Культпростір. Події

«Чернівці – як стара добра Європа»
Цього тижня до по весняному прохолодних Чернівців завітав не хто інший як посол Німеччини Ганс-Юрґен Гаймзьот. Дипломатичності пана посла не було меж. Від політичних, економічних та культурно-туристичних питань все був один висновок – наше місто виглядає як стара добра Європа. Двозначно, скажу вам, двозначно. Яка це «стара Європа»? Та що кохається в архітектурі, мистецтві, науков-технічних новинках та якісному одязі, чи та, на вулицях міст якої розкидано сміття й стічні канави прикрашають центральні проспекти? Дзенівське запитання, майже, як тема Євросоюзу... А все ж, культурні події в нас найменш вразлива множина.
«Новий посол Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот у вихідні перебував у Чернівцях. Він зустрівся зі студентами ЧНУ і прочитав їм лекцію. Після цього пан посол відповідав на запитання. – Місто Чернівці... відіграє важливу роль в об’єднанні старої й нової Європи...» (Молодий буковинець. – 2012. – 26-27 березня. - № 33).
«В обласному театрі ляльок відбулася прем’єра вистави «Лікар Айболить». Поставив її за казкою Корнія Чуковського режисер театру Руслан Неупокоєв. Він написав п’єсу, а також переклав казку українською» (Молодий буковинець. – 2012. – 26-27 березня. - № 33).
«У Чернівцях – фестиваль поезії пам’яті поета-дисидента Тараса Мельничука. Відкриття [фестивалю поезії «Від Гуцулії – до кряжів донецьких»] відбулося 28 березняу Центрі митців Буковини. Туди завітали майже два десятка поетів...»(Молодий буковинець. – 2012. – 30-31 березня. - № 35).
«З 26 березня в Краєзнавчому музеї виставка старих театральних костюмів. На виставці «Сторінками історії Чернівецького театру» представили столітній театральний костюм, сотні архівних світлин із культових постановок, старі запрошення, афіші і портрети корифеїв театру...» (Місто. – додаток МБ. – 2012. – 29 березня).
«Чернівчанка Зельма Меербаум-Айзінґер залишила світу унікальну спадщину усього з 57 віршів...Світу Зельма стала відома після того, як її творчість потрапила до рук німекцького публіциста Юргена Зерке. Саме він 1980 року видав її вірші. За короткий час книга стала сенсацією» (Місто. – додаток МБ. – 2012. – 29 березня).
«Україну врятують лише справжні інтелектуали. Відомий чернівецький історик, політолог і публіцист Ігор Буркут напередодні свого 65-літнього ювілею запросив журналістів до Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського на зустріч-інтерв’ю «Доля українських інтелектуалів: історія і сучасність» (Буковина – 2012. – 30 березня. - № 26).
«Унікальний світ народного мистецтва. Члени Буковинського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України на ознаменування свого 20-річного ювілею підготували виставку. на якій представили майже дві сотні творів декоративно-ужиткового мистецтва...» (Буковина – 2012. – 27 березня. - № 25).
Огляд підготувала
Антоніна Аністратенко