На ниві української персоналістики

 З глибоким пієтетом, душевною теплотою «Славній Бібліотеці ім. А. Добрянського у Величних Чернівцях – на хосенне ознайомлення» підписані Володимиром Качканом книги для Муніципальної бібліотеки. Науковець, що не втомлюється працювати в царині персоналієзнавства, подарував книгозбірні надзвичайно вартісні видання, а зважаючи на важкий час страшного кровопролиття, жорстокої агресіїї росії проти України, ці книги є особливо актуальними, оскільки навертають до засад україноцентричності, національної свідомості та самозбереження. Важливим завданням для вченого є висвітлити ту чи іншу особистість через конкретні внески у наукову чи культурну скарбницю.

Через негативну радянську оцінку багатьом явищам, замовчування чи заборону використання знакових для нашої держави імен та знищення численних праць і досі важко дослідити багатьох значущих особистостей та визначити весь широкий спектр їхньої діяльності. Проте ті, хто трудиться на ниві персоналістики, прагнуть якомога глибше опрацювати чи то навіть повернути з забуття та представити ті імена, на прикладі яких потрібно виховувати молоді покоління та загалом утверджувати державність.

                                     

1. «Одкровення» – четвертий том з серії багатотомного видання.

Качкан В.А. Одкровення : Есеї про літераторів, вчених, митців: Багатотомне видання. Івано-Франківськ : Місто Н.В. Том четвертий / за заг.ред. М.Романюка. Івано-Франківськ : Місто НВ, 2021. 380 с.

Багатотомне видання започатковане у 2016 році. Кожне з томів презентувало літераторів, вчених, художників, істориків літератури, мистецтвознавців, письменників і громадських діячів, архітекторів… як тих, котрі відійшли у засвіти, так і тих, котрі надалі вибудовують і збагачують цей світ своїми уміннями, досвідом і талантами.
Своїми зусиллями науковець повертає чи продовжує відкривати і досліджувати персоналії, важливі аспекти діяльності яких часто невідомі чи належним чином неоцінені, та трудиться над «видобуванням з життєйського плину тих, нині сущих, на чиїх раменах і тримається наше духовне небо».

У четвертому томі «Одкровення» автор підносить важливих постатей, жертовних трудівників своєї справи, завдяки яким наша наукова, культурна і духовна спадщина є такою безмірно широкою і багатою.До книги увійшли художньо-документальні есеї про знакових особистостей в науці, мистецтві, літературі, музиці, журналістиці, філософії, краєзнавстві, яких треба берегти та вивчати… «…Відкладіть усяке пусте, вторинне, необов’язкове – і візьміть до рук книгу. Спілкуйтеся з великими українцями», – мовиться в «Інтродукції» книги.

В цьому виданні читачам представлені такі імена, як: Олександра Волощук, Людмила Жоголь, Ярослав Дорошенко, Михайло Китриш, Сильвестр Лепкий, Михайло Павлик, Василь Романюк, Микола Адаменко, Роман Боднарчук, Степан Возняк, Микола Лесюк, Василь Лопата, Богдан Мельничук, Ярослава Погребенник та ін.

Особлива сторінка для бібліотеки – есей під назвою «Серед книжкових фоліантів – її життя» – про діяльність Олександри Щербанюк, директорки Муніципальної бібліотеки імені А. Добрянського, важливі праці, проєкти та публікації як бібліографа, краєзнавця.

2. Ще одна книга серіалів монографій від професора Володимира Качкана – «Українознавство в персоналіях – у системі вищої медичної освіти».

Українознавство в персоналіях – у системі вищої медичної освіти: монографія : кн. 7 / За заг. ред. д-ра філол. н., проф., акад. АН Вищої школи України, засл. діяча науки і техніки В.А. Качкана –Івано-Франківськ: Вид.-во ІФНМУ, 288с.

В монографії, що насамперед розрахована на викладачів ВНЗ, аспірантів, докторантів, а також студентів, котрим стане допоміжнім посібником «через персоналії пізнати сутність опановуваної ними навчальної дисципліни, що вивчається як вибірковий курс, а чи як вибіркова дисципліна», містяться актуальні аспекти українознавчих наук вищої медичної освіти. Авторами колективної монографії є професори, кандидати та доктори історичних, політичних, педагогічних, філософських, філологічних наук, мистецтвознавці. В сьомій книзі ними представлені різноманітні сфери та імена, що заслуговують на увагу на ниві медицини, юриспруденції, історії, фольклористики… Видання має на меті «посутньо заповнити прогалину в українознавстві», через персоналії поглибити знання читачів з історії України, української культури, літератури, соціології, естетики, етики, філософії, педагогіки…

Ім’я Фелікса Сельського в історії медицини України, українські фольклористи, культурно-національна роль українського театрального мистецтва, з родоводу Глібовицьких, Михайло Павлик як народознавець, фольклорист, життєпис видавця Якова Оренштайна, актуальність прочитання історії України в період російсько-української війни… – теми сьомої частини серії монографій.
Серед поважного кола авторів та їхніх праць міститься і публікація директорки Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського Лесі Щербанюк «Силуети старовинних Чернівців», де розповідається про гастролі Ференца Ліста і перебування угорського композитора, піаніста та диригента у нашому місті.

3. Із фольклористично-етнологічної теки (Ціхи. Студії. Дослідження. Есеї) –книга, що містить зібрання праць Володимира Качкана з фольклористики, етнології, культури, в яких через діяльність численних постатей – сівачів та орачів на духовній, освітній та культурній ниві акцентується на питанні українства.

Із фольклористично-етнологічної теки: Ціхи. Студії. Дослідження. Есеї. / Качкан В.А., Івано-Франківськ: Місто НВ, 2023. 496 с.

До видання увійшли дослідження та студії, а також документальні есеї про глибоких знавців народної філософії, дослідників української культури та побуту, укладачів, збирачів фольклорно-етнографічних матеріалів, видавців українських збірників, пісень, легенд, казок, коломийок, колядок, щедрівок, митців, істориків, етнографів, краєзнавців, життєдіяльність яких базувалася на україноцентричних принципах та поглядах, а кропітка праця та творчий доробок суттєво сприяли збереженню національної спадщини та загалом укріпленню української ідейності. Серед імен, яких професор привів на сторінки книги – Ярослав Гавучак, Володимир Гнатюк, Ярема Гоян, Василь Лесів, Григорій Ількевич, Михайло Максимович, Осип Маковей, Михайло Павлик, Микола Яновський, Іван Гончар, Іван Мацялко, Юрій Лесюк, Параска Плитка…

Качкан Володимир Атаназійович – історик літератури, письменник, фольклорист, журналіст, доктор філологічних наук, завідувач кафедрою українознавства Івано-Франківського державного медичного університету, громадсько-політичний діяч, лавреат літературно-мистецьких премій, володар почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки України», 2010 року нагороджений Почесною Грамотою ВРУ, автор більше cімдесяти книжкових видань: монографій, художніх і докумен¬тальних книг, новел, оповідань, есеїв, повістей, романів, поезій, більше півтори тисячі публікацій у журнально-газетній періодиці в Україні, інших країнах, один з утверджувачів в українознавстві напряму персоналізації галузей науки.
                           
                      
Підготувала Лариса Українець