Психологія творчості в збірці оповідань Володимира Діброви “Творчі люди”

 
 
 
Діброва Володимир. Творчі люди: збірка оповідань. - Чернівці : Книги XXI, 2023. - 264 с.  

Що таке творчість, звідки вона з'являється у людських серцях та свідомості і чим творчі люди вирізняються з поміж інших?

 

Над цими та іншими непростими філософськими питаннями розмірковує Володимир Діброва у збірці оповідань “Творчі люди”. До книги увійшло десять історій про абсолютно різних людей, наділених певним талантом, та їх шлях у непростому світі мистецтва, про їх успіхи й невдачі, моменти натхнення й піднесення, і навпаки - творчого та життєвого занепаду. Але головною ідеєю є пошук джерела натхнення, спроба зрозуміти причину його появи та зникнення.


Герої оповідань - направду творчі люди, які в силу життєвих обставин так і не здобули шаленої слави. На їхньому шляху постійно трапляються невдачі, які стають на перешкоді до успішної мистецької кар’єри. Що і сталося з героєм твору "Імена" - його талант протягом усього життя залишався непоміченим, а тиск обставин зовсім не залишав сил та шляхів для реалізації - розлучення з коханою дружиною, невдалий роман з француженкою, марні спроби підкорити Францію, вимушена втеча сина закордон... Попри все митець мріє творити, але топить своє горе в алкоголі, глибше занурюючись у власні травми, що не може не позначитись на його творах. Подекуди подібна, подекуди зовсім протилежна доля переслідує й героїв інших оповідань у збірці - кожне з яких є психологічним портретом окремого персонажа, розкриває внутрішній світ певної людини та її життєву історію. Автор дає можливість читачу проаналізувати те, як унікальний досвід  кожного впливає на його творчість, а творчість на життя.

 

В подіях життя героїв можна відшукати аналогії з елементами біографій художників, письменників, акторів, музикантів… Сам письменник каже, що надихався на створення цих історій реальними людьми, списував їх образи зі своїх друзів та знайомих, проте переробивши їх так, що “рідна мати не впізнає”. Автор майстерно розкриває кожного героя, наголошуючи на особливостях тонкої й чутливої душі митців, на їхньому прикладі показуючи те, як виникають ідеї, що спонукає людей творити та демонструє шлях від ідеї до втілення. 

 

“Там його початок і кінець. Там чути, як через нього дихає вічність. І це все, що робить океан. Він не працює, не прагне успіху, грошей чи визнання. Він просто дихає. От якби й нам можна було так! Ну й річка теж - це не просто потік води, а живе знаряддя визволення і шлях до порятунку. Так само, як і твір мистецтва. Там, звідки ці твори до нас залітають, їм немає ні кінця, ні краю.”

 

Книга підіймає складну тему життя та психології нереалізованих творців, “невизнаних геніїв”, проте написана в простому для сприйняття стилі. До того ж письменник самостійно проілюстрував видання авторськими малюнками, виконананими у його власному стилі, що допоможе краще зрозуміти контекст творів та розкрити бачення автора. “Творчі люди” - це водночас легке й дуже глибоке чтиво, яке своїм гумором та сенсами захопить читачів, а особливо “творчих людей”, яким тематика книги точно буде близькою. 


Діброва Володимир Георгійович - український письменник, есеїст та перекладач. Народився 11 серпня 1951 року у Донецьку. Навчався в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка на факультеті романо-германської філології. Став одним з найпопулярніших українських прозаїків та найяскравіших представників “андґераундної альтернативи” 1970-1980-х років, яка розвивалася паралельно радянському офіціозу у самвидаві. Серед найвідоміших творів письменника: “Пісні Бітлз”, “Пентамерон”, “Бурдик”, “Збіговиська”, “Вибгане”, “Довкола столу”, “Андріївський узвіз” та інші, більшість з яких були перекладені та видані у США, Канаді, Польщі, Угорщині, Шотландії та Німеччині. Письменник від 1994 року живе в США та викладає в Українському науковому інституті Гарвардського університету.


За цією та іншими цікавими книгами завітайте до Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського!

 

 

Підготувала Аріна Підлубна