Культпростір. Події

Важливо, що душа безсмертна...

В нашій ситуації в країні найкращий вихід мислячим людям білити й чепурити житло до Великодня та втішатись безсмертям душі. А то всіляко може бути. З політикою, економікою та соцстрахуванням – тим більше. А ось культурні новини в більшості позитивні й вселяють надію. Особливо цього тижня – тут і книжкові новинки, й художні виставки, і музика, і поезія... і 58-кілограмова писанка.

«Домашні книги Василя Кожелянка оселились в сільській бібліотеці... Але книги з його творами, які подарував бібліотеці, залишилися без автографів. Думалося, що зробить це пізніше...» (Буковина. – 2012. – 6 квітня. - №28).

«У Вернісажі відкрилась персональна виставка Тетяни. Хоменко. Живопис Т. Хоменко часто називають жіночим – тонким, ліричним, поетичним...А вона щораз відхрещується від таких визначень й цілком справедливо зазначає, що її творчість поза ґендерними критеріями...» (Версії. – 2012. - № 14).

«Поезія – елітарна штука. Цьогорічний лауреат Шевченківської премії Петро Мідянка, який багато років вчителює в селі, служить дияконом у церкві, каже, що не планує використати нагороду для зміни статусу, своєї праці...»(Молодий буковинець. – 2012. – 5 квітня. - № 37).

«Театр-студія «Голос» презентує неоднозначний матеріал, який змусить задуматися... Зараз працюємо над виставою «Любов, джаз і чорт» Юозаса Грушиса. Постановка дається складно, адже матеріал глибокого психологічно спрямування» (Погляд. – 2012. – 5 квітня. - № 14).

«Книгарні як коньяк, на жаль сп’яніти від чужої думки, метафори, метафори, книги дано не кожному. Часто надають перевагу коньяку... Десять років минуло відтоді, коли у Чернівцях розпочав роботу ТКЦ «Українська книга»... На ювілеї був присутній відомий український письменник Олександр Ірванець...» (Свобода слова. – 2012. – 5 квітня. - № 14).

«Молитва у скульптурі Олексія Леонова. У культурно-освітньому центрі «Агні» вперше в Чернівцях відкрили персональну виставку скульптора... Олексія Леонова... Роботи молодого автора... пробуджують віру про найцінніші людські якості, прагнення до прекрасного...» (Молодий буковинець. – 2012. – 6-7 квітня. - №38).

«Відомий літературний критик і публіцист із Чернівців Олександр Бойченко презентував в Ужгороді на фестивалі «Березневі коти» нову книгу «Мої серед чужих»... це читацький путівник у формі 73 нарисів про улюблених зарубіжних письменників...» (Молодий буковинець. – 2012. – 2-3 квітня. - № 36).

Огляд підготувала

Антоніна Аністратенко