Неймовірні пригоди, підліткові проблеми, захопливі мандри…

 

 

Муніципальна бібліотека імені Анатолія Добрянського підготувала підбірку неймовірно цікавих історій для наших молодих відвідувачів – підлітків. Ці книги поповнили наші фонди завдяки благодійній акції “Українським дітям – українську книгу”.

 

Дяченки М. та С. Стократ: роман/ М. та С. Дяченки; пер. з рос. О. Негребецького; худож-оформлювач О. М. Іванова. — Харків: Фоліо, 2013. — 251 с.

Світ сповнений неймовірної краси та різноманіття, він не має кінця та меж. Нас оточують неозорі степи та могутні гори, грізні океани та лагідні струмочки, холод півночі та спека пустель, тисячі видів рослин та тварин, мільярди різних людей та ситуацій. Іноді життя проходить повз нас, адже часто ми не помічаємо всіх барв навколо, надто заклопотані своїми буденними справами та проблемами. 

 

Але Стократ обрав собі інший шлях. Він чарівник та волоцюга, вільний та незалежний від інших людей і живе не так, як диктують загальноприйняті норми. У нього немає постійного житла, його житло — весь світ. Так він і живе, блукає містами та країнами, горами й пустелями, спостерігає за життям і насолоджується кожним моментом, ніде надовго не затримуючись та постійно вирушаючи на зустріч новим пригодам.

 

На його шляху трапляються дивні та цікаві люди. В кожній людині він вбачає загадку, яку йому хочеться розгадати, намагається її зрозуміти та при потребі допомогти, слухає різні історії та легенди.

 

Таємна, нікому незнана мова, магічні школи, дівчина, яка малювала вогнем, страшні битви та війни, хлопці, які перетворюються на дерева, баба, що знає відповіді на всі запитання, підземні чудовиська, прибульці з інших планет... У цій книзі неймовірно цікава, химерна, сповнена магії та безлічі таємниць реальність, у якій Стократ зустрічає чарівну дівчину з дивним ім'ям - Світ. Хто вона взагалі, звідки взялась, чим така особлива та чому від неї залежить доля цілого світу? Світу, який має врятувати саме Стократ.

 

Книга відкриває свої таємниці поступово, постійно тримаючи в напрузі та викликаючи безліч запитань, відповіді на які вражають. Вона занурює читача в атмосферу чарівного та незвіданого. 

 
 

Есаулов О. Ю. Вихідний формат / О. Ю. Есаулов; худож-оформлювач Д.О. Самойленко. — Харків: Фоліо, 2013. - 155 с. 

 

Ми живемо в епоху стрімкого розвитку технологій і щоденно використовуємо сучасні винаходи, адже вони відкривають нові можливості та значно полегшують наше життя, яке вже поділилося на реальне та віртуальне. Книга Олександра Есаулова “Вихідний формат” саме про подорожі між цими двома просторами.

 

Саме між ними загубилися п'ятеро друзів-підлітків: Наталка, Славко, Сергійко, Дмитрик та Петрик. Вони потрапляють в заекрання — країну, де живуть дивні істоти, які відповідають за роботу комп'ютера та віруси:  Макропойнт, Макровір, Кнопочка, Архіват, Флетрон, Великий Процесор, Троян, Нортон, Трафік…Усіх цих істот з дивакуватими іменами зустрічають на своєму шляху друзі. У них і самих в цьому світі інші імена.

 

Вони подорожують Заекранням та Глюкландією, адже їм потрібно побороти Макровіра – віруса, який хоче помститися друзям за смерть свого брата і тому переформатовує Петрика та Дмитрика. Перед Славком, Наталкою та Сергійком стоїть непроста задача: у такому незвичному, незнайомому та цікавому світі врятувати друзів та побороти сильного суперника. 

 

Але дружбі під силу все і ці невгамовні герої обовязково подолають зло та захоплять вас своєю наполегливістю, дотепністю та сміливістю. З ними точно не буде нудно!

 

 

Кокотюха А. Подвійний капкан: повісті / Андрій Кокотюха; худож.- оформлювач В. М. Карасик. — Харків: Фоліо, 2017. — 187 с. — (TeenBookTo).

Підлітковий вік — досить складний період в житті кожної людини. Перше кохання, проблеми в школі, непорозуміння з батьками та однолітками, пошуки себе та свого шляху в житті. 

 

“Подвійний капкан” Андрія Кокотюхи — це повісті про двох кращих друзів — Максима Білана та Дениса Черненка. Максим — корінний киянин, його батьки — успішні та забезпечені люди. Він професійно грає в шахи, має гострий розум та логіку і знає вихід з будь-яких ситуацій.  Денис — з неповної сім'ї, живе з мамою та молодшими братами й сестрами в маленькій квартирі, до Києва вони переїхали не так давно. Шахи, які так любив Максим, Денис не визнавав, а сам займався, як він любив казати “справжнім спортом”.

 

Хлопці зовсім різні, а тому між ними іноді виникають непорозуміння. Але було те, що їх об'єднувало— жага до пригод. Вони постійно втрапляли у різні халепи і разом шукали з них вихід. Проте одного разу все склалося інакше. Друзі посварилися. Сварка сталася перед від'їздом Максима до родичів в Одесу. Проблеми переслідують їх і наодинці, а розлука дає зрозуміти, що впоратись із ними самостійно набагато важче. Дещо пихатий Денис розуміє, що йому все ж не вистачає порад мудрого друга, тільки тоді, коли його звинувачують в крадіжці. Розгублений, обурений та наляканий хлопець відчуває себе наче спійманим у капкан, загнаним звіром. 

 

Але коли Максим повернувся вони знову об'єдналися та вирішили цю проблему разом. До них доєдналася Оксана — подруга Дениса, та нова подруга Макса — Катя, з якою він познайомився у Одесі. Завдяки цій історії утворилась нова міцна та дружня компанія і тепер крізь всі перешкоди вони проходили в новому складі, а перешкод цих було чимало…  

 

Ці захопливі, легкі та милі повісті занурюють у атмосферу пригод та обов'язково сподобаються як підліткам, які переживають подібне, так і дорослим, які забажають згадати юні роки.

 

 

Маємо надію що вас зацікавила якась з цих трьох книжок і ви завітаєте за нею до Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського. З нетерпінням чекаємо наших читачів!

 

Підготувала Аріна Підлубна