Танець та розповідь народу про свою історію в ілюстрованій книзі Марини Нішенко "Єврейський танець"

 
 

Нішенко Марина. Єврейський танець / пер. на англ. О. Мрачковської; укр. та англ. мовами. Чернівці: Букрек, 2020. 48 с: іл.
 

Як танець демонструє народну культуру, історію та спосіб мовлення про себе – аналізує Марина Нішенко. Ідея написання книги тісно пов'язана із ідеєю створити сценічний варіант єврейських народних танців по колу. Пропрацювання хореографії, драматургії, костюмів та загального малюнку кожного танцю потребувало детального вивчення специфіки та пошуків їх витоків, про які і на сьогодні ми маємо недостатньо інформації. 

На думку авторки, однією з основних відмінностей, що виокремлює єврейський танець серед інших, є те, що: "Єврейський танець – це насамперед, вираження почуттів та емоцій; танець, що виконують, передусім, для себе, і лише потім – для глядача та широкої аудиторії". Саме тому, один танець може мати безліч різноманітних  варіацій в залежності від території розселення общини, культурних традицій тієї чи іншої країни. Наведено яскравий приклад танцю іспанських євреїв, що хоч має в своїй основі іспанський танець сарабанду і використовує в якості музичного супроводу кастаньєти, зберігає в своїй загальній картині традиційні елементи. Драматичною є історія танцю єменських євреїв, яких евакуювали з Ємену до Ізраїлю в ході операції "Визволення" в 1949  – 1950 роках , які, повернувшись на батьківщину, з часом доповнили єврейський танець елементами єменського танцювального фольклору. Загалом в книзі проаналізовано та детально описано 7 традиційних єврейських танців, а саме фрейлахс, клейзмер, танець з бубнами, танець ешебо (в стилі мізрах), танець іспанських євреїв (сефарди), танець єменських євреїв та танець "Шалом шабат". Ключовими елементами опису стали: історія танцю, його тема, характер. малюнок, основні кроки, музичний супровід та костюм. Додатки до книги містять детальну авторську хореографію танців Нігуно Шел Шерел, клейзмер, Дрор Йікра, Едіт Нефеш, ешебо та основні рухи андалузьких танців. 

Марина Нішенкохореограф, етнограф, культролог, керівниця хореографічного ансамблю  єврейського танцю "Нігунім" в Чернівцях

 

 

 

 

Підготувала Теленько Катерина