190-літній ювілей Юрія Федьковича: просвітницько-мистецький проєкт

В цьому році відзначаємо 190-літній ювілей від дня народження Юрія Федьковича. З цієї нагоди Чернівецький обласний художній музей розробив просвітницько-мистецький проєкт, основною частиною якого стала програма “Букове зерня” (за фінансової підтримки Благодійного фонду “Кращим БУТИ” під керівництвом Оксани Лелюк), орієнтована на розвиток творчості та сприйняття текстів письменника серед школярів, підлітків та всіх, хто відчуває в собі можливість візуально передати атмосферу художнього тексту. Натхненницею, організаторкою цієї програми стала завідувачка відділу науково-освітньої роботи Чернівецького обласного художнього музею Лариса Курущак.
 

Так, основним завданням митців стало спільне створення артбуків – колекції ілюстрацій на тему творчості Юрія Федьковича, зібраних у вигляді альбому під однією обкладинкою. До проєкту долучилися близько  сотні учасників. Це учні  Чернівецьких ліцеїв №14 та №16, трьох гуртків Чернівецького палацу дітей та юнацтва та Вижницького фахового коледжу мистецтва та дизайну ім. В. Шкрібляка. 

 

Іноді для того, щоб створити подібні картини, недостатньо лише розвиненої уяви, потрібне знання подій, ключових елементів твору, що створюють його історію та візуальну канву. Саме тому впродовж декількох місяців митці слухали лекції про Юрія Федьковича як особистість, відвідували читання та презентації видань його творів, виставки та мали змогу детальніше поринути у життя відомого буковинця. 

 

А вже 8 червня нам разом  із частиною учасників проєкту завдяки підтримці Благодійного фонду “Кращим БУТИ” вдалося відвідати місця сили Юрія Федьковича та побачити ті гори, що надихали його впродовж життя. Під час поїздки мальовничими Карпатами ми слухали прецікаву екскурсію-біографію письменника авторства Лесі Ілярівни Щербанюк.

 

 

 

 

 

Завітали й до Вижниці, щоб поглянути на церкву, у якій взяли шлюб його батьки та дім, у якому Юрій Федькович жив під час виконання обов’язків інспектора освіти Вижницького повіту. 

 

 

Хоч зараз Путила це доволі сучасне селище, із звичними для нас крамничками, час тут відчувається зовсім по іншому – тихо та розмірено, як Черемош, він оминає гору за горою, щоб наздогнати людину, яка постійно кудись поспішає. 


У путильському музеї-садибі ми мали змогу поглянути на автентичний, збережений будинок родини письменника, поглянути на те, як жили тогочасні люди. Звісно, це також історія про розвінчання міфів: цей чоловік не був бідним та вбогим, як люблять говорити, адже навіть розміри дому, матеріали з яких він збудований та його інтер’єр наводять на думку, що такі речі міг дозволити собі далеко не кожен на той час. 

 

Тут, у подвір’ї маєтку, юні митці відпочили і створили нові замальовки, ескізи, а декому вдалося навіть завершити роботу над власною картиною, що стала частиною артбуку. Це знак того, що діти змогли відчути захват від побаченого і ми впевнені, що у подальшому вони зможуть ще глибше захопитися нашим краєм та особистостями безлічі його видатних мешканців. 

25 червня в нашій бібліотеці вони не лише побачили свої роботи у готових артбуках, а й переглянули роботи молодших і старших колег, перейнятися їхнім баченням та впізнати вже знайомі мотиви в рамках виставки “Наш Федькович”.

 

А креативна команда ГО “Фонд символи” разом із Андрієм Гев’юком та Юрієм Мартинюком познайомила їх із можливостями сервісу Suno.com, що за допомогою штучного інтелекту перетворює будь-який текст у справжню хітову композицію: рок, поп, чи навіть хард-метал – йому все під силу…Навіть складні, наповнені діалектизмами тексти “буковинського солов’я”.

 

Так був проведений справжній музичний батл “Митець і штучний інтелект” між викладачкою філологічного факультету Валентиною Чолкан, яка виконувала класичні версії пісень на його вірші та новітніми технологіями. 

 

 

Саме так, за допомогою всім відомих на сьогодні засобів створюється спільнота тих, кому не байдуже, хто носитиме пам’ять про земляків, з такою ж гордістю, як Юрій Федькович свій кептар. 

Всі учасники проєкту отримали грамоти.

Переглянути роботи наших юних художників можна в читальній залі Муніципальної бібліотеки імені А. Добрянського. 


Підготувала Теленько Катерина