Філософствувати, розплутувати історії, розділяти гумор чи подорожувати…

 Дорогі читачі, продовжуємо інформувати Вас про книжкові видання та останні надходження до бібліотеки. До Вашої уваги ще кілька творів художньої літератури, якими поповнилася книгозбірня.

Філософствувати, розплутувати історії, розділяти гумор чи подорожувати разом з сучасними українськими авторами… – обирайте, яку книгу будете читати сьогодні…

 
1. Можна сказати, що це ще одна острівна історія (як книги письменниці Таіс Золотквської, з якими нещодавно вас ознайомлювали), оскільки її «Рукопис створено в письменницькій резиденції на острові Закінтос, Греція». Свідчить про її островоприналежність і назва. Хоча у книжці Тані Поставної і стихійне лихо, і острів дещо інший – «поріс каштанами... і відділився із цілим містом від решти суші. Відтоді дехто його досі так і називає: острів каштанів».

Острів каштанів / Таня Поставна. – Чернівці : Книги – XXI, 2022. – 128 с .

Головні герої знаходяться в своїх життєвих обставинах, індивідуальних проблемах і складних ситуаціях. Але все переплетено між собою. «На цьому острові завжди все було переплетено: будинки, вулиці, час, люди, цілі життя».
Історія відчувається реальною і життєвою – істотні проблеми, виклики долі, справжні почуття і люди, і одночасно видається таємничою та заплутаною – неординарні події, дивні видіння і фантастичні міражі, незвичайний і непередбачуваний вересень…

«Уже за кілька років важко буде пригадати, що сталося того вересня. І чи сталося це взагалі… Психотерапія і нейробіологія почнуть вивчати новий феномен комплексної фантазії».
Захоплива історія, цікаве письменницьке рішення. Хоча моє враження від книжки дещо неоднозначне...

Таня Поставна – українська письменниця, авторка книг для дітей «Коли я була лисицею» «Чи вмієш ти дивитися на вишню?», «Листи з пошти на маяку», журналістка, сценаристка, режисерка. «Острів каштанів» – перший дорослий твір авторки.
 
 
 
2. За це видання просто таки одразу хочеться подякувати авторові, як і насамперед за його любов до ранкового сну та героїчну боротьбу за нього, в якій він і розвинув «здатність уявляти… вигадувати сюжети», а відтак і письменницький талант. І не в найкращий в житті день книга здатна неабияк покращити настрій. З нею просто чудово удосконалюватись в «лежачології», одночасно перебуваючи в Стамбулі, Ужгороді, Варшаві, Карпатах… чи на якомусь літературному фестивалі...
 
Щось зі мною не так / Андрій Любка. – Чернівці : Видавець Померанцев Святослав, 2022. –256 с.

Це прямодушні розповіді та роздуми в майстерній письменницькій обробці з художнім вимислом, спостереження та зауваження, кумедні історії, приємні чи не завжди світлі спогади. В більшості, це сповнені делікатного дотепного гумору і разом з тим глибокого мислення свідомої людини історії, які захоплюють щирістю та безпосередністю, викликають позитивні емоції та прихильність до автора. Відчуття, наче знаєш його сто років і не менше… або таке, що деякі твої думки він вкрав… Просто, кумедно, мудро, філософічно… Вміють і Андрій, і Любка… і Любко (хто читав, зрозуміє) так ненав’язливо зацікавити і викликати мимовільну усмішку на устах. Одним словом, дуже раджу прочитати, щоб підняти дух:
«Врятуватися може кожен».

Андрій Любка – український письменник романіст, поет есеїст, перекладач. Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» «ТЕРОРИЗМ», "Сорок баксів плюс чайові", книжки есеїв і колонок "Спати з жінками", роману "Карбід", збірки оповідань "Кімната для печалі", роману "Твій погляд, Чіо-Чіо-сан"… Член українського ПЕН-клубу.
 
 
3. Після представленої вище книги, перейшовши до наступної та пролиставши сторінки зо дві роману Ростислава Ремеза, мені здалось, що це саме зі мною щось не так… надто різко і контрастно після попереднього легкого чтива, до якого аж ніяк не зарахуєш «Псалом німоти».

Псалом німоти : роман / Ростислав Ремез. – Книги – XXI, 2022. – 216 с.

Хоча назва та анотація мали б підготувати читача до годин надзосередженого серйозного читання. «Роман про те, як зовнішня, «велика», загальновідома історія, пропущена через мистецьку свідомість, здатна набувати мітологічних вимірів». А мистецька свідомість тут дуже складна, глибока і заплутана. Книга змушує неабияк ввімкнути мислення та читацьку увагу, щоб зрозуміти зміст, задум та стиль автора – як через оригінальне письменницьке витворення і подачу історії, так і через мовну специфіку, також нетипову і непросту.

Світотворення, Гріхопадіння, Страждання, Звинувачення, Свідчення, Упокорення, Сходження – сім частин німоти – самотності, любові, існування, самопізнання…
«…я справді здаюся собі виплодом уяви, своєї чи й чужої; моє місцеперебування в часі й просторі – величезна й щаслива умовність, бо над уявою ще не поставлено володаря…»

Ростислав Ремез – сучасний український письменник, журналіст.
 
 
 
4. А ось остання книга, з якою Вас сьогодні ознайомимо, покличе у світи, запалює мрії та бажання складати світлі плани і відкривати нові дороги.
Амстердам, Відень, Барселона, Мілан, Краків, Вільнюс, Мюнхен, Париж – про вісім міст розповідає Євгенія Завалій в книзі «Міста, в які ти поїдеш», щоб запросити нас «до мандрівок і допомогти віднайти натхнення досліджувати світ».

Міста, в які ти поїдеш / Євгенія Завалій . – Чернівці : Книги – XXI, 2023. – 184 с.

«Літнього сонячного дня я стояла на головній площі Мюнхена поблизу старовинного годинника, й мене переповнювала любов до всього світу… І саме тоді вирішила, що обов’язково треба написати цю книжку». Це розповіді про міста, у яких вона найчастіше бувала, в які закохалася.
Авторка, сповнена любов’ю до мандрівок, натхненна красою та різноманітністю світу, ділиться своїми враженнями про подорожі, передає власне бачення, атмосферу й дух того чи іншого міста і країни загалом, розповідає про знакові, визначні і цікаві місця, музеї, театри, культуру, свята і традиції, музику, архітектуру, мистецтво… Пробуджує у читачів мрійливість і дух мандрівників.

Євгенія Завалій – українська письменниця, авторка творів для дітей і підлітків, популярної книжки про мандрівки відомими європейськими містами «Міста, в які ти поїдеш», громадська діячка.

Представлені книги опинилися на поличках Муніципальної бібліотеки завдяки співпраці з видавництвом «Книги – XXI» та вже чекають, аби відкритися і Вам!
                                          

Підготувала Лариса Українець