. Дракончик Кокос і великий чарівник / Інґо Зіґнер; пер. з нім. Олександри Григоренко. Чернівці : Книги – XXI, 2022. – 72 с.

Ця книжка захопить малечу мандрівкою у загадковий край, де темна магія, зачаклований чарівник, справжні перевтілення і неабияка небезпека…

«Раз на рік, коли на Драконячому острові настає осінь і листя на деревах аж сяє червоним і жовтим, Кокосик із Матильдою ходять у ліс на Стрімкій скелі по гриби». Несподівана зустріч з козою на Стрімкій скелі відкрила друзям ще більш несподівані речі та … таємниці. і стала початком нових пригод, у яких Кокосик матиме справу з лихим чаклуном...

2.«Дракончик Кокос і Чорний лицар».

Дракончик і Чорний лицар / Інґо Зіґнер; пер. з нім. Олександри Григоренко. Чернівці : Книги – XXI, 2022. – 72 с.

Цього разу читачі разом з дракончиком Кокосом, дядьком Інґмаром та Матильдою полетять до Країни лицарів, де дядько Інґмар має чергувати біля дерева Драконів. Та чи не втрапить він у хитру пастку Чорного лицаря? Який план вигадає Кокосик, щоб витягти дядька з пастки, а разом з тим і допомогти закоханому у принцесу міннезингеру Вальтеру…

3.«Дракончик Кокос іде до школи».

«Дракончик Кокос іде до школи» / Інґо Зіґнер; пер. з нім. Олександри Григоренко. Чернівці : Книги – XXI, 2022. – 72 с.

«Кокосику, вставай! Сьогодні великий день!– сказав одного ранку Магнус, батько малого дракончика Кокоса».

У цій історії читачі розділять з дракончиком Кокосом хвилювання та радість від особливої події в його житті, адже Кокос вперше іде до школи. Але і тут йому доведеться комусь допомагати: дорогою він зустрічає сумного дракончика Оскара, якому батьки забороняють йти до школи. Чи здійсниться мрія хижого Оскара і які нові пригоди чекають дракончиків?..

4.«Дракончик Кокос і безстрашний пірат».

«Дракончик Кокос і безстрашний пірат» / Інґо Зіґнер; пер. з нім. Олександри Григоренко. Чернівці : Книги – XXI, 2022. – 72 с.
Ця історія познайомить читачів зі справжніми піратами та морськими таємницями. Разом з Кокосиком та драконенятами з драконячої школи вони дізнаються від «старої-престарої черепахи» про Червоного Рудольфа – найстрашнішого пірата Семи морів і червоний амулет, що лежить десь у морських глибинах, познайомляться з боязким піратом Пітером Бакбордом, який зрештою виявить неабияку відважність і мужність, і разом поринуть у підводне морське царство на пошуки магічного амулета.
Захоплива пригода на Черепашачому острові та підводна подорож обов’язково сподобаються малечі.

Прочитавши одну історію про дракончика Кокоса, маленьким читачам неодмінно захочеться відкривати наступні пригоди героя.

Інґо Зіґнер народився 1965 р. в Ганновері. Письменник нагороджений літературною премією міста Бад Ібурґ. Живе й працює в Ганновері. Його книжки, перекладені на багато мов, завоювали серця малечі.

5. «Секретна агенція написання листів» від Іґне Зарамбайте.

Секретна агенція написання листів / Іґне Зарамбайте, Грета Аліце; пер. з литлвської Беатірче Белявців. – Чернівці : Книги XXI, 2022. – 88 с.

Це цікава захоплива книжка про «особливу трійцю… непересічних мишей, що важко трудилися задля людей: сортували листи й посилки». З цими винахідливими мишенятами можна познайомитися в книжці «Лист Еміля», проте книжки можна читати і не по черзі.
Берта Довгохвоста, Людвік Мокренький та «просто Гоя» жили і працювали на старій пошті маленького містечка» і їхнє життя точно не було нудним. Прагнення зробити людей щасливими призвело до виникнення «золотої», як гадав Людвік, думки – створити САНЛ тобто Секретну Агенцію Написання Листів...
Як втілювали свій задум ці «секретні агенти» і чи не оберталося це часом кумедними ситуаціями?..
Іґне Зарамбайте – литовська письменниця, авторка книжок для дітей та підлітків «»Ельзе і таємниця старого маєтку», «Чарівні чоботи дідуся», «Ганчіркова лялька», «Чорноводні», «Лист Еміля».

6.Книжка Ервіна Мозера «Моя хата на дереві. Історії з-над і з-під землі».

Моя хата на дереві. Історії з-над і з-під землі / Ервін Мозер : пер. з нім. Неля Ваховська. – Чернівці : Книги XXI, 2022. – 48 с.

Прийшовши додому, білченя Зігфрід бачить «халепу» – його кубельце впало з дерева, на якому він жив. Де ж він знайде новий дім, тим паче, що вже осінь. Хто прихистить бідолаху або підкаже йому, де шукати нове помешкання?..

Над землею, під землею чи на воді… Всі звірятка мають свій дім: мишеня Мануель і полівку Діді «живуть у зручній нірці»…В дереві, де аж «п’ять дупел» живуть борсук, білочка, мишки, жучок Боніфацій.. А можуть бути і деревобудиночки на болоті, і квітковий острів… Їжачки заселять «віллу на дереві», а морський котик Оссі має неземний дім…

7. «Деревна мишка Біллі» ще одна книжка цього ж автора.
Мозер Ервін
Деревна мишка Біллі. Прогулянки хороброго мишеняти
Ервін Мозер : пер. з нім Неля Ваховська. – Чернівці : Книги XXI, 2022. 64 с.

Книжка про веселу допитливу мишку-мандрівницю Біллі, яка не сидить на місці. Запримітивши порожнє дупло на дереві, вподобало його і вирішила облаштувати там нову хатку. Вона збирає м’які листочки і застилає підлогу. «Тепер я – деревна мишка» – думає Біллі і засинає щасливою. А далі на маленьких читачів чекають її весняні, літні, осінні та зимові прогулянки, похід у гори, свято, приємний час з друзями та багато ідей та пригод милої мишки Біллі…

Ервін Мозер – австрійський дитячий письменник та ілюстратор, автор понад 100 книжок. 2006 року його відзначено австрійською Почесною премією за дитячу і юнацьку літературу.


8. Еко-казка «Чорниці для Анді» Христі Венгринюк. Ця книжечка хоч і про дуже серйозні та важливі речі, однак письменниця відкриває їх маленьким читачам через захопливу історію про зайчика Анді та його друзів, які мають надважливе завдання – врятувати світ від забруднення та навчити людей дбати про тварин..

Венгринюк Христя
Чорниці для Анді / Христя Венгринюк : ілюстрації Надьожної. – Чернівці : Книги XXI, 2022. – 48 с.

«Тварини перестали бути щасливими з людьми… все довкола руйнується… люди все більше «залипають» в комп’ютерах і на роботі, забуваючи менших друзів… погано поводяться з природою та екологією».

Анді бачить, що навколо природа не така, як на світлині: «Краєвид? Мигдалько, ти говориш про краєвид? Це страхіття.. Це не небо, це дим зі сміття і заводів». Він попри все хоче, щоб навколишнє середовище було красивим, чистим і зеленим, щоб люди не нівечили природу і не шкодили звірям. Кмітливий зайчик, сповнений рішучості, має мудрий план, він поспішає продемонструвати, яким гарним може бути світ.

Отож, складна тема через пригоди та розмови зайчика Анді, білки Мигдальки, Барханного Кота, бобра Соломона та інших героїв постає перед маленькими читачами привабливою історією, читати чи слухати яку буде надзвичайно цікаво та пізнавально.

Христя Венгринюк – українська письменниця, літературознавиця, співзасновниця видавництва «Чорнів вівці», художниця.

9. «Казки про гномика Лесика та його друзів» Наталії Гриценко.

Збірка казок про гномика Лесика «з неодмінною посмішкою на обличчі та з веселим помпончиком на ковпачку», який чудово грає на роялі, знає іноземні мови, росте світлим і допитливим, безсумнівно сподобається дітям.

Гриценко Наталія
Казки про гномика Лесика та його друзів
/ Наталія Гриценко : Ілюстрації Лілії Мартинюк. – Чернівці : Книги – XXI, 2022. – 32 с.

«У парку Шиллера в гущавині під старим дубом жив маленький гном… Він жив разом з батьками робив тільки корисні справи й ніколи нікому не шкодив, адже був дуже гарно вихованим».
Найбільше любить Лесик мандрувати містом, знає «усі вулички та провулочки, усі площі та двори, усі сквери й парки», чудово розуміється з тваринами та робить лише добрі справи.
Книжка не тільки розважить дітей цікавими розповідями про доброго героя, а і познайомить з містом, в якому живе гномик Лесик – Чернівцями. Маленькі читачі побувають на площі Пресвятої Марії, помилуються квітковим годинником, пройдуться вулицями Ольги Кобилянської, Поштовою, дізнаються, звідки взялась в місті карета, викувана з заліза та інше…
Казки про чарівного героя подарують читачам яскраві враження та наповнять світлими приємними емоціями.

Гриценко Наталія – українська письменниця з Чернівців.


10. «Бабуся та рак» Марії Правди.

Правда Марія
Бабуся і рак
/ Марія Правда : Ілюстрації Анни Сурган. – Чернівці: Книги XXI, 2023. – 32 с.


«Я дуже люблю свою бабусю. Вона в мене особлива. Вона знає багато віршів і смішних пісень, завжди готує мої улюблені страви, коли приходжу до неї у гості, а ще багато обіймає і цілує мене. Тому я не здивувалася, що до неї причепився рак. Мабуть, йому теж сподобалася моя бабуся».
Як розмовляти з дітьми про важке і болюче? Як сприймають складні теми дитяча психіка? І чи здатні маленькі рученята і любляче сердечко «відтягнути» того рака з рідної дорогої людини?..
У цій книжці складні речі у дитячому сприйнятті. А ілюстрації неймовірно красиві, ніжні та глибокі.
Маленька онучка попри все хоче звільнити бабусю від рака, який вчепився за неї. Через це вона втомлюється, а мама сумує. Тільки де він ховається?.. Напевне, для того, щоб його виявити, потрібна річка, бо у книжці написано, що «раки живуть у річках».

Правда Марія – українська журналістка, письменницця, книжкова блогерка, комунікаторка культурних проєктів.


11. «Верхи на єдинорогах» Маріанджели Ді Фіоре.

Ще одна книга, в якій розповідається про важку хворобу – онкологію. Тут сама хвора дівчинка проживає цю недугу і передає свої переживання та відчуття читачам. Безкінечні «чекання, аналізи… хіміотерапія… зонд у носі», довге життя в лікарні… – це все має місце у житті маленької дитини... Однак, попри сумну і неприємну тему, історія не пригнічує, а навпаки веде до світла та надії, дає можливість зрозуміти складні речі і вірити в силу «браслета-рятівника, з яким нічого не страшно».
Маріанджели Ді Фіоре – норвезька письменниця.


12. «Затишні історії під подушку» Наталія Пашинська – збірка оповідань.

Короткі, легкі, цікаві для читання історії чудово підійдуть для читання родиною, розважать та захоплять маленьких читачів. Вони дізнаються, як змогла поштарка Поллі швидше впоратися з великою кількістю листів та хто допоміг їй у цьому, про перші кроки маленького пінгвінятка, познайомляться з сімейством мавпочок у джунглях, тішитимуться з кумедними поросятами, що забруднились у калюжах, та зможуть насолодитися ще багатьма історіями про пригоди веселих, милих та добрих героїв... А турботливим батькам теж цікаво буде дізнатися, наприклад, як мама-мишка вкладала спати своїх непосидючих мишенят, яким ще так хотілося бешкетувати. Можливо, така порада стане в нагоді, як налаштувати свою малечу на сон.
«Затишні історії» та красиві ілюстрації будуть зачаровувати, розвивати, захоплювати та заспокоювати допитливих читачів.

Наталія Пашинська – українська письменниця, народилася 23 серпня 1986 року у місті Коростень Житомирської області.
Авторка книжок: «Загублені у часі» (2014), «Брум-Вжик, який мріяв стати пожежником» (2015), «Алфі, що живе у шафі» (2017), «Маленьке мишенятко на ім’я Донні» (2017), «Швидкий Флінн» (2019), «Малюк Коргі» (2020), «Малюк Коргі вчиться рахувати» (2020), «Різдвяні історії під подушку» (2020).


Тож запрошуємо маленьких читачів та їхніх батьків до Муніципальної бібліотеки, щоб якнайшвидше познайомитися з новими героями та цікавими історіями, які вже чекають на поличках.

Підготувала Лариса Українець