Німецькомовна література про Буковину

Німецькомовна література про Буковину

Австрійський науковець Kurt Scharr (Курт Шарр) завітав днями до «доброї бібліотеки» з ошатним виданням своєї докторської дисертації «Die Landwirtschaft Bukowina. Das Werden einer Region an der Periferie 1774 – 1918» (Сільське господарство Буковини). Це всебічний –  культурологічний, економічний. соціальний – огляд життя Буковини у вказаний проміжок часу. Особливо цікавими й унікальними є розділи про становлення буковинознавства: автор використовує німецькомовну та іншими мовами інформацію з преси друкованої та інтернетвидань як ХХ століття, так і найновішої. Проаналізувавши зібрані дані про історико-культурний та соціально-економічний процес на «периферійній» Буковині.

 


Шостий номер журналу «Osteuropa» за 2007 рік «Das Lager schreiben. Varlam Šalamov und die Aufarbeitung des Gulag» містить тексти та аудіозаписи про життя політв’язнів у таборах ГУЛАГу та на Колимі. За основу взяті спогади й літературні твори В. Шаламова.

На диску, що додається до примірника журналу, звучить і голос Петера Деманта (Вернона Кресса). Автор з непростою долею пройшов шлях із знатної австрійської родини у політв’язні, неодноразово втікав із заслання й доля подарувала сміливому й небуденному чоловікові цікавий, повний пригод вік.

Із своїх 88-ми Демант прожив  найкращі 22 роки свого життя у Чернівцях. «Вважаю Чернівці своїм рідним містом, хоча народився не в них», —зізнається вже на схилі літ письменник і мандрівник Петер Демант.