Рок-н-ролл як стиль життя у романі Сергія "Колоса" Мартинюка "Капітан Смуток"

 

Мартинюк Сергій. Капітан Смуток. Роман. – Х. : Вид-во "Ранок": Фабула, 2019. – 416 с. – (Серія "Дебют").

Книга "Капітан смуток" авторства соліста гурту "Фіолет" – неординарна історія про подорожі двох друзів, що пливуть за течією, у пошуках справжнього сенсу. Такий опис одразу наводить нас на думку про віддання шани Джеку Керуаку із його романом " В дорозі",  що, без сумніву, є вдалим маркетинговим заголовком, та чи це справді так?

Можна погодитися, в характерах головних героїв є риси, що пов'язують їх із бітниками 50-х років, символом бунтівного спротиву так званій "американській мрії". Особливо це помітно в постаті центрального персонажа – Капітана Смутку, або ж просто Пі. В процесі подорожі Україною разом із мовчазним оповідачем цієї історії ми дізнаємося про його життя, що є втіленням хаосу та справжнього рок-н-ролу: "Таких, як Пі, треба було пошукати. Його хвороблива винятновість межувала зі складними психопатологіями, замішаними на крайнощах та хаосі: таких або жертовно люблять, або свято ненавидять".  Його попутник ж говорить про себе так: "Я статист – таке моє кармічне покликання. Можна сказати, стиль. Тактика ведення вуличних боїв на середніх дистанціях. Стратегія виживання".

Важливо наголосити на особливій різниці механізму формування поглядів героїв Керуака, що уособлювали собою руйнування колишніх орієнтирів молоді після Другої світової  війни, та сучасних нам людей, для яких таким рушієм стає загальна травма важкого дитинства 90-х років, про які автор пише так: " Досі дивуюся, як ми витягнули ті часи і дружно не полізли в зашморг".

Для того, щоб зрозуміти обох, таких на перший погляд таких різних героїв, книга ніби поділена на два часопростори, що поперемінно змінюють один одного. Перший демонструє нам дитинство та юність дітей щойно незалежної України . Охарактеризуємо його назвою "Пі, Аліса та Я". Про його ми дізнаємося більшою мірою із спогадів оповідача. Що характерно, про себе він майже не розповідає, ми дивимося на події його очима, дізнаючись більше про травматичне дитинство та юність Пі, його знайомство зі смертю та першу закоханість. Другий – період екстримальної мандрівки двох друзів у ближчий до нас час. Класичний сюжет подорожі з усіма його елементами: виклик, неможливість існувати за тих умов та обставин, що склалися, небезпека та незнайоме оточення і головне – кардинальні зміни: "Можливо, все й закінчиться хепі-ендом, - любив напідпитку повторювати Пі. – Можливо. Ви краще згадайте, як усе починалося... Що? Я п'яний? Ще чого. Я щасливий. У моєї історії точно хороший фінал. У твоєї? Зі своєю розбирайся сам". Важко точно визначити, чи послужать вони на краще. проте зрозуміло одне – світу безкінечних внутрішніх конфліктів та проблем, що спонукали до подорожі та постійного руху, більше не існує, а герої починають нове життя.

Особливу роль протягом всієї книги відіграє уявний музичний супровід. Ми бачимо згадки про різноманітні гурти, чиї пісні є знаковими для цього покоління, як "Rolling Stones", "Skorpions", "Бумбокс". З цієї причини книгу можемо віднести до аудіовізуальних.

Сергій "Колос" Мартинюк (1987) – лідер і вокаліст українського гурту "Фіолет", арт-директор "Бандерштату" – одного з найбільших українських музичних фестивалів, поет, прозаїк. 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала Теленько Катерина